Ekonomija

Iskoristiti hidropotencijal u oblasti energetike

Crna Gora može biti značajan činilac u oblasti energetike, ne samo u okruženju, već i šire, a korišćenjem hidropotencijala može se učiniti značajan pomak u tom sektoru, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz Odbora Udruženja energetike PKCG su agenciji Mina-business kazali da se tu prije svega misli na gradnju velikih hidroenergetskih objekata.

„Zakon o energetici, u koji su ugrađeni elementi savremenog evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti, donijet je u januaru prošle godine. Slijedom toga, Distribucija je izdvojena iz Elektroprivrede (EPCG) i time postala posebno preduzeće“, dodali su predstavnici PKCG.

Oni su ocijenili da je prošlu godinu u sektoru energetike obilježilo potpisivanje Ugovora o izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja.

„Nakon kompleksnih i dugotrajnih rasprava, u septembru je potpisan ugovor sa češkom kompanijom Škoda. Nadamo se da će uskoro biti prevaziđen problem na realizaciji tog konkretnog projekta, nastao zbog izmijenjenih zahtjeva EXIM banke“, naveli su iz PKCG.

Dio izgradnje, na crnogorskoj teritoriji, podmorskog energetskog kabla, koji spaja Crnu Goru i Italiju, kako su ocijenili, predstavlja važnu aktivnost koja se realizovala u sektoru energetike u prošloj godini.

„Taj projekat je veoma značajan ne samo za nas, već i region, s obzirom da će njegovom realizacijom viškove električne energije biti moguće plasirati ne samo tržištu Italije, već i šire. Realno je, i po osnovu tranzita, očekivati značajan prihod“, saopštili su iz PKCG.

Oni su kazali i da je Direkcija za ugljovodonike Ministarstva ekonomije raspisala tendere i izabrala ponuđače koji će istraživati postojanje nafte i gasa na crnogorskom primorju, odnosno ući u njihovu eksploataciju.

„Skupština je dala saglasnost na ugovore po raspisanom tenderu za četiri bloka konzorcijumu koji čine Eni i Novotek, odnosno za dva bloka kompaniji Energan. Očekuje se da ostali blokovi budu istraženi po istom modelu i da se što veći broj kompanija uključi u ovaj proces“, smatraju u PKCG.

Tokom prošle godine, kako su dodali, nastavljena je dodjela koncesija za male hidroelektrane, što je u saglasju sa Direktivom Evropske unije (EU) o „zelenoj energiji”.

„U dijelu korišćenja obnovljivih izvora energije, važno je spomenuti da je projekat izgradnje vjetroparka na Krnovu u završnoj fazi. Oprema je postavljena i očekuje se da uključenje i sinhronizacija sa energetskim sistemom bude na proljeće ove godine. Vidjećemo kako će 72 megavata (MW) instalisane snage vjetroparka uticati na naš realativno mali sistem“, dodali su iz PKCG.

Oni su podsjetili da je uprošloj godini potpisan i ugovor sa malteškom nacionalnom elektrokompanijom o izgradnji vjetroparka Možur, instalisane snage 46 MW.

„Promet naftom i naftnim derivatima se realizuje u granicama planiranog i nema odstupanja u snabdijevanju. Saglasno evropskim normama, porebno je da se formira Direkcija za rezerve naftnih derivata i taj proces je u odmakloj fazi, s obzirom da su stvorene sve zakonske pretpostavke za to“, kazali su iz PKCG.

U Odboru smatraju da je vrijedna pomena inicijativa na nivou vlada Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Albanije i Azerbejdžana o formiranju kompanije za upravljanje transporta gasom sa sjedištem u Podgorici.

„Realnost tog projekta zavisi od niza eksternih faktora, a trenutno je u moguća opcija gasovoda koji bi prošao kroz Crnu Goru i spojio se sa hrvatskim. Izvjesnost ovog projekta biće poznata ove godine“, kazali su predstavnici PKCG.

Oni su ocijenili da je stanje u rudarstvu u usponu što pokazuje ponovno otvaranje Rudnika uglja Berane i Rudnika boksita Nikšić, odnosno povećanje proizvodnje, uvođenje višesmjenskog rada i rastom broja radnika.

„Međutim, ne treba zaobići problem sa kojima se suočava Rudnik uglja Pljevlja. Naime, njegovo poslovanje je u najvećoj mjeri povezano sa radom TE Pljevlja, tako da svaki prekid njenog rada ima direktne posljedice na rad Rudnika uglja“, objasnili su iz PKCG.

Iz Odbora su saopštili da veće korišćenje izvora energije, kao što su vjetar, sunce i slično, ima svoju cjenu.

„Očuvanje životne sredine, koje se ogleda i u korišćenju takozvanih ‘čistih’ izvora, posmatra se od velikog dijela javnosti kao imperativ, odvojeno od ekonomske dimenzije. Ipak, uputno je sačekati februar, kada ćemo na osnovu realnih parametara moći govoriti o tome“, kazali su iz PKCG.

Na pitanje kojim projektima u sektoru energetike, osim gradnje drugog bloka TE, treba dati prioritet, iz PKCG su odgovorili da je veoma važno usvojiti na svim nivoima koncept održivog razvoja, što je po definiciji uspostavljanje ravnoteže razvoja i prirode.

„Apsolutno najracionalniji, a istovremeno najekološkiji model je potpuno stavljanje u funkciju vodnog potencijala. Za korišćenje vodnog potencijala potrebne su, prije svega, realne definicije hidroenergetskih bilansa, s obzirom na to da postojeće po nekim mišljenjima nijesu potpuno objektivno prikazane“, rekli su iz PKCG.

Takvi bilansi, kako su ocijenili, onad mogu biti osnova za buduću izgradnju novih kapaciteta.

„Svakako važno je i intenzivirati aktivosti na polju istraživanja i eksploatacije ugljovodonika“, zaključili su iz PKCG

Send this to a friend