Ekonomija

Italijanski mediji o podmorskom kablu: Pružamo ruku Crnoj Gori

Jedna od glavnih vijesti u svim italijanskim medijima danas je podmorski kabl između Crne Gore i Italije koji će biti svečano pušten u rad u petak 15. novembra.

Iz kompanije Terna je saopšteno da će na događaju govoriti italijanski predsjednik Serđo Matarela u Italiji i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u Crnoj Gori.

Italijanski  “il Centro”, u svom tekstu o podmorskom kablu, navodi da se Italija ovim projektom pruža ruku Crnoj Gori. Materela će biti u mjestu gdje se nalazi trafostanica kompanije Terna, u Čepagatiju, a Đukanović u Lastvi Grbaljskoj u Kotoru, navode oni.

Italijanski mediji navode znčaj ovog projekta, posebno ističući kako će predsjednici dvije zemlje “pritisnuti dugme” čime će  biti iznačeno svečano aktiviranje podmorskog enertetskog kabla.

Pripreme za ova veliki događaj su u toku, a posebno se itiče važnost činjenice da će Čepagati koji se nalazi u okrugu Peskara, regija Abruco, toga dana biti centar Italije, te da će svečanosti, osim italijanskog predsjednika prisustvovati brojni zvaničnici.

Italijanski mediji pišu i o vrijednosti ovog projekta.

Navode kako je njegova dužina 445 kilometara i ukupne vrednosti 1,2 milijarde eura.

Projekat je strateški važan za ovaj region iz razloga što je to prva interkonekcija Crne Gore sa Italijom i Evropom.

<<<Matarela i Đukanović u petak puštaju u rad podmorski kabl>>>

“Infrastruktura predstavlja prvi “energetski most” između Evropske Unije i Balkana i promoviše integraciju energetskih tržišta, garantujući visoke standarde sigurnosti, ekasnosti i održivosti crnogorskog, italijanskog i evropskog elektroenergetskog sistema”, ističu u italijanskoj kompaniji Terna.

M.D. 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
marius
Gost
marius

Italijani su nasa braca !

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Malo duži produžni kabal…

(18)➕
Gost
(18)➕

E ovo je pravo povezivanje, a ne balkanlux dakeko bilo.

slobo
Gost
slobo

Kabal samo za struju ili ima uz njega cjevi za vazdusnu postu da saljemo drogu i cigare nasoj brackoj mafiji

Treno
Gost
Treno

Opozicija trazi ekektricara da pojasni

Rade007
Gost
Rade007

Ma moraju na ljepsi nacin reci onu njihovu stvarnu namjeru

delboj
Gost
delboj

Pruzate prst, a uzecete ruku. Sve ste vi sasavi pa da izgradite kabal samo za nase dobro.

Dusan
Gost
Dusan

Maki mi te ruke:)))

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Moram se I ja prikljucit na kabal s nase strane
Manji ce mi biti racun za struju
🙄

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Hoćemo li plaćati gubitke na mreži i Italijanima?

Sova
Gost
Sova

Nećeš vjerovati, čak i njemci, francuzi, danci i amerikanci plaćaju gubitke na mreži. Još nije izmišljen materijal koji na normalnim temperaturama ne pruža otpor (supravodljivi materijal). Ne misliš, valjda, da zapošljeni u EPCG treba da plaćaju naše gubitke. To je isto kao da se buniš što je u cijenu taxi vožnje uključeno gorivo.

Burin
Gost
Burin

Niđe logike. Mi treba da plaćamo gotov proizvod. Po tvojoj logici bi trebali i vodovodu da plaćsmo gibitke, jer im je neka cijev prsla i voda otiče. Ovo je najveća pljačka koju mi ćuteći prihvatamo. Poput ovaca ispred klanice.

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Sova Sovo, nauči prvo što znači cijena koštanja proizvoda. U cijenu taksi vožnje je uračunato i gorivo, i na osnovu tog se došlo do cijene po km vožnje. . Kad već povlačiš pararelu sa taksijem, to bi bilo isto kao kad bi taksimetar otkucao cijenu, a na tu cijenu, taksista ti traži još naknadu za korišćenje vozila, za potrošene gume,… Više »

Sova
Gost
Sova

Nešto krupno griješiš, a ja hoću da vjerujem da je to namjerno. Ako griješim, ako ti to ne radiš namjerno, onda si glup. Priča je veoma, veoma, jednostavna. EPCG proizvodi 100kW el. energije u elektrani. Ona košta x centi. Tih 100 kW se predaje se CGES-u koji u trafostanici transformiše sa 10kV na 220kV (brojevi su orjentacioni i služe za… Više »

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Sova

Upravo si sam objasnio ono o čemu sam i pričao. Hvala ti.

Sova
Gost
Sova

Sve ove zabune bi nestale ako bi se kupcima ispostavili računi sa količinom utrošene energije i zbirnom cijenom. Niko se ne bi bunio.
CGES i CEDIS svake godine troše desetine milione eura na izgradnju i održavanje trafostanica i dalekovoda. Tu stavku ti ne misliš da platiš, ako sam dobro shvatio? OK! Izgradi trafostanice i dalekovode i priključi se na elektranu.

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Pojedi nešto

Danko
Gost
Danko

👍👍👍👍👍👍👍👍

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

hahahaha kakvo licemjerstvo.. cus oni nama pruzaju ruku.. no su razvukli kablo da vucu struju odavde.. sad ce struja gore za 20% najmanje i to na’kvarno..

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

U moje dzepove necete ruku stavljat 🤗

Delboj
Gost
Delboj

Oce oce, u svacije od nas…

Mneee
Gost
Mneee

Ocrli biti struja jeftinija radi tog kabla, ili ja vijerujem skuplja! Mozda se ne razumijem u materiju, ali od kad znam za sebe vlada CG, ili ona stara SCG nije nikada sa ti novim projektima izasla u susret svojim gradjanima. I jos da mi je znati sto pravite male hidrocentrale kad je poslje nji jos skuplja struja?

Velimir
Gost
Velimir

Sretno bilo I nama I njima!
I’ma li sto ova opozicija zalosna da kaze “pametno” povodom ovoga?

siciliano
Gost
siciliano

Pruzamo ruku CG, da joj isisamo sa njenim glavasima zadnji euro. Nema sto smekerski ovce su za sisanje ionako

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

U dzepove naroda

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Hoćemo li plaćati gubitke na mreži i Italijanima?

Kolo srece
Gost
Kolo srece

Pruzi mi ruku kao bratu brat 🎵🎶🎶🎶🎶🎶

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ja mislio da mi pružamo ruku Italiji

Send this to a friend