Ekonomija

Isplaćeno šest rata:  Vratili više od četvrtine duga za auto-put, zaradili 17 miliona eura

Auto-put
Auto-put

Država Crna Gora je kineskoj EXIM banci do sada isplatila šest rata kredita za prvu dionicu auto-puta od Smokovca do Mateševa, dok preostali dug iznosi 721.284.842 dolara, odnosno 667.729.442 eura, saopšteno je Portalu RTCG iz Ministarstva finansija (MF).

U Ministarstvu podsjećaju da se kredit za dionicu auto-puta vraća dva puta godišnje u dvije rate u januaru i junu.

“Za dionicu auto puta Smokovac – Mateševo do sada je otplaćeno šest polugodišnjih rata, počev od jula 2021. godine u ukupnom iznosu od 289.888.175 dolara (od čega se 190.456.100 dolara odnosi na glavnicu, a iznos od 99.432.075 dolara na kamatu)”, saopšteno nam je iz Ministrastva finansija.

Od ukupnog duga, kako pokazuju podaci, državi je još ostalo da vrati 721.284.842 dolara, a rok dospijeća je januar 2035. godine, što znači da su preostale da se otplate još 22 rate kredita”, ističu iz MF-a.

Kreditni aranžman sa EXIM Kina bankom zaključen je 2014. godine, uz grejs period od šest godina i rokom otplate od 14 godina.

Ministarstvo finansija ranije je zaključilo hedžing aranžman sa četiri banke za kredit kod Eksim banke. Hedžing aranžman je zaključen do kraja otplate kredita, do 2035. godine, uz reviziju uslova nakon dvije godine.

Nakon hedžinga, Crna Gora kredit plaća u eurima po kamati od 0,98 odsto, dok je prije hedžinga kredit plaćala u dolarima po kamati od dva odsto. Ovo je drugi put da se uradi hedžing kredita i dosad je samo jedna od šest rata plaćena u dolarima.

Od otvaranja prve dionice auto-puta Bar- Boljare, Smokovac-Mateševo ostvaren prihod od 17.244.551 eura.

Ova dionica auto-puta otvorena je za saobraćaj 13. jula 2022. godine.

Tags

9

avatar
1000
6
3
0
 
9
LovcenskaaoooNikšićLovcenskaVALTER
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lovcenska
Gost
Lovcenska

I ovi kao depees pricaju kao da su oni iz svoga dzepa gradili autoput a i sve ostalo !

VALTER
Gost
VALTER

Za 40 km ne bi trebali biti više od 2e a košta 3,5e pa još povratak…

Maja
Gost
Maja

Došli su na vlast pljuvajući Mila i dps zbog auto puta da necemo imati sta da jedemo da su zadužili pokoljenja a sada odličan posao rade nove puteve. Pljuvali ulazak u Nato !!! Sta se sada dešava zna li ko??? Ovo se zovu luzeri ili gubitnici

aooo
Gost
aooo

Pluvajuvci kaze ahahahahahahaha

Sasa
Gost
Sasa

Kako zaradili a duzni 670 miliona?!?!

dobri bobi
Gost
dobri bobi

koje srece a koliko se kukalo

Asimilacija
Gost
Asimilacija

Za sada ovaj put nema nikakvog značaja. Dok god nije povezan na neki drugi auto put, nema nikakve svrhe.

Nikšić
Gost
Nikšić

Da, ali se mora krenuti od nečega. Bili smo jedina zemlja bez autoputa, za 5-6 godina ćemo ga povezati na autoput Srbije. Isto tako treba praviti krakove prema BiH, Hrvatskoj, Albaniji i Kosovu.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nije tacno

Send this to a friend