Ekonomija

Izvještaj Svjetske banke: Crna Gora će ostvariti stopu rasta do četiri procenta

Foto: PR Centar

Najnoviji ekonomski izvještaj za zapadni Balkan Svjetske banke procjenjuje da će rast na zapadnom Balkanu u ovoj godini iznositi 3,5 procenta, a da će Crna Gora ostvariti stopu rasta između 2, 5 i četiri procenta.

Procjenjuje se da će u tu grupu spadaju i Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, BJR Makedonija i Srbija.

Iako je zaposlenost porasla u pet od šest zemalja regije, 91.400 otvorenih novih radnih mjesta između jula 2017. i jula ove godine je znatno manje u odnosu na 214.000 godinu ranije. Najveći broj novih radnih mjesta se otvara u industriji i uslužnim sektorima.

Linda Van Gelder, regionalna direktorica Svjetske banke za zapadni Balkan kaže da u cijeloj regiji svjedoče rastu podržanom javnim investicijama i potrošnjom.

“Zemlje koje su imale brže povećanje investicija, zabilježile su i brži rast. Iako su neciljana socijalna davanja i plate u javnom sektoru imali pozitivan uticaj na rast u kratkoročnom periodu, oni povećavaju fiskalne osjetljivosti. Povećanje privatnih investicija i izvoza predstavlja održiviji način rasta”, dodala je ona.

U većini zemalja zapadnog Balkana, velik javni dug, koji i dalje raste, je praćen fiskalnim i vanjskim disbalansom, što izglede čini osjetljivim na povećanje troškova finansiranja, ako bi došlo do pooštravanja  uslova na finansijskim tržištima.

Stoga su, da bi se rast dugoročno održao, potrebne domaće reforme za podsticanje privatnih investicija i izvoza.

Izvještaj takođe navodi potrebu za većom ekonomskom integracijom u cilju promocije većeg, održivog rasta i podsticanja otvaranja radnih mjesta.

Potrebna je veća integracija između zemalja zapadnog Balkana usmjerena na trgovinu, investicije, mobilnost i digitalnu integraciju, da bi se ubrzao rast, prevazišla ograničenja malih i fragmentisanih nacionalnih tržišta i osigurala dugoročna ekonomska stabilnost.

Send this to a friend