Ekonomija

Ivančević o predstojećoj sezoni: Bageri i turisti ne mogu zajedno

Siva ekonomija, loša komunalna opremljenost turističkih mjesta, nesnosna buka i ulična prodaja robe, glavni su problemi sa kojima se suočavaju crnogorski hotelijeri uoči početka ljetnje turističke sezone, ocijenio je predsjednik odbora za turizam Privredne komore Dragan Ivančević.

On je u razgovoru za Dnevne novine kazao da su hotelijeri na primorju već primili prve goste, pokušavajući da uspostave sedmomjesečnu turističku sezonu, ali da se i ove godine suočavaju sa poznatim poteškoćama.

“Pokušali smo da konstituišemo tu sedmomjesečnu ljetnju turističku sezonu, koja počinje krajem marta, a završava se početkom novembra. Podrazumijeva se da tokom čitave sezone  sva turistička mjesta treba da budu komunalno opremljena, infrastruktura završena, hortikultura i rasvjeta u redu, kao i svi oni elementi koji obezbjeđuju kvalitet destinacije. Što se tiče nas, direktnih učesnika u turističkom prometu, hotelijera, agencija, ugostitelja, mi smo na vrijeme završili pripreme. Napravili smo dobar marketing sa nacionalnom i lokalnom turističkim organizacijama, obezbijedili dobar buking i sigurni smo da će Crna Gora biti dobro posjećena. Ali u ovom momentu, možemo da konstatujemo da je crnogorska ponuda nespremna za turističku valorizaciju”, istakao je Ivančević.

Prema njegovim riječima, turistička mjesta na obali su nespremna, neuređena komunalno i hotrikulturno. Hotelijeri, kako ukazuje, imaju veliki problem i sa putevima, posebno na mjestima na kojima se realizuju izleti.

“Nadležni nijesu shvatili da sezona počinje kada dođu prvi gosti. Po ko zna koji put se na istim mjestima nalaze bageri, građevinske mašine i turisti. Ta prva slika koju šaljemo turistima i organizatorima putovanja može da nam se vrati kao bumerang. Posebno je interesantno da ove godine imamo turu iz skandinavskih zemalja, jako su prisutne Belgija i Holandija, a povećan je promet i iz Francuske, Njemačke, a imamo i 20 odsto veći buking sa ruskog tržišta. Ipak, možete da imate 100 hotela sa pet zvjezdica, ako je destinacija na nivou jedne ili dvije zvjezdice, onda ne možete da valorizujete kapacitete na adekvatan način”, smatra Ivančević.

Govoreći o putnoj infrastrukturi, Ivančević je ukazao da su turistički poslenici krajem oktobra u Privrednoj komori analizirali probleme koji su opterećivali prošlogodišnju sezonu i dogovorili sa nadležnima da kompletni javni sektor počne pripremu nove sezone i završi ih do dolaska prvih gostiju.

“To se, međutim, nije desilo. Desio se prekid saobraćaja između mjesta gdje je više od 50 smještajnih kapaciteta i Cetinja, koje je glavno izletišta u zemlji. To može da stvori veliki probleme i da nam napravi jedan loš marketing i pošalje lošu sliku sa početka sezone. Zato smo 5. aprila zakazali novu sjednicu odbora za turizam, na kojoj ćemo analizirati šta je urađeno”, zaključio je Ivančević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bbuu
Gost
Bbuu

Kad shvatite da je biducnost u medicinskom turizmu bice kasno.

Neko
Gost
Neko

evo 20 godina ista priča,a stanje sve gore.Ozbiljno sumnjam da neko namjerno uništava sve u našoj državi.Ne mogu za sve biti krivi priglupi,nesposobni,zaostali,gladni i oholi DPS kadrovi,u svemu tome mora biti i zle namjere.Eto posla za Stankovića i Katnića ako stvarno oće nešto da rade

Send this to a friend