Ekonomija

Ivković: Turistička organizacija Budve zakazala u osmišljavanju načina da se prevaziđe pandemija

Petar Ivković

Teško je u situaciji pandemije izazvane koronavirusom govoriti o uspjesima turističke privrede, kazao je potpredsjednik opštine Budva Petar Ivković.

“Na prvom mjestu je zdravlje i životi ljudi a potom se traže rješenja funkcionisanja privrede koja ne smiju ugroziti zdravlje kako građana tako i naših turista. Crna Gora kao zemlja čija privreda se oslanja gotovo 25% prihoda od turizma se našla u posebno teškoj situaciji”, rekao je Ivković.

On nije zadovoljan lošim snalaženjem i neradom TOB-a kao najvažnijeg subjekta u kreiranju ambijenta poslovanja turističke privrede u ovoj situaciji.

“I pored kadrovskog i finansijskog potencijala TOB je gotovo potpuno zakazao u kreativnom dijelu odnosno osmišljavanju načina da se period pandemije prevaziđe sa što manje posljedica.

Neodgovornost u poslovanju TOB-a se posebno ogleda u neodržavanju Skupštine, neusklađivanju svog Statuta sa novim zakonom o Turističkim organizacijama kao i u nedonošenju rebalansa svog budžeta usled posljedica pandemije”, rekao je Ivković.

Prema njegovom mišljenju, lako je raditi kad imate stotine hiljada turista i ogromne prihode.

“Tada je lijepo hvaliti se dobrim rezultatima ali kad se desi kriza ovih razmjera na scenu stupa znanje, kvalitet, iskustvo u poslu a mi to ovde nismo vidjeli. Naše kolege iz drugih gradova pokazale su u praksi da postoje načini za prevazilaženje i ove situacije za razliku od TOB-a gde se vidi veliko neznanje, javašluk i arogancija bez pokrića”, rekao je Ivković.

Svjedoci smo, kako ističe, već ozbiljnih posljedica pandemije koronavirusa i gotovo potpunnog kolapsa turističke privrede.

“Ispred menadžmenta opštine Budva je jedan od najtežih zadataka ikada a to je, kako uz najmanje gubitaka realizovati ostatak sezone i spasiti što se spasiti može. Usvojen čitav set mjera koje bi trebale pomoći građanima i privredi Budve i olakšati u izvjesnoj mjeri poslovanje. Ukinut je članski doprinos TOB-a, smanjen je porez na nepokretnosti a slijede smanjenje cijena komunalnih usluga i administrativnih taksi”, dodaje Ivković.

Podsjetio je da je Vlada Crne Gore nedavno usvojila treći set mjera koji je posebno orjentisan na turističku privredu.

“Set mjera predviđa čitav niz olakšica i podsticajnih mjera za prevazilaženje veoma teške situacije. Posebno nas raduje što pomoć predviđa i pomoć registrovanim vlasnicima privatnog smještaja. U ovako ekstremnim uslovima života i rada prirodno je da se svi koji žive od turizma okreću svojoj strukovnoj organizaciji u nadi da će dobiti neophodnu pomoć u radu, instrukcije, podršku, reorganizaciju, nove ideje… što se, na žalost, u Budvi nije dogodilo”, zaključuje se u saopštenju Ivkovića.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ivana
Gost
ivana

Iz kojih gradova, mislim na CG?

Send this to a friend