Ekonomija

Ističe rok za dokapitalizaciju Atlas banke: Propali pregovori sa potencijalnim kupcem

Atlas banka

Rok za otvorenu dokapitalizaciju Atlas banke pod privremenom upravom od 22 miliona eura, za koju je oglas raspisan 7. marta ističe danas, saopštenoje Pobjedi iz Centralne banke.

CBCG je 7. decembra prošle godine uvela privremenu upravu u ovu banku odbjeglog biznismena Duška Kneževića. U međuvremenu se ovom bankom, ali i IBM, u koju je uveden stečaj, bavi tužilaštvo zbog sumnje u pranje novca.

Očekuje se da Centralna banka u ponedjeljak, ukoliko ne bude interesovanja za dokapitalizaciju Atlas banke, razmotri sve opcije i naredne korake koje će preduzeti u skladu sa zakonom u ovoj banci.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede postojalo je ozbiljno interesovanje jednog investitora ali on navodno nije “položio ispit” kod Centralne banke.

Nakon četiri temeljna sastanka njegovim predstavnicima je saopšteno da nijesu zadovoljili kriterijume propisane zakonom. Od 14. januara do 14. februara su postojeći akcionari banke imali priliku da je dokapitalizuju sa 22 miliona eura, ali se niko od njih nije javio. Potom im je ostavljeno još pet dana da eventualno uplate cjelokupan iznos, ali ni za to nije bilo interesa.

Akcionari banke iz Atlas grupe juče su, međutim, ponovo pisali premijeru Dušku Markoviću, ministru finansija Darku Radunoviću, guverneru Radoju Žugiću i privremenoj upravnici banke Tanji Terić predlažući dodatno obezbjeđivanje potraživanja imovinom Atlas grupe u okvirnoj vrijednosti od 25 miliona eura.

Direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković Pobjedi je kazao da, u slučaju da dođe do stečaja u Atlas banci, Fond može isplatiti sve garantovane depozite.

“Nadamo se da će se problem u Atlas banci riješiti dokapitalizacijom, ali ako tako ne bude, Fond je spreman da izvrši svoju obavezu iz sopstvenih sredstava, bez korišćenja drugih izvora, koji mu stoje na raspolaganju”, rekao je Marković podsjećajući da na raspolaganju imaju i kreditnu liniju EBRD od 30 miliona.

U Atlas banci, prema najnovijim podacima, ima 90 miliona garantovanih depozita.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

Apsolutno me briga nije ni za jedne ni za druge jer su isti…..ja oću samo svoje pare sa računa.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

boticu nije knezevic nista napravio – nego mu je miki oteo 200miliona koje su bili u banci – i fora nije placao dusko kao pronevjerio 500miliona pa onda 360miliona pa 150miliona – i na kraju su dosli do par miliona nisu znali sto ce vise kako da mu uzmu to.. Kad su mu sve skupocjene slike sa zidova uzeli i… Više »

DPS
Gost
DPS

Boticu slusqj ti da ga j3 mjlo pustio danas bi ti kuca bila zafuzema za fodanih 500 000 e

Ccc
Gost
Ccc

Kakava je pometina ovaj Knezević…sto napravi od svojiih firmi…

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

rika se cinji …sila ih je dulje okalapio …pametno vidio je sto mu se sprema ….

Send this to a friend