Ekonomija

IPARD poziv predstavljen poljoprivrednicima u Rožajama i Beranama

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno je da privredni proizvođači kroz javni poziv mogu koristiti sredstva iz IPARD programa, konkurisanjem sa projektima čiji  troškovi iznose od 10.000 do 500.000 eura.

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja opština Rožaje i Berane predstavljen je prvi javni poziv za korišćenje sredstava iz IPARD programa.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja predstavili su poziv  i procedure za podnošenje zahtjeva i neophodne preduslove koji se moraju ispoštovati kako bi poljoprivredni proizvođači mogli konkurisati.

Objašnjavaju da podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova. Za mlade farmere, ispod 40 godina, bespovratna podrška iznosi 65 odsto, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška iznosi čak 70 opdsto. Javni poziv je otvoren do 15. maja 2018. godine.

Ističu da je proizvođačima naglašeno da je preduslov za korišćenje sredstava podrške kroz IPARD program upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava kako površina tako i grla stoke koju posjeduju. Pojašnjeno je i da će se predmeti koji su vezani za aplikacije za IPARD program rješavati po prioritetnoj proceduri kako bi mogli iskoristiti podršku koja im se nudi.

Dodaju da je iskazano veliko interesovanje za nabavku mehanizacije i naglašeno je da prilikom kupovine mehanizacije, mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške, dok zemljište može biti u susvojini ili uzeto u zakup na period od najmanje sedam godina.

“Kroz ovaj objavljeni IPARD javni poziv poljoprivrednici sa ovog područja pored kupovine potrebne mehanizacije i opreme mogu izgraditi ili rekonstruisati objekte, urediti infrastrukturu na gazdinstvu, podići voćnjake, zatim ugraditi sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije i ostalo. Veliki broj poljoprivrednih proizvođača iskazao interesovanje da se prijave na javni poziv u dijelu stočarske proizvodnje, izgradnje ili rekonstrukcije objekata za držanje stoke i rješavanje pitanja stajnjaka i vodosnadbijevanja gazdinstva radi širenja proizvodnje”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici ministarstva su objasnili prisutnim koja dokumentacija im je potrebna, kao i kako i gdje je mogu pribaviti kako bi povećali kapacitete i ispunili uslove zaštite životne sredine i dobrobiti životinja.

Za projekte iz sektora proizvodnje mlijeka – pet krava (priplodnih grla) i/ili 50 ovaca i/ili 50 koza, sektora proizvodnje mesa – 30 goveda u tovu; 20 krmača ili 100 svinja u završnom tovu; 1.000 brojlera (pilića); 100 brojlera (ćurića), zatim proizvodnje jaja: 2.500 koka nosilja, voća i povrća (uključujući žitarice, gljive, pečurke, aromatično i ljekovito bilje) – 0,5 ha površine zasada, 0,1 ha površine zasada u zaštićenom prostoru, za proizvodnju ratarskih kultura – 1 ha površine zasada, aromatičnog i ljekovitog bilja – 0,3 ha površine zasada, proizvodnju gljiva i pečurki – 0,01 ha proizvodne površine, za pčelare 30 pčelinjih društava, a za ribare godišnji kapacitet minimum 10 tona ribe.

Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji i u kancelarijama Ministarstva.

Že.B.

Send this to a friend