Ekonomija

Investicije iz Hrvatske 66,6 miliona eura

Učešće Hrvatske u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni Crne Gore posljednjih pet godina kretalo od 4,7 do 7,3 odsto, a ukupne investicije iz Hrvatske iznose 66,6 miliona eura. Ipak, kapacitet ekonomske saradnje nije dovoljno iskorišćen, a jednu od prepreka predstavlja saobraćajna povezanost, ocijenjeno je na forumu privrednika dviju zemalja, organizovanom u okviru manifestacije „Dani kreativne Crne Gore u Zagrebu”.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore, na skupu, čiji je domaćin bila Hrvatska gospodarska komora, okupilo se više od 100 predstavnika kompanija iz dvije države.

Potpredsjednik PKCG Ivan Saveljić kazao je da su dosljednost i istrajnost Hrvatske u evroatlantskim integracijama bile uzor Crnoj Gori, te podsjetio na konstantnu i otvorenu podršku te države na putu naše zemlje ka EU i NATO.

“Crnoj Gori bi svakako bila korisna i hrvatska iskustva u privlačenju sredstava iz evropskih fondova, te zajednička realizacija projekata iz ekologije i energetske efikasnosti, gdje Crnu Goru očekuju zahtjevni poslovi prilagođavanja evropskim standardima”, rekao je Saveljić.

On je rekao da je današnji poslovni forum prilika da se definišu prioritetne oblasti od zajedničkog interesa.

“Osim infrastrukture i energetike, akcenat treba da stavimo na jačanje poslovnih veza u turizmu, trgovini i poljoprivredi, sektorima koji imaju značajan potencijal za našu dalju saradnju”, kazao je Saveljić.

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Barbarić ocijenio je da kapacitet saradnje Crne Gore i Hrvatske nije dovoljno iskorišćen.

“Iako u porastu, robna razmjena suviše je skromna za dvije toliko bliske zemlje. No, kao što to potvrđuje više od 100 firmi okupljenih danas, u ekonomiji prilika uvijek nadjača prepreku”, kazao je Barbarić.

Prema njegovim riječima, jednu od prepreka predstavlja saobraćajna povezanost.

“Još nemamo direktnu avionsku liniju između naših glavnih gradova. Po pitanju povezanosti na jugu, očekujemo pomake gradnjom nove ceste na pravcu Dubrovnik-aerodrom-granica s Crnom Gorom”, rekao je on.

Ambasador Crne Gore u Zagrebu Boro Vučinić je kazao da su „Dani kreativne Crne Gore u Zagrebu” organizovani da bi se predstavila savremena Crna Gora, država okrenuta zajedničkoj evroatlanskoj perspektivi, spremna da u duhu najboljih dobrosusjedskih odnosa i saradnje razvija dobre veze sa svima u okruženju, a posebno sa onima sa kojima dijeli iste ciljeve i vrijednosti.

“Svakako da tu posebno mjesto ima prijateljska Hrvatska, koja je i do sada pokazala spremnost da podrži Crnu Goru na evropskom putu. Uz zahvalnost za to, ovo je prilika da našim susjedima već sada poželimo uspješno predsjedavanje Evropskom unijom naredne godine”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je u potpunosti posvećena da gradi multietničko i multikonfesionalno društvo na temelju najboljih evropskih vrijednosti, koje je uspjela da sačuva od brojnih izazova tokom svoje burne istorije.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Željko Baltić i samostalni savjetnik u Agenciji za promociju stranih investicija (MIPA) Nenad Radović predstavili su ekonomske i investicione potencijale naše zemlje, dok je viši stručni savjetnik u HGK Goran Masnec predstavio program „Hrvatska vaš poslovni partner“.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika, tokom kojih su razmatrane mogućnosti za uspostavljanje poslovnih partnerstava.

Send this to a friend