Ekonomija

IPARD javni poziv za preradu predstavljen u Danilovgradu i Nikšiću

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali su zainteresovane prerađivače i predstavnike kooperativa sa procedurom sprovođenja IPARD javnog poziva za podršku preradi, za koji zainteresovani privrednici i kooperative mogu aplicirati od 16. maja do 16. jula 2018. godine.

“Kroz IPARD poziv za preradu, zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000 eura do 1.500.000 eura, dok podrška iznosi do 50 odsto prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10 odsto mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija”, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Naglašeno da je zainteresovanim prerađivačima pojašnjeno da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Istaknuto je da se podržavaju početnici, odnosno zainteresovani aplikanti mogu osnovati preduzeće do trajanja javnog poziva i aplicirati za sredstva podrške.

Korisnici IPARD javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća. Podrška se dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv.

U trenutku podnošenja zahtjeva za isplatu, u zavisnosti od sektora prerade, korisnici moraju imati:

-Sektor prerade mlijeka: minimalni kapacitet dnevne prerade od 500 l mlijeka;

-Sektor prerade mesa: – klanice sa minimalnim kapacitetom dnevnog klanja osam radnih časova) od deset grla goveda ili 20 grla svinja ili 30 grla ovaca ili koza ili 3.000 komada živine;
-prerada mesa sa minimalnim kapacitetom godišnje prerade od 10 tona;

-Sektor proizvodnje vina: minimalni kapaciteto od 2.000 l vina godišnje;

-Sektor prerade voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje): pogoni za preradu voća i povrća registrovani u odgovarajućim registrima u skladu sa zakonom.

-Sektor prerade maslina: minimalni kapacitet prerade od 500 kg;

-Sektor prerade ribe i akvakulture: minimalni kapacitet godišnje prerade od pet tona

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program-www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Send this to a friend