Ekonomija

Iz Podgorice će se ponovo letjeti za Zagreb

Avio linija između Podgorice i Zagreba mogla bi biti obnovljena, a to bi ojačalo saradnju dva grada i dvije države, saopšteno je tokom sastanka gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića i hrvatskog ambasadora Veselka Grubišića.

Na današnjem sastanku je konstatovano da su odnosi između Crne Gore i Hrvatske izuzetno bliski i prijateljski što je odlična osnova za dalje produbljivanje saradnje, posebno između lokalnih zajednica.

Vuković je danas inicirao da se razmotri mogućnost ponovnog uvođenja direktne avio-linije Podgorica – Zagreb, ističući da bi to bio značajan doprinos daljem jačanju saradnje dvije države i dva grada. Ambasador Hrvatske je saopštio da najmjerava da o tom pitanju razgovara sa čelinicima „Croatia Airlines-a“, ocjenjujući da bi bilo dobro da se uvede vezani let sa još nekim od gradova u regionu poput Mostara, Tirane ili Skoplja.

Gradonačelnik je istakao da Crna Gora veoma cijeni to što je uvijek imala snažnu  podršku Hrvatske na putu evropskih i evroatlanskih integracija.

“Na političku saradnju nadovezuje se i veoma dobra ekonomska saradnja. Hrvatska je jedan od najvažnijih spoljnotrgovionskih partnera Crne Gore. Zadovoljstvo nam je što već imamo ovdje solidan broj hrvatskih kompanija, kao i sve više investicija u oblasti turizma. To je dobar trend i mi kao lokalna uprava nadamo se da bismo u narednom periodu mogli imati jednu značajniju ulogu u tim procesima”, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da Podgorica ima iskustva u saradnji sa većim brojem lokalnih zajednica u Hrvatskoj kroz IPA projekte koji su tematski raznoliki – od energetske efikasnosti do vinskog turizma.

Podsjećajući da je delegacija Grada Zagreba bila prva koja je posjetila Podgoricu nakon obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine, gradonačelnik je najavio da će delegacija Podgorice za par sedmica posjetiti glavni grad Hrvatske. On je ocijenio da Podgorica može umnogome iskoristiti razvojna iskustva Zagreba, imajući u vidu ogromnu transformaciju koju je taj grad doživio. Ambasador Grubišić se složio sa tom ocjenom, ističući da je već razgovarao sa čelnim ljudima Zagreba, te da su oni spremni da prenesu svoja iskustva, posebno u oblasti turizma.

Napominjući da je boravio u 60 država svijeta i oko 400 većih gradova, ambasador Grubišić je ocijenio da je Podgorica sa svojim zelenilom i širokim bulevarima veoma prijatno mjesto za život. On je iz ugla diplomate kao jedini nedostatak naveo nepostojanje škole sa programom međunarodnog obrazovanja IB. Gradonačelnik je prihvatio sugestiju da se u narednom periodu sa državnim organima razmotri mogućnost otvaranja jedne takve obrazovne institucije.

M.D.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
milos radunovic
Gost
milos radunovic

KRAJ BEOGRADA SELO MALO ZAGREB SE VAZDA ZVALO

Pata
Gost
Pata

Ajde, fala bogu

Vesna
Gost
Vesna

Naravno za prijateljsku zemlju ,clanicu Evropske unije .Crna Gora moze samo da ima koristi od takvog prijatelja..Nije niko zaboravio da su nam otvorili vrata Eurotransplanta dok mi nijesmo bili spremni za clanstvo
A i sve drugo..to su nam prva ulazna vrata za EU

Sanctum
Gost
Sanctum

ahhahahahahaha

Via Luxemburg
Gost
Via Luxemburg

A nazad?

Ramirez
Gost
Ramirez

Samo da se ponovo ne otvori redovna linija iz Aviana.

Tunjel
Gost
Tunjel

E sad još samo da ukinu Podgorica-Beograd!

Joko
Gost
Joko

Konačno! Da idemo preko civilizacije u Eveopu, a ne preko srednjeg vijeka.

Aero
Gost
Aero

Važna je svaka nova aviolinija , jer to otvara Crnu Goru. Sa jednim manjim avionom tipa Embrajera ili Džet Bombardijera moglo bi se saobraćati svakodnevno na destinacijama koje nijesu povezane: Zagreb,Banjaluka,Sarajevo,Skoplje,Tirana,čak i Solun.

Monarch
Gost
Monarch

Da,to je lijepa zamisao samo vrijedi razmisliti o ekonomskoj isplativosti.MA je vec u velikim financijskim problemima i ne gurati dublje u problem zbog “sire pokrivenosti” ako to nije ekonomski inters.

CedomirO
Gost
CedomirO

Svaka čast Gradonačelniku na ovoj inicijativi. Sasvim je logično da se povezujemo sa prijateljima iz Evropske unije. Potrebno je bolje saobraćajno i obrazovno povezivanje sa Hrvatskom, kao i uspostavljanje bolje saradnje u oblasti zdravstva.

Tomos
Gost
Tomos

A po pilotu dati ine nekom trgu:)

CedomirO
Gost
CedomirO

Ne nego trgu dati ime po Vulinu.

Komšija
Gost
Komšija

Je li ti 0(nula) ime ili srednje slovo?

ovca
Gost
ovca

Još samo kad bi u Hrvatskoj znali šta rade, pa da ih uzimamo za primjer, a ne neku drugu razvijenu zemlju EU, recimo Italiju, ili Francusku. Ovako, oni uđoše na tržište Ujedinjene Evrope preko pitanja bezbjednosti i Otrantskih vrata; onako kako ćemo i mi da uđemo, samo što nam daju svoje prevode pa makar prištedjesmo. Šta uzeti za pravi pravni… Više »

ovca
Gost
ovca

Regulativa=uredba=pravni akt koji se primjenjuje neposredno=ne uvodi se “Zakonom o…” u sopstveni pravosudni sistem.
Direktiva=uvodi se “Zakonom o…”.
Šta je tu toliko teško da se shvati?

Nick
Gost
Nick

Ugasice je i prije nego je otvore, kao onu proslu.
A za “mrski Beograd” 5,6 linija svaki dan, plus letovi iz Tivta.
Komite na aparatima…

starac fočo
Gost
starac fočo

@ Nick
Koja si ti boleština prika, spavate li vi, snivate li, kukala vam majka? Svugđe sijete mržnju i politiku i u rubrikama za kuvanje i zabavu. Samo o tuđem jadu činite nesretna nacijo.
Karma je čudo. Pod šljivu ćete, ne gine vam!

Oktagon
Gost
Oktagon

Možda i tebi neko drvo ne gine.Nikad se ne zna.

Čevljanin
Gost
Čevljanin

Starče Foči, čitaj Njegoša, poljubi ikonu, i slavi 9. januar! Kako je krenulo, ti ćeš, i ovi tvoji, još malo, pod jedan busen.

Mila
Gost
Mila

Tokom revolucije 1848. u Austriji, Njegoš je nudio hrvatskom banu Josipu Jelačiću vojnu pomoć od dve hiljada ljudi.[7] U pismu od 17. studenog 1848. Njegoš guverneru Dalmacije Turskom odgovara:

Wikiquote „Istina je da su Crnogorci spremni da budu u pomoći svojoj braći Hrvatima, jedno po jedinoplemenosti, a drugo po njihovoj prirođenoj naklonosti vojničke trudove snositi.[8]“

Čevljanin
Gost
Čevljanin

Njegoš pisao “da mi svijetli kruna Lazareva, još bi Srbin Srbom bio, o Milošević ko ti ne zavidi” itd… Mila, gledaj nešto od zabavnog programa na TV-u.

Jovo
Gost
Jovo

Jos bolja ideja da svi letimo za Lajkovac i Ravnu goru ,ali samo dok ekspedujemo ove uvozne popove spc-a,a poslije se vratiti normalnom svijetu i naravno Zagrebu.

Blaki
Gost
Blaki

Bolje bi bilo i isplativije da se otvori Podgorica -Tivat.Mislim da ima više propadnika Hrvatske manjine u Boki nego u Podgorici .Takođe u sezoni bi više iz Zagreba dolazili na more nego u Podgorici.

Imemi
Gost
Imemi

Misliš Zagreb – Tivat ?

gost
Gost
gost

sem kad pada snijeg, onda nece

Send this to a friend