Ekonomija Zeković pisao Košuti

Inspekcija da provjerava prekovremeni, noćni i rad nedjeljom

Zeković

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković uputio je direktoru Uprave za inspekcijske poslove Aliji Košuti inicijativu za inspekcijski nadzor i provjeru poštovanja odredbi Zakona o radu i Zakona u unutrašnjoj trgovini, u susret početka primjene izmjena Zakona kojim se trgovcima zabranjuje rad nedjeljom. On je zatražio da inspekcija kontroliše primjenu tog propisa, ali i odredbi o prekovremenom i noćnom radu, preraspodjeli radnog vremena, kao i da li ima zaposlenih čiji fond radnih časova duži od 50 časova nedjeljno.

<<<Prva neradna nedjelja 20.oktobra, trgovci se boje pada prometa<<<

<<<Dva marketa kompanije Voli radiće subotom do ponoći, IDEA, Aroma i Conto kao i do sada<<<

Zekovićevu inicijativu prenosimo u cjelosti.

“Poštovani g. Košuta

Obraćam Vam se inicitivom za obavljenje inspekcijskog nadzora u cilju provjere poštovanja odredbi Zakona o radu i Zakona u unutrašnjoj trgovini, u susret početka primjene člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Podsjećam Vas na dugogodišnji neadekvatan rad državnih organa u ovoj oblasti koji je za posljedicu imao kršenje prava radnika, koji su nezakonito obavezivani na rad u praznične dane. Da bi stali na kraj kršenju prava radnika, SDP je još 2013. godine uspjela da izbori izmjenu zakonskih propisa, ali Ministarstvo ekonomije godinama odbija donošenje podzakonskih akata, iako to zakon izričito propisuje.

Takvo ponašanje Ministarstva, ali ni inspekcije rada, nije promijenilo ni mišljenje Ombudsmana koji je utvrdio da zbog neizvršavanja zakonskih obaveza od strane državnih organa pojedini privredni subjekti „samovlasno organizuju rad u praznične dane … iako njihova priroda djelatnosti ili tehnologija rada ne zahtijevaju neprekidan rad… nezakonito obavezujući svoje zaposlene da rade u te dane kršeći njihova prava“.

Kako se sa praksom nesporovođenja zakona i kršenjem prava radnika ne bi nastavilo i nakon posljednjih zakonskih izmjena pozivam vas da, u skladu sa načelom preventivnosti i načelom zaštite javnog interesa koje propisuje Zakon o inspekcijskom nadzoru Uprava za inspekcijske poslove izvrši nadzor nad primjenom navedenih propisa. Ne samo člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, već i odredbi Zakona o radu, posebno članova 49, 55 i 56 koji definišu prekovremeni i noćni rad i preraspodjelu radnog vremena, kao i da li ima zaposlenih čiji fond radnih časova duži od 50 časova nedjeljno (40h puno radno vrijeme + 10h prekovremeno).

Podsjećam Vas da član 1 Ustava propisuje da je Crna Gora “država socijalne pravde”, a član 64 da “zaposleni imaju pravo na ograničeno radno vrijeme i plaćeni odmor”. Pri ovakvom radu državnih organa ugrožavaju se ustavni principi na kojima počiva Crna Gora i krše prava desetina hiljada naših građana.

Uvjeren sam da ćete postupiti po ovoj inicijativi i doprinijeti sprovođenju zakonskih propisa, kao i da ćete javnost i SDP obavijestiti o rezultatima rada.

S poštovanjem,
potpredsjednik Socijaldemokratske partije
Bojan Zeković”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jelena
Gost
Jelena

Treba zaštititi radnika, ljudima život, poslodavcima je uvijek malo , apetiti su im bezgranično.

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Aooooo, a odmorite po malo, satrijeste se od tih provjera silnih! Najbolje su vam one najavljene gaudama…

Veliki mali
Gost
Veliki mali

Tvoje radno mjesto je?

Inspekcia
Gost
Inspekcia

Važi brko 👍

Send this to a friend