Ekonomija

Isplata zarada iz dva dijela: Šta o tome misle poslodavci i sindikalci

Privreda bi u ovom ekonomskom miljeu teško izdržala isplatu zarada iz dva dijela petnaestodnevno, kažu poslodavci. Sindikalci smatraju da to nije loša ideja, ali ističu da se prije svega moramo izboriti da se zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca i to u bruto iznosu odnosno da se ne izbjegava uplata poreza i doprinosa.

Podsjetimo da je prosječna zarada u Crnoj Gori, po posljednjim podacima Monstata, 511 eura, a bruto sa porezima i doprinosima 766 eura. Minimalna plata je 193 eura i na ovu platu je osigurano oko 12 hiljada radnika. Hoće li biti povećanja minimalca trebalo bi uskoro da se zna jer socijalni partneri Vlada, po slodavci i sindikat odavno pregovaraju, s tim što poslodavci uslovljavaju sa smanjenjem dažbina na zarade.

U Vladi analiziraju fiskalni uticaj takve odluke. Po nekim procjenama, između 25.000 i 30.000 radnika radi u sivoj ekonomiji.

U svijetu je česta pojava da se zarade isplaćuju na 15 dana ili sedmično, au Crnoj Gori je prvi javno u izjavi za Pobjedu predložio da se razmisli o tome nezavisni poslanik i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović. On smatra da bi to pozitivno uticalo kroz bržu cirkulaciju novca, odnosno brži obrt, na ekonomske tokove. Damjanović kaže da i ovu ideju treba pažljivo analizirati. Tragom ove inicijative Pobjeda je pitala poslodavce i sindikalce šta misle o tome.

Iz Unije poslodavaca su kazali da je nerealno da bi privreda mogla izdržati novo opterećenje u teškoj ekonomskoj situaciji.

“Poznato je da Crnu Goru još karakteriše veoma teška ekonomska situacija u privredi, koja se posebno ogleda kroz neriješene dužničko povjerilačke odnose i probleme naplate potraživanja, izraženu nelikvidnost velikog broja preduzeća, ogroman broj računa u blokadi i konstantne probleme finansiranja biznisa. Stoga je nerealno i ekonomski potpuno neopravdano očekivati da bi privredni subjekti mogli izdržati bilo kakvo novo opterećenje, a posebno ono koje bi dodatno ugrozilo njihovu i inače upitnu održivost”, objasnili su iz Unije poslodavaca.

Oni kažu da socijalni partneri nikada niesu pominjali petnaestodnevnu isplatu zarada.

“Radna grupa koja radi na pripremi nacrta zakona o radu, a koju čine predstavnici sva tri socijalna partnera Vlade, UPCG i oba sindikata, ni jednom u toku tri godine od kada je formirana nije raspravljala o isplati zarada na ovaj način. Jednostavno, takav prijedlog niko od učesnika radne grupe do sada nije pokrenuo”. ističu u poslodavačkoj organizaciji.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica kaže da se prije svega moramo izboriti da se poštuju važeća zakonska rješenja, odnosno zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca, da se dio ne daje “na ruke i da se redovno plaćaju porezi i doprinosi…

“Sindikat smatra da se moraju poštovati zakonska važeća rješenja. To znači da se za svaki prethodni mjesec redovno primi zarada neto i bruto. Da se redovno plaćaju i porezi i doprinosi”, objašnjava Zarubica.

Kaže da Sindikat nikada nije dobio inicijativu o isplati zarada u dva dijela.

“Sindikat o toj inicijativi niko nije obavijestio. Ali u slučaju da dobije zvanični predlog Sindikat bi ga prvo izanaliziro detaljno i na radnim tijelima zauzeo stav. Nakon opsežnih konsultacija donosi se stav. Mi jednostavno tako funkcionišemo”, objašnjava Zarubica.

Samo detaljna analiza može da pokaže argumente za i protiv.

“Svakako je dobra inicijativa, ali da li je primjenjiva u ovom vremenu to treba da pokaže analiza”, ističe Zarubica i dodaje da ima dosta primjera u svijetu da se zarade tako isplaćuju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NONEIM
Gost
NONEIM

Dajte svakome tu minimalnu platu 511 € .da makar ljudi sa srednjom skolom je imaju…pa davajte platu kako hocete…samo da svako moze makar prosjecno da zivi….

Dado
Gost
Dado

Posteno$ Nema kud postenije…$

Novi predlog
Gost
Novi predlog

Na svaki sat.

Midland
Gost
Midland

A šta tu ima dobro za radnika? Nista, samo mu komplikuje zivot. I da moze poslodavac da ga sto prije išćera.

KLM
Gost
KLM

Iz cetiri dijela i to svakog ponedeljka mislim da bi bilo u redu samo treba vidjeti sta sa kreditima i kako

Jumbo
Gost
Jumbo

A otplata kredita, jel ona ide u jednom dijelu? Nema od toga ništa…

POJK
Gost
POJK

Ma isplaćivali bi je oni iz dva dijela no se kod mnogih nema što podijeliti.

logika
Gost
logika

u jednoj firmi sam primao platu iz dva dijela, mogu vam reci da nikad manje para nisam imao nego tada, ipak je (makar meni) bolje primati platu odjednom

Umisljeni
Gost
Umisljeni

Ljepse mi je da vidim 4 cifre kad legnu, ovako ce biti samo tri….. :-/

delboj
Gost
delboj

Gotovo nemoguce izvesti.

Prešo
Gost
Prešo

Sve ovo će sindikat završiti.Samo mi nije jasno ko još plaća sindikalnu članarinu.

med teh
Gost
med teh

Preso mora da o sindikalizmu znas samo ovako iz medija, fino vidji dje radis pa se angazuj u sindikat. Lako je samo komentarisati i kriviti druge. Zbog takvih i imamo lose sindikate!

Rundek
Gost
Rundek

Poslodavci

Delta sity
Gost
Delta sity

Isplata iz dva dijela:) Tesko ce to kod nas zazivjeti

Mi bi smo bili zadovoljni i da je rednovna pa iz jednog dijela

Nego i tako je ne primamo

Bokelj
Gost
Bokelj

Da mi je samo znati kako će taj (j)radnik zivjeti 15 dana do drugog dijela plate, jer ce mu prvi dio poci na kredite. Benka sigurno nece cekati da naplati svoja potrazivanja. Ni edb, ni mobilni operateri. Sjajna ideja, bas sjajna.

med teh
Gost
med teh

Da nam je plata barem 1000e pa da o ovome razmisljamo!!!

Mrazic Darko
Gost
Mrazic Darko

Kako je dobra slika ovog nestvarnog novcanika…kad bi imao jedan ovako pun kao na slici

Devedesete
Gost
Devedesete

Imali smo bogomi, i mnogo više, zlatnih devedesetih. Svi smo bili multimijarderi! Ono jeste da nijesi mogao ni kafu s tim platit, ali milijarda je MILIJARDA.

Dazam
Gost
Dazam

Dok ne dođe povećanje minimalne zarade, sve je šminka.

Raki
Gost
Raki

Nije to lose…ali prvo da se zakonski regulise redovna isplata plata posebno u opstinama….vlada i ministarstva ne reaguju i zmure po 5,6 mjeseci lokalne uprave ne izmiruju radnicima plate…to je stamota za drzavu,ona je kriva sto tolerise to

boki
Gost
boki

Ima firmi koje već to rade. I nije loša stvar uopšte.

Lipovo
Gost
Lipovo

Perfidan nachin da se I ono malo novca ssto se primi, od ,,sirotinje,, izvuche!

oooo
Gost
oooo

Bolje da raspravljaju o povecanju minimalnih i prosjecnih zarada i o redovnim isplatama nego o ovome.

00000000
Gost
00000000

Ovo je sigurno jedan od nacina na koji je zapad primorao poslodavce da redovno isplacuju novac. Poslodavac ukoliko je obavezan da plati taj novac za 15 dana ce gledati i da ga prije zaradi, radnika ce tjerati vise da radi ali ce i radnik znati za sta radi. Kad bi moglo da se uspostavi nedeljno placanje to bi jos i… Više »

Pero
Gost
Pero

00000: Blago tebi. Sigurno si privatnik kad si to tako lijepo smislio ; )

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Evo 8godina primamo platu iz dva puta,sto nije lose kad je redovna.

Blažo
Gost
Blažo

Čekam prosječnu platu gdje se makne 5%najvećih i 5% najmanjih. Prosjek bi sa 500 pao na 300, ako i toliko.

no1
Gost
no1

Privreda nebi mogla izdrzati ovo OPTEREĆENJE, da isplaćuju 15-dnevno. A zašto?

Privatnik
Gost
Privatnik

Počni radit privatno, samo će ti se kazati.

Send this to a friend