Ekonomija

Iz Petnjice poručeno: Standardi važni za unapređenje gazdovanja šumama

U cilju poboljšanja efikasnosti šumarske struke na terenu, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za šume organizovali su obuku, u područnoj jedinici Petnjica.

Obuka se sastojala iz prezentacije i praktične upotrebe na terenu najsavremenijih mjernih uređaja i opreme za inventuru i korišćenje šuma, u prisustvu predstavnika renomiranih proizvođača opreme Tajfun iz Slovenije i Husquarna iz Švedske.

Osim predstavnika šumarskih insitucija, obuci su prisustvovali učenici-budući šumarski tehničari iz Srednje stručne škole “Vukadin Vukadinović” iz Berana, kao i predstavnici drvoprerađivača koji koriste šumu na tom području.

Državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu Milosav Anđelić naglasio je važnost praćenja savremenih tehnologija i obrazovanja u ovoj oblasti, kako bi se poboljšale informacione osnove kod korišćenja šuma i kvalitet tehnika sječe stabala i izrade drvnih sortimenata.

U kontekstu aktuelne reorganizacije sistema gazdovanja šumama Anđelić je istakao potrebu unapređenja standarda u svim fazama zaštite i korišćenja šuma, u cilju ostvarivanja održivog korišćenja šumskog bogatstva.

“S tim ciljem, danas smo okupili predstavnike svih institucija vezanih sa šumarstvom, od najmlađih do najstarijih, od učenika stručne škole, najodgovornijih predstavnika resornog ministarstva i Uprave za šume, do izvođača radova na inventuri šuma, kao i onih koji su korisnici šuma”, kazao je Anđelić.

Obuka je, prema njegovim riječima, realizovana u Petnjici jer područje te opštine spada u red najšumovitijih opština na teritoriji Crne Gore.

U duhu aktivnosti na unapređenju šuma, osim demonstracije aktivnosti na terenu, na lokalitetu Savin Bor, učesnici obuke učestvovali su u akciji pošumljavanja.

U sklopu ovih aktivnosti, kompanija Husquarna je dodijelila vrijedan poklon-ogledni uzorak najnovijeg modela motorne testere koja će se koristiti u nastavnom procesu u Srednjoj stručnoj školi “Vukadin Vukadinović” iz Berana.

Send this to a friend