Ekonomija

Izrečene dvije novčane kazne

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane 24 primjedbe, na osnovu kojih su izrečene dvije novčane kazne.

Inspektori su sa po 200 eura kaznili Security Titan iz Podgorice, zbog neprijavljenih radnika, i beranski kafić Sunset, jer ne posjeduje minimalno-tehničke uslove, niti normative o utrošku namirnica.

Inspektori su u pekari Karamela u Beranama utvrdili nepravilnosti u vezi vođenja evidencije o nabavci robe i preduzeli mjere iz svoje nadležnosti. Kada je riječ o podgoričkom lokalu bez naziva, utvrđeno je da je turistički inspektor prethodno ustanovio određene nepravilnosti, zapečatio objekat i izrekao kaznu.

Prilikom kontrole pekare Kod Gusa u Beranama nijesu utvrđene nepravilnosti neizdavanja fiskalnih računa, ali je konstatovano da raspored radnog vremena nije istaknut na vidnom mjestu, da se evidencija o nabavci i prodaj robe na malo ne vodi na propisan način, da se ne vodi evidencija prigovora i da obavještenje o načinu i mjestu prigovora nije istaknuto u prodajnom objektu.

“Za prva tri prekršaja podnijet je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i donijeto rješenje za otklanjanje nepravilnosti. Inspektori su ostavili rok i za otklanjanje posljednje nepravilnosti, pa je naknadnom kontrolom utvrđeno da je to i urađeno”, navodi se u odgovoru na prijavu.

Inspektori su prilikom kontrole neregistrovanog sudskog tumača za albanski jezik u Ulcinju utvrdili da nije registrovao djelatnost i da nema adekvatne kvalifikacije.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu barskog Visiona, jer je prijava bila nepotpuna, kao i kafića Indeks u Beranama, jer je objekat zatečen zatvoren. Inspektori nijesu obavili ni kontrolu preduzeća koje pruža usluge održavanja ulaza u Podgorici, jer navedeni ulaz nije bilo moguće pronaći na navedenoj adresi.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole DD tursa iz Danilovgrada, restorana Jatak u Šavnika i Smederevo u Podgorici, hotela Gold u Pljevljima, brze hrane Doner u Budvi, firme Marina u Zelenici i Nova Casa u Herceg Novom, kompanije Uniprom metali iz Nikšića, Turističke organizacije Ulcinj, budvanskog lokala Bambus i hercegnovskog frizerskog salona Soba.

Od 24 prijave, koje su evidentirane od ponedjeljka, dvije nijesu dobile odgovor, a odnosile su se na nepropisno parkiranje i prosipanje ulja iz kamiona.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Send this to a friend