Ekonomija

Inspektori za dva dana oduzeli 308 kilograma meda i 57 litara maslinovog ulja

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su, tokom dva dana akcije kontrole prodaje meda na tržištu, zaplijenili ukupno 308 kilograma meda, kao i 56,5 litara maslinovog ulja.

<<<Potrošači, oprez pri kupovini meda, počinje pojačana kontrola prodaje<<<

U Upravi ističu da je, kako je i najavljeno, snažna i organizovana akcija kontrole prodaje meda, ali i drugih proizvoda koji se prodaju u privremenim objektima, u cilju, prvenstveno, zaštite zdravlja potrošača, započeta na lokacijama koje se nalaze duž saobraćajnica i na drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

“Navedena količina oduzeta je juče i danas na desetak trenutno najfrekventnijih lokacija na kojima se na tezgama prodaju, navodno, domaći proizvodi. Za pakovanja meda i maslinovog ulja koja su oduzeta prodavci nijesu imali dokaz o porijeklu, med nije bio označen na propisani način i bio je izložen dejstvu direktne sunčeve svjetlosti. Na sumnju u porijeklo, bezbjednost i kvalitet proizvoda ukazivalo je i što je, navodno, od istog proizvođača bio med u više boja, ukusa i konzistencije”, kažu u Upravi.

Kada je u pitanju maslinovo ulje, za jedan dio nije postojao dokaz o porijeklu.

“Za ostale oduzete količine, prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu”,  navode u u Upravi.

Kako dodaju, u cilju identifikovanja sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa tokom prva dva dana akcije kontrole, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane će uzorke dostaviti referentnim laboratorijama na analizu.

“O rezultatima ispitivanja i daljim aktivnostima, javnost će biti blagovremeno obavještavana. U slučaju da se utvrdi opasnost ugrožavanja zdravlja potrošača zbog plasiranja nebezbjednih proizvoda biće preduzete i stroge mjere i pokrenute krivične prijave protiv prodavaca”, naglašavaju.

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, se nastavlja.

“Osim zaštite zdravlja potrošača, cilj je da zaštitimo brend kvalitetnog i prepoznatjivog crnogorskog meda, kao i drugih proizvoda. Kontrolom tržišta i nizom drugih aktivnosti stvaramo uslove da se unaprijedi ponuda domaćih autohtonih proizvoda tradicionalnim kanalima prodaje, što je posebno značajno sa aspekta dodate vrijednosti koje domaći proizvodi daju turističkoj ponudi”, kažu u Upravi.

Podsjećaju da je u cilju obogaćivanja ponude domaćih proizvoda na lokalnom, posebno turističkom tržištu, Ministarstvo tokom prošle i početkom ove godine organizovalo zimske škole za proizvođače u više opština, kako bi im pružili stručnu pomoć i pomogli da ispune standarde vezane za proizvodnju i propise neophodne za stavljanje na tržište.

“Kao rezultat, u periodu manje od godinu dana, u Registar proizvođača hrane je upisano 1.185 proizvođača meda, 1.439 proizvođača sira, oko stotinu prerađivača voća, povrća i proizvoda od voća i povrća. Naš cilj je da, upravo, proizvodi sa registrovanih gazdinstava, budu valorizovani kroz ponudu, ne samo na lokalnim tržištima, već i u marketima i hotelsko – ugostiteljskim objektima”, ističu u Upravi.

S obzirom na to da su med i maslinovo ulje proizvodi koji su najčešće predmet zloupotreba sa aspekta bezbjednosti, kvaliteta, i porijekla, apeluju na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju te proizvode.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oxygen1
Gost
Oxygen1

A braca ukradose jos desetak miliona,to nije krivicno djelo i nije dovodjenje gradjana u zabludu.Krimosi rade sa medom i maslinama,novi cg trend.E ove sprdnje,bolje da.nas nema kad ovo ne vidimo.

Stari
Gost
Stari

E nekasu

Roko
Gost
Roko

neka kontrole rade zasta su placene dosta su pojedini tako zvani medari koji nemaju pcele kuvali secer sa maslackom i prodavali ko med na Zabljaku

popaj
Gost
popaj

Predlažem nadležnim organima da ispitaju sadržaj pesticida u povrću i voću sa našeg tržišta( lubenica, krastavac,pomoranđže,…), od toga se trujemo . Što se tiče meda i ulja to je prevara kupaca ali nijesu zatrovani.

Kenan H
Gost
Kenan H

Junački vala. Još ne čuh da se neko od meda otrova. No vidjote one banane iz Volija 🙂 što bi sa tim?

Dmitar
Gost
Dmitar

Crna Gora uvozi 99% hrane, i to uglavnom smeca… I od svih proizvoda oni su nasli da zaplijene jedine domace i zdrave proizvode na trzistu?!

Puz Demon
Gost
Puz Demon

Maslinar..Ne moze biti sirotinja ako dzipom prodaje med sa Cekluna 10 e.Od borovih iglica za djecu ga kupujemo.Ne udara insp.po surotinji nego po lupezima i prevarantima sto svasta kuvaju pocev od secera pa do koje cega.Ti si mi maslinar.Taman kao sto sam ja pcelar.

Doktor
Gost
Doktor

Ovdje je riječ o zaštiti zdravlja, a ne o nečem drugom.Kada ,već dajete informacije onda neka budu potpune sa imenima onih koji nam prodaju neispravnu robu, opasnu po zdravlje.

Babuski
Gost
Babuski

Ovo Suferenna drzava djese ne radi ko god radi ovako treba da prodje

Pero s pumpe
Gost
Pero s pumpe

Ja bih te velike zverke koje se bave ovim biznisom na veoma unosan način sve pohapsio i optužio za organizovani kriminal!
Postoje indicije da budu optuženi i za zločinačko udruživanje!

maslinar
Gost
maslinar

Udrite po sirotinji. Naučite ih da diluju drogu. Ona ima deklaraciju o porijeklu.

Juhuuuuu!
Gost
Juhuuuuu!

Tako je, udri s vrha! One male tak ćemo na kraju, kad sredimo ove bogataše i mega dilere meda sa tezgi!

Titigrad
Gost
Titigrad

Objavite ko me ste uzeli med i maslinovo ulje da znamo

Zabrinuti
Gost
Zabrinuti

Da ne sjedamo u kafiće đe oni sjede, da nas jad ne nađe?

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Ima da se dere med u Upravi godinu dana

Milosav
Gost
Milosav

3 tone da zaplijene je malo, koliko se laznog meda prodaje

Musa
Gost
Musa

Bruka i sramota. Zna li ko gdje se moze registrovati proizvod i porijekčo radi daljeg plasmana?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

U upravi za bezbjednost hrane. Dje je bio Prohouse prije. Kod 5 solitera put vezirovoga

Musa
Gost
Musa

Hvala puno!

Todor
Gost
Todor

Poslat ih malo na prinudni rad zajedno sa ovim travarima sto lijece ovo sto moderna medicina ne moze izlijeciti. I jos ne placaju porez

Send this to a friend