Ekonomija

Intezivirati bilateralnu saradnju u oblasti životne sredine sa Rumunijom

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, sa saradnicima boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji, tokom koje se sastao sa Barnom Tankozom, ministrom za životnu sredinu, vode i šume Rumunije. Oni su razgovarali o potencijalnim opcijama za unapređenje implementacije Memoranduma između Crne Gore i  Rumunije o saradnji u oblasti životne sredine i održivog razvoja, koji je potpisan 2013. godine, sa konkretnim osvrtom na pitanja upravljanja zaštićenim područjima, preduzetim aktivnostima u cilju ublažavanja klimatskih promjena i NATURA 2000 područjima, saopšteno je iz tog resora.

“Iskustvo Rumunije na polju pregovora za ulazak u EU dragocjeno, jer nam pruža priliku da se na vrijeme upoznamo sa svim potencijalnim izazovima, kako bismo ubrzali proces pristupanja kroz ispunjavanje mjerila iz Poglavlja 27, koje je u nadležnosti ministarstva na čijem sam čelu“, istakao je Mittrović.

Tankoz je ukazao na pitanja od ekonomskog značaja.

“Vodite računa i budete pažljivi i mudri po pitanju zaštićenih područja Natura 2000, kako ne biste ugrozili buduća zaštićena prodručja infrastrukturnim projektima i aktivnostima usmjerenim na ekonomski razvoj zemlje“, preporučio je Tankoz.

Iz resora dodaju, crnogorska delegacija održala je sastanak sa predstavnicima rumunskog Eko-fonda, na kojem je prezentovana organizaciona struktura ovog tijela, razmijenjeno iskustvo i prepoznate buduće oblasti saradnje sa Eko-fondom u Crnoj Gori.

“Osim toga, delegacija je bila i u posjeti Nacionalnoj agenciji za zaštitu životne sredine i inspekcijskoj službi za oblast živonte sredine u Bukureštu, tokom koje su prepoznati zajednički ciljevi i definisane aktivnosti ka njihovom ostvarenju”, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli, dogovoreno je intenziviranje bilateralne saradnje u oblasti životne sredine, kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, a kao potvrda zajedničke posvećenosti obje zemlje, koja ima za cilj da inspiriše i podstakne istrajnost u borbi za zdravu životnu sredinu, posebno u kontekstu novih paketa mjera EU za smanjenje emisija CO2, kao što je Fit to 55.

Delegaciju, dodaju,  osim ministra Mitrovića čine Jasna Jaćimović, šefica Kabineta, Dušan Bugarin, generalni direktor za ekologiju, Jovana Žarić, generalna direktorica za međunarodnu saradnju, EU integracije i klimatske promjene, Milan Gazdić, direktor Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i Draško Boljević, direktor Eko-fonda.

Send this to a friend