Ekonomija

Istraživanje u Britaniji: Ryanair šestu godinu uzastopno najgora kompanija

Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, kompanija Ryanair šestu godinu uzastipno proglašena je najgorom među avio kompanijama na kratke udaljenosti, javlja BBC.

Rezultati su to istraživanja Wich u kojem se sprovodi anketiranje putnika o 19 avio prevoznika koji lete iz Velike Britanije.

Među prva tri nalaze se Aurigny Air Service, Swiss Airlines te Jet2, a drugi veliki avioprevoznici iz Velike Britanije – EasyJet i British Airways – našli su se na 11., odnosno na 15. mjestu, prenosi SEEbiz.eu.

Putnici nezadovoljni zbog nemogućnosti povrata novca, ponudom hrane i pića te izmjenama pravila o prtljagu

Objašnjenje za nezadovoljstvo putnika Ryanairom leži u nekoliko faktora. Naime, ove godine se u Ryanairu odvio štrajk tokom kojeg su otkazani letovi, ali je kompanija odbila da putnicima vrati novac. Zatim, tri puta tokom 2018. godine mijenjana su pravila koja se tiču prtljaga. Isto tako, na putnike koji su koristili usluge Ryanaira prevoznik nije ostavio dobar utisak po pitanju ponude hrane i pića, usluge prilikom ukrcaja i iskrcaja, a nisu zadovoljni ni izgledom unutrašnjosti aviona.

Prema istraživanju, hiljade ispitanika izjavilo je da nikad više neće putovati Ryanairom. Naime, 70 odsto ispitanika na pitanje kojim avioprevoznikom više nikad ne bi putovalo kao odgovor je dalo Ryanair.

Ipak, nezavisni konsultant Chris Tarry izjavio je za BBC kako će uprkos lošim rezultatima istraživanja ljudi i dalje nastaviti koristiti Ryanair kao prevozno sredstvo.

”Ryanair još uvijek predstavlja veliku vrijednost za mnogo ljudi. Dobiju upravo ono što su očekivali”, rekao je Tarry.

Portparol Ryanaira izjavio je kako rezultati ankete ne govore ništa o uspjehu same kompanije.

”Broj putnika Ryanaira porastao je za 80 odsto u posljednjih šest godina, a Ryanair.com je postao najposjećenija web stranica među avioprevoznicima”, poručili su iz Ryanaira dodavši kako te brojke o tome šta putnici žele govore puno više nego nereprezentativno istraživanje napravljeno na uzorku od 8.000 ljudi.

Send this to a friend