Ekonomija

Iskopani temelji za vjetroelektrane

Ilustracija

Vlada Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici, razmotrila je i usvojila Informaciju o realizaciji Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrana na lokalitetu Možura. Takođe, Vlada je dala saglasnost za prenošenje 90 odsto udjela u zavisnoj kompaniji “Možura Wind Park” doo sa trenutnog vlasnika, odnosno firme “Enemalta plc” na kompaniju “Malta Montenegro Wind Power JV Ltd”, pišu Dnevne novine.

Radovi

Kompanija “Enemalta plc”, kako se navodi u usvojenoj informaciji, izradila je glavni projekat i završila izgradnju više od 14 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine. “Dopremljena su 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine na gradilište, u dvije serije. Takođe, završeno je iskopavanje za 23 vjetroturbine i temelje, nivelisanje terena za platformu trafostanice, kao i iskopavanje jarka za kabal. Na gradilište su dopremljeni prestenasti temelji, privremeni putevi su povezani, a pribavljene su sve neophodne dozvole i odobrenja”, istaknuto je u usvojenoj Informaciji.

Zakup

Budući da je na pomenutoj lokaciji zemljište na kojem je planirana izgradnja 23 vjetroelektrane u državnoj svojini nije sprovođen postupak eksproprijacije.

“Cijena godišnjeg zakupa, u skladu sa ponudom investitora, iznosi ukupno 186.057 eura odnosno 0,37 € / m2 i plaća ga investitor u četiri jednake rate. Do sada je investitor redovno izmirivao obaveze po ovom osnovu, čime nije dovedeno u pitanje ostvarivanje prihoda države Crne Gore po osnovu ovog ugovora”, objašnjeno je u Informaciji.

Ugovorom, državno zemljište je dato u zakup na period od 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage do 46 megavata (MW). Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagrantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Swizerland ✡?
Gost
Swizerland ✡?

Dobre su vetrenjače treba ih svuda postaviti. …..

Vuk
Gost
Vuk

Trenutna cijena struje na berzi 25e a mi njemu 12 god po sigurnuh 96. Genijalno ! Za nobelovu nagradu

Toni
Gost
Toni

Zna osnivač UDG-a bolje od Nobelovaca.

Beatrice
Gost
Beatrice

Mi proizvodimo dosta jeftine energije, ovo je preskupo 100 eura po Mwh. Nista nam ovo ne treba.

cinik
Gost
cinik

Treba Blažu.

Glupson
Gost
Glupson

Svaka cast !

Send this to a friend