Ekonomija RAD INSPEKCIJA U PRVOJ POLOVINI GODINE

Inspektori kontrolisali 9.500 poreskih obveznika

Ilustracija

U postupku inspekcijskog nadzora, od janura do kraja juna ove godine, inspektori su kontrolisali oko 9.500 poreskih obveznika. Potpune kontrole po svim poreskim oblicima, izvršene su kod 1.402 obveznika, dok je djelimičnih kontrola bilo u 8.076 slučajeva.

Ovo su podaci iz Izvještaja o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije koji je Vlada usvojila na posljednoj sjednici, pišu Dnevne novine.

U dokumentu je precizirano da su u prvoj polovini godine vršene djelimične kontrole u dijelu opšte poreske registracije, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanja radnika.

“Poreski inspektori izvršili su 8.076 djelimičnih kontrola, izrekli 394 prekršajna naloga u ukupnom iznosu novčane kazne od 734.448 eura. U skladu sa Planom aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije za 2019. godinu Poreska uprava preduzima aktivnosti i mjere u cilju suzbijanja sive ekonomije, sa ciljem da se svede na najniži mogući nivo. U kontinuitetu prati regularnost poslovanja poreskih obveznika, preduzima mjere na planu jačanja fiskalne discipline i eliminisanja nelojalne konkurencije”, navodi se u izvještaju.

NA PRIMORJU 70 INSPEKTORA

Kada je riječ o ljetnoj turističkoj sezoni, pojačan nadzor je počeo 8. juna pa je na primorju svakodnevno oko 65 do 70 inspektora. U Ulcinju je od tog datuma do kraja juna izvršeno 990 inspekcijskih pregleda ili 46,4 odsto više, u kojima je utvrđeno 588 nepravilnosti. Inspektori su izdali 635 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u vrijednosti od od 217.660 eura, što je 189 posto više nego prošle godine.

“U Baru je obavljeno 986 inspekcijskih pregleda prilikom kojih je utvrđena 451 nepravilnost, izdato 430 prekršajnih naloga kojima su izrečene novčane kazne u iznosu od 145.950 eura što je 20,26 odsto više nego prethodne godine” konstatovano je u izvještaju.

U Budvi je bilo nešto više od 1.000 inspekcijskih pregleda prilikom kojih je izdat 741 prekršajni nalog, a vrijednost novčanih kazni je 278.890 eura. Inspektori su u Tivtu obavili 290 pregleda, a u Kotoru i Herceg Novom 644, odnosno njih 740.

U Tivtu je izrečena 91.480 eura kazni, što je 6,12 odsto više nego u 2018. godini. Kontrole u Kotoru i Tivtu bolje su za 73,65, odnosno 61,39 odsto o čemu svjedoče kazne vrijedne 175.910, odnosno 142.040 eura.

SIVA ZONA U ONLINE TRGOVINI

Nove oblike sive ekonomije, kako je istaknuto u predlogu mjera za suzbijanje sive ekonomije, karakteriše i rast obima elektronske trgovine.

“Neregistrovani trgovci putem raznih sredstava komunikacije, uključujući i društvene mreže i otvaranje lažnih profila što ne zahtijeva stalni radni prostor i zbog čega je trgovac nedostupan, vrše ilegalnu prodaju uvezene ili proizvedene robe i ili usluga na nepoznatim mjestima. To, uz činjenicu da je nadzor ograničen na nacionalno tržište, otežava identifikaciju slučajeva neregistrovanog prometa robe i pružanja usluga. Sigurno je da ovoj vrsti trgovine i njenim nusproduktima razvijeni svijet pridaje poseban značaj, i mi moramo slijediti tu praksu”, naglašava se u Vladinom dokumentu.

Ističe se i da je potrebno preispitati relevantni pravni okvir i propisati mogućnost i procedure otkrivanja lica i kanala preko kojih se nelegalno vrši promet robe i usluge.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
presmijesno
Gost
presmijesno

Kontrolisete i kaznjavate samo sirotinju koja ceka sezonu da nesto zaradi i uz to uredni placa drzavi sve dazbine.

Send this to a friend