Ekonomija

Izmjene zakona o Socijalnom savjetu unaprijediće njegov rad

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o Socijalnom savjetu, a ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić naglašava da će izmjena postojeći zakon učiniti funkcionalnijim i preciznijim, te će unaprijediti rad Socijalnog savjeta.

Purišić ističe da je riječ o izmijenjenom i unaprijeđenom Zakonu o Socijalnom savjetu, koji je stupio na snagu početkom 2008. godine.

“Osnovni razlog zbog kojeg je vršena izmjena ovog zakona je da se tekst postojećeg zakona učini funkcionalnijim i preciznijim, kako bi se unaprijedio rad Socijalnog savjeta, kao mjesta gdje se nivelišu interesi sva tri socijalna partnera o najvažnijim pitanjima, što bi trebalo da dovede unapređenja samog procesa socijalnog dijaloga”, kazao je ministar, podsjetivši da je to bila jedna od sugestija Evropske komisije u najnovijem Izvještaju.

U cilju što efikasnijeg rada, naglašava Purišić, novi zakon predviđa smanjenje broja članova Socijalnog savjeta sa 33 na 24, a uvodi se i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom.

“Novi zakon o Socijalnom savjetu predviđa jačanje Sekretarijata Socijalnog savjeta u svakom smislu i institucionalnom i finansijskom, što bi trebalo da obezbijedi dobru podršku radu Socijalnog savjeta. Takođe je uveden i princip rotacije u predsjedavanju Socijalnim savjetom, pa će ubuduće po godinu dana predsjedavati Socijalnim savjetom svi reprezentativni socijalni partneri, dakle predstavnik Vlade i predstavnici reprezentativnih sindikata, odnosno udruženja poslodavaca”, zaključio je Purišić.

Ž.N.

Send this to a friend