Ekonomija

Istraživanje: Šta i koliko često građani kupuju za vrijeme koronavirusa

Rezultati istraživanja koje je sprovela Privredna komora pokazali su da Crna Gora unapređuje proizvodnju, te da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača.

Iz PKCG je saopšteno da pandemije i elementarne nepogode u svijetu naglašavaju potrebu unapređivanja sopstvene proizvodnje strateških proizvoda, prije svega hrane, da bi se u svim uslovima obezbijedilo sigurno snabdijevanje domaćeg tržišta.

“Većina potrošača procjenjuje da će jednako frekventno kupovati crnogorske proizvode i u narednih 12 mjeseci”, pokazuje istraživanje koje je za Privrednu komoru Crne Gore uradila agencija IPSOS tokom prve polovine marta ove godine.

Riječ je o ispitivanju javnog mnjenja o navikama i preferencijama prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, te upoznatosti javnosti sa projektima afirmacije i uspješnijeg plasmana kvalitetnih domaćih proizvoda i usluga u zemlji i u inostranstvu koje samostalno ili sa partnerima realizuje Privredna komora – Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi.

Istraživanjem je procijenjen i nivo spremnosti ispitanika da u budućnosti kupuju proizvode iz naše zemlje i ispitani su mogući načini promocije tradicionalnih crnogorskih proizvoda i vrijednosti.

Istraživanje je realizovano na reprezentativnom uzorku od 1030 punoljetnih građana iz 21 opštine.

Rezultati su pokazali da većina građana Crne Gore nabavke obavlja u supermarketima nekih od trgovinskih lanaca (skoro 2/3), dok na male trgovine otpada nešto više od četvrtine nabavki.

“U nabavke najveći dio crnogorske populacije odlazi svakodnevno ili skoro svakodnevno /ukupno skoro 70 odsto. Kada su u pitanju tipična mjesta snabdijevanja, primjećuje se trend učestalijeg snabdijevanja u supermarketima na sjeveru Crne Gore i među populacijom visokog obrazovanja, dok je među starijim znatno više onih koji se redovno snabdijevaju na pijacama”, ističe se u istraživanju.

Kada je u pitanju učestalost snabdijevanja, žene daleko češće idu u nabavku, ali je primjetno da starije osobe i one nižeg obrazovanja nabavke obavljaju znatno rjeđe.

Presudan uticaj na odluku o kupovini za najveći dio crnogorske populacije ima cijena proizvoda. Odmah nakon toga slijedi pouzdan kvalitet.

Prilikom kupovine građani se češće odlučuju za proizvode proizvedene na tradicionalan način (53,6 odsto), nego za industrijske proizvode.

“Značajan je procenat onih (38,3 odsto) kojima je potpuno svejedno, a u ovoj grupi je uglavnom najmlađa generacija potrošača”, ističe se u istraživanju.

Crnogorski potrošači podjednako biraju i domaće i inostrane proizvode u najvećem broju kategorija.

“Kada je u pitanju vino, najčešće birani brendovi su oni koje proizvode Plantaže. U slučaju rakije, to su najčešće proizvodi kućne radinosti, što je vrlo česta situacija i kod negaziranih, voćnih sokova. U slučaju piva, nedvosmisleno dominira Nikšićko. Kod suhomesnatih proizvoda dva proizvođača imaju veoma istaknutu poziciju: Goranović (29,9 odsto) i Franca (25,8). U slučaju mlijeka, vodeću poziciju među domaćim proizvođačima ima mlekara Lazine. Kod bijelog ili zrelog sira, većina potrošača se opredeljuje za proizvode kućne radinosti”, navodi se u istraživanju.

Dominira stav da je odnos cijene i kvaliteta i generalnog kvaliteta uglavnom izbalansiran, kako kod domaćih, tako i kod inostranih proizvoda.

“Oko trećina crnogorske populacije procjenjuje da su obije ove karakteristike vezane pretežno za crnogorske proizvode”, navodi se u istraživanju.

Na listi proizvođača čije su proizvode potrošači u Crnoj Gori proglasili najboljim našli su se Mesna industrija “Goranović“ i Mesopromet Franca sa veoma visokim procentom odgovora.

“Slijede Plantaže, Pivara Trebjesa i Mljekara Lazine sa veoma istaknutom pozicijom, zatim slijedi niz proizvođača sa znatno nižim brojem glasova”, navodi se u istraivanju.

U poređenju sa periodom od prije godinu dana, većina potrošača u Crnoj Gori procjenjuje da jednako kupuje crnogorske proizvode kao i ranije i to prvenstveno zbog povjerenja u te proizvode i u njihov pouzdan kvalitet.

“Očekivanja su najvećeg dijela potrošača u Crnoj Gori da će i u narednih 12 mjeseci istom frekvencijom kupovati domaće proizvode”, navodi se u istraživanju.

Ono što bi moglo stimulativno da djeluje na učestalost kupovine domaćih proizvoda, po ocjeni većine potrošača je povoljnija cijena domaćih artilaka u odnosu na inostrane, te njihova dostupnost u maloprodajnim objektima gdje se obično snabdijevaju.

“Većina potrošača u Crnoj Gori smatra da kupovinom domaćih proizvoda pomažu sopstvenu ekonomiju (njih nešto više od 2/3)”, ističe se u istraživanju.

Rezultati istraživanja su potvrdili da Crna Gora unapređuje proizvodnju, te da domaći proizvodi uživaju povjerenje građana i potrošača.

“Istovremeno, u oštroj konkurenciji sa inostranim proizvodima, od domaćih proizvođača se traže pristupačne cijene, dobar kvalitet i dostupnost u maloprodajnim objektima”, navodi se u istraživanju.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

znači jogurt, pivo i čajna.

Maxim.
Gost
Maxim.

U ovoj situaciji je najspornije što veliki broj restorana,hotela i marketa nije u mogucnosti,a dosta njih i ne želi ( koriste trenutnu situaciju) da izmiruju svoje obaveze dospjele iz perioda prije ovog virusa. Veoma veliki problem je upravo ovo!

Send this to a friend