Ekonomija

Inspektori na primorju izrekli kazne od 3,89 miliona eura

Zbog utvrđenih prekršaja tokom ljetnje turističke sezone inspektori su izdali 10.199 prekršajnih naloga sa novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 3.885.620 eura, što je za 44 odsto više u odnosu na iznos izrečenih kazni prošle godine, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako se ističe, pojačani nadzor Turističke inspekcije, Tržišne inspekcije, Inspekcije rada i Zdravstveno-sanitarne inspekcije, koji je trajao od 8. juna do 30. avgusta, uspješno je sproveden.

“U pojačanom nadzoru angažovano je 66 inspektora u šest primorskih opština – Ulcinju, Baru, Budvi, Kotoru, Tivtu i Herceg Novom”, naglasili su.

Inspekcije su izvršile 17.306 kontrola, u kojima je utvrđeno 9.530 nepravilnosti.

“U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti, inspekcije su izrekle 2.877 mjera ukazivanja, donijele 2.865 rešenja o otklanjanju nepravilnosti, a u mjerama privremene zabrane rada je i 16 zapečaćenih objekata”, naveli su u Upravi za inspekcijske poslove i dodali da je podnesen i 61 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Paralelno sa akivnostima na primorju, gdje je turistička sezona bila u jeku, pojačane su bile kontrole i na području ostalih opština, koje su prepoznate kao turistički centri.

“Tome u prilog govori i činjenica da je u naznačenom periodu ukupno na teritoriji Crne Gore izvršeno 21.034 hiljada kontrola, u kojima je utvrđeno 11.364 nepravilnosti.  Ove godine izdato je prekršajnih naloga u vrijednosti od 4.294.200 miliona eura”, istakli su u Upravi.

Dodaju da su inspekcije tokom protekle turističke sezone bile naročito usmjerene na zaštitu zdravlja ljudi, suzbijanje sive ekonomije iz oblasti ugostiteljstva, trgovine, zanatskih djelatnosti, zapošljavanja i ostvarivanja prava zaposlenih

“O izvrsnim efektima rada inspekcija govori i podatak da je u periodu pojačanog nadzora, na nivou Crne Gore evidentirano preko 1.185 radno angažovanih lica, sa kojima poslodavci nisu bili zaključili ugovore o radu i prijavili ih na obavezno socijalno osiguranje. Nakon mjera koje je preduzela Inspekcija rada, ugovori o radu su zaključeni sa 275 lica i isti su prijavljeni na osiguranje, čime im je regulisan radno-pravni status u skladu sa zakonom”, kažu u Upravi za inspekcijske poslove.

Ističu da su zadovoljni načinom organizovanja aktivnosti, radom inspektora na terenu, kao i saradnjom sa drugim organima na lokalnom i državnom nivou.

“Upravo ova saradnja na terenu omogućila je dalji napredak na planu suzbijanja sive ekonomije i unapređenja poslovnog ambijenta, kao i bolju zaštitu crnogorskog turističkog proizvoda”, poručuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petrovac
Gost
Petrovac

A što ćemo za plate na ruke kod pojedinih hotelijera i okle pare za na ruke,a inspektori ???

Send this to a friend