Ekonomija

Izrečena jedna kazna od 200 eura

Ilustracija

U okviru kampanje Budi odgovoran prošle sedmice su evidentirane 22 primjedbe, na osnovu kojih je izrečena jedna novčana kazna od 200 eura.

Inspektori su sa 200 eura kaznili R&A Glass Company iz Ulcinja, jer je tržišna inspekcija naložila da se obavi prijava, nakon što je utvrdila da je objekat u pripremi i da se reklamira preko interneta.

Inspektori su prilikom kontrole objekta u vlasništvu S.D. iz Pljevalja, prijavljenog za neevidentiranje prometa prilikom izdavanja stana, obračunali porez za tu djelatnost.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole tehničkog servisa Lovćen auto iz Tivta, Voli i Idea marketa u Podgorici, podgoričkog hotela Centre Ville i Domaće kuhinje Mama, pekare Jaz i hotela Slovenska plaža u Budvi, kao i NN osobe iz Nikšića.

Od ukupno 22 pritužbe, koliko je evidentirano ove sedmice, 12 nije dobilo odgovor, a odnosile su se na neizdavanje fiskalnih računa, bespravnu gradnju, rad na crno i bez dozvole, prodaju robe bez deklaracije, sanitarne uslove za pripremanje hrane, smeće i paljenje nedozvoljenih vrsta otpada.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

S.Đ.

Send this to a friend