Ekonomija

Investitori iz 100 država potvrđuju da je Crna Gora sigurna destinacija

Da je Crna Gora sigurna destinacija za ulaganja potvrđuju investitori iz više od 100 država. Naša zemlja je jedna od najatraktivnijih investicijskih destinacija na Mediteranu, posebno u području turizma, nekretnina, energetike i poljoprivrede, kazao je raniji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović danas u Ningbou, na Forumu saradnje Kine i Centralne i Jugoistočne Evrope.

Kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, on je kazao da Sajam investicija i trgovine doživljava kao snažan doprinos unapređenju saradnje između Kine i država Centralne i Istočne Europe.

“Posebna je čast predstaviti Crnu Goru kao sigurnu i atraktivnu investicijsku destinaciju sa ekonomskim parametrima koji to pokazuju. Crna Gora i Kina imaju izvrsne odnose koji su posljednjih godina poboljšani kroz Mehanizam 16 + 1 i Inicijativu “Pojas i put “. Ova saradnja snažno pojačava prijateljstvo naših država i naroda”, rekao je Vujanović.

Crna Gora, istakao je, koristi značajan dio povlaštenog kreditnog paketa za projekte za poboljšanje infrastrukture i ubrzanje privrednog rasta.

“Crna Gora je započela izgradnju auto-puta koji će povezivati Jadransku obalu sa Srbijom i Centralnom i Zapadnom Evropom. Ovaj najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore ostvaruje se sa CRBC. Istovremeno, Vlada Crne Gore stvara preduslove za nastavak izgradnje ostalih dionica auto-puta. Ohrabrujemo kineske kompanije da pokažu interes za ovaj projekt kroz javno-privatno partnerstvo”, poručio je nekadašnji predsjednik.

Ukazujući na važnost trgovine, naglasio je potencijal Luke Bar, značajnog pomorskog i prometnog centra, sa posebno vrijednim referencama.

“Ona bi mogla biti lučki koridor na Jadranu i povećati trgovinu između Europe i Azije”, naveo je Vujanović.

Naša zemlja je, dodao je, obnovila svoju nezavisnost prije samo trinaest godina, ali je nezavisna Crna Gora postigla ogromne rezultate u vanjskoj politici i razvoju svoje ekonomije.

“U prethodnim godinama jačali smo makroekonomsku stabilnost uz realni rast ekonomije po stopi od 4,8 odsto BDP-a i na 46 odsto smo prosjeka EU. Ostvarenje atraktivnih uslova za direktna strana ulaganja postiže se kroz konkurentnu poresku politiku, jednak tretman domaćih i stranih investitora i povoljan trgovinski režim. Crna Gora je članica WTO-a i ima sporazume o slobodnoj trgovini s EU-om, CEFTA-om, EFTA-om, Turskom, Ukrajinom i Rusijom, omogućavajući pristup za više od 800 miliona potrošača”, ukazao je.

Osvrnuo se i na brojna ulaganja u turizamu.

“To je dovelo do značajnog rasta ovog sektora, čiji su prihodi iznose 23 odsto BDP-a, Crna Gora je pozicionirana kao ekskluzivna turistička destinacija”, kazao je Vujanović.

On je naglasio da naša zemlja ima velika očekivanja od sticanja crnogorskog državljanstva preko investicija.

“Proces je izuzetno transparentan i pouzdana je provjera kredibiliteta investitora”, ocijenio je Vujanović.

15

avatar
1000
13
2
0
 
13
MitarPera KojotLjutaNa minimalcu222Meteor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mitar
Gost
Mitar

ŽIVJELA CRNA GORA!

Ljuta
Gost
Ljuta

Pa kako nema moj Filipe niti jednog u Kotor?

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Ahahaha,što veliš fićo,neka donesu ti bajni investitori svoje meleone i neka ih stave u ove naše sigurne banke,50iljada im sigurno vrćemo…..top.

Meteor
Gost
Meteor

Otkud Ficko??

Pjer
Gost
Pjer

Za mene postoi u Crnoj Gori samo jedan investitor a to je iz Japana u pitanju je Daido Metal Kotor .
Sve radi po PS stobi se reklo.

Ljuta
Gost
Ljuta

A cime se ti bave…metalom iz skurde?

Novi Pazar
Gost
Novi Pazar

Boga mi smo zaboravljeni od svih..odavno oveje niko ne investira..kad udjemo u eu ako se to ikad desi svi paljba odavde..

Stevo blagajnik
Gost
Stevo blagajnik

Trenutno je najsigurnije ulagati u NVO CPC!

Gero
Gost
Gero

Investiramo u avionske karte i skupe hotele, šaljući naše stručnjake da objašnjavaju kako treba voditi ekonomiju,a Filip je posebni ekspert za investicije. Još nas informišu iz njegovog kabineta. Zemljo otvori se!

Bokelj
Gost
Bokelj

A kad to kaze Filip posteni mora mu se vjerovati, kao sto je rekao za referendum o ulasku u Nato….

KLM
Gost
KLM

100 drzava ne vjerujem mora da ih ima barem duplo.

Milena
Gost
Milena

Jos oni ne znaju Dje su došli, kad nas upoznaju bjezr

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Bravo:Ovde sta ce da dozive to nidje nece dozivjeti

Biljur Ramadani
Gost
Biljur Ramadani

Ahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ali usta da investiraju ? Morska obala rasprodata, radne snage za fabrike nemamo a i ekoloska smo drzava usta da finansiraju u pipune na Otlov krs

Bnjj
Gost
Bnjj

Samo nikako da dođu da otvore radna mjesta preko cijele godine ti investitori

Send this to a friend