Ekonomija

Investicija vrijedna dva miliona eura: Trafostanica Novi Ulcinj puštena u probni rad

Trafostanica “Novi Ulcinj” puštena je u probni rad, koji će trajati do kraja godine, a tokom kojeg će biti vršeno funkcionalno ispitivanje objekta, saopšteno je iz CEDIS-a.

Uskoro će biti započete i aktivnosti na uklapanju trafostanice u 10 kV mrežu.

Podsjećamo, u izgradnju trafostanice 35/10kV “Novi Ulcinj”, uključujući i cijenu gradnje tri 35kV i sedam 10kV kablovskih vodova, CEDIS je uložio oko dva miliona eura.

“Ovaj objekat će značajno unaprijediti kvalitet napajanja električnom energijom naših korisnika u Ulcinju, što podrazumijeva manji broj prekida i oštećenja, naročito u periodu preopterećenja koja su aktuelna tokom špica sezone”, naveli su.

Direktno poboljšanje naponskih prilika već narednih dana može očekivati 3073 korisnika sa područja: Pinješa, Nove Mahale, Metriza, Pristana, Starog Grada, kao i hoteli Albatros, Mediteran i Holegro. Takođe, bolje napajanje može očekivati i 5527 korisnika sa područja užeg gradskog jezgra, usljed rasterećenja trafostanice 35/10kV “Grad”, koja godinama unazad tokom sezone radi u režimu preopterećenja.

Podsjećaju i da je “Novi Ulcinj” neophodan infrastrukturni preduslov za turističku valorizaciju ulcinjske opštine, odnosno za, sada već izvjesno povećanje hotelskih kapaciteta. “Takođe, otvara se i mogućnost za razvoj 10kV mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata.”

Gradnju objekta i pripadajuće mreže su od početka pratile prilično složene okolnosti.

“Gledano iz aspekta složenosti posledica naročito ističemo dugu kišnu sezonu, usljed koje su rokovi za završetak određenih faza projekta bili prolongirani. Projekat gradnje trafostanice i pripadajuće mreže podrazumijevao je i raskopavanje saobraćajnica zbog polaganja kablova, a koje su u međuvremenu sanirane. Komisija za tehnički prijem je nakon sanacije raskopanih površina izašla na teren i evidentirala određeni broj nepravilnosti, koje će biti otklonjene nakon turističke sezone. Stoga napominjemo da nema mjesta sumnjama da će svi radovi koji prate izgradnju ovog izuzetno važnog objekta biti završeni u skladu sa propisanim standardima, naročito imajući u vidu da su sve uključene strane motivisane da ovaj projekat finaliziraju na najbolji način”, porulili su .

Pored gradnje “Novog Ulcinja”, CEDIS za 2018. godinu na području ulcinjske opštine planira realizaciju niza investicionih projekata, čija vrijednost dostiže cifru od dva milona eura.

B.M.

Send this to a friend