Ekonomija Održana sjednica Savjeta za finansijsku stabilnost

Izvorni prihodi budžeta 2,7 odsto viši od planiranih

CBCG

Prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, izvorni prihodi budžeta za devet mjeseci 2019. godine bili 2,7 odsto viši od planiranih, dok su budžetski rashodi, u poređenju sa planiranim, zabilježili pad od 9,4 odsto. Kao rezultat tih kretanja, budžetski deficit je na kraju septembra iznosio 38,4 miliona eura, odnosno 0,8 odsto procijenjenog godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, istaknuto je na današnjoj sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Industrijska proizvodnja u padu, pozitivna kretanja u turizmu i građevinarstvu

Kako je saopšteno iz CBCG, na sjednici je razmatrana Informacija o finansijskoj stabilnosti za treći kvartal 2019. godine.

“Razmatrajući domaće makroekonomsko okruženje, konstatovano je da je industrijska proizvodnja u prvih devet mjeseci 2019. godine u odnosu na isti period 2018. zabilježila pad od 8,1 odsto. Pozitivna kretanja zabilježena su u turizmu (broj dolazaka turista u prvih devet mjeseci 2019. godine viši je 16,4 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je broj noćenja viši  9,5 odsto u istom uporednom periodu) i građevinarstvu (ostvaren je rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova od 8,7 odsto u prvih devet mjeseci 2019. u odnosu na isti period 2018. godine)”, dodaju u CBCG.

Veoma uspješna emisija domaćih euroobveznica na međunarodnom tržištu

Kao jedan od događaja koji su obilježili treći kvartal ove godine istaknuta je emisija domaćih euroobveznica na međunarodnom tržištu i još jednom napomenuto da je riječ o veoma uspješnoj transakciji, zahvaljujući kojoj će se, u određenom iznosu, smanjiti obaveze države po osnovu kamata.

“Uz to, obezbijeđivanje kamatne stope od 2,55 odsto, što predstavlja najnižu kamatnu stopu otkad je Crna Gora ponudila svoje obveznice na međunarodnom tržištu, kao i ostali ugovoreni uslovi ukazuju na pozitivnu percepciju međunarodnih investitora kada su srednjeročni rizici rasta u Crnoj Gori u pitanju”, navode u CBCG.

Ukupni kapital banaka četiri odsto veći

Što se bankarskog sektora tiče, ukupni kapital banaka je na kraju trećeg kvartala 2019. iznosio 594,2 miliona eura, što je predstavljalo rast od četiri odsto na kvartalnom nivou.

“U Informaciji o finansijskoj stabilnosti je konstatovano da je koeficijent solventnosti kod svih banaka na zadovoljavajućem nivou, dok su depoziti u trećem kvartalu ostvarili rast od 7,8 odsto, odnosno 254,1 milion eura. Učešće nekvalitetnih kredita i potraživanja u ukupnim kreditima i potraživanjima na kraju trećeg kvartala 2019. iznosilo 4,7 odsto, što je manje u odnosu na prethodni kvartal za 0,1 p. p”, ističu u CBCG.

Stabilnost finansijskog sistema na višem nivou u odnosu na 2018. 

Na osnovu analize uticaja svih pomenutih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju trećeg kvartala 2019. godine bila na blago višem nivou u odnosu na isti period 2018. godine.

Na današnjoj sjednici Savjeta razmatrana je i Informacija o projektu tehničke pomoći za razvoj finansijske edukacije sa predlogom narednih aktivnosti.

“U Informaciji je prezentovan projekt tehničke pomoći MMF-a u kome učestvuje Crna Gora, a koji se realizuje uz finansijsku podršku holandskog Ministarstva finansija, dok njime koordinira Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj OECD. Članovi Savjeta su podržali pripremu programa razvoja finansijske edukacije, s obzirom na činjenicu da su finansijska stabilnost i finansijska pismenost u uskoj korelaciji. Podizanje nivoa svijesti svakog pojedinca, kroz dobro osmišljene programe finansijske edukacije, indirektno doprinosi finansijskoj stabilnosti u zemlji. Dogovoreno je da se ovom pitanju da visok prioritet u budućim aktivnostima institucija relevantnih za finansijsku edukaciju”, kažu u CBCG.

Kroz materijal Uprave za nekretnine, Savjet je obaviješten da su započeto uspostavljanje registra prometovanih nepokretnosti, što je bila ranija preporuka tog tijela.

Članovi Savjeta su podržali buduće aktivnosti Uprave u tom pravcu, a razmatrali su i ostala pitanja iz domena svoje nadležnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Ih jos kad legne 100 mil od Aerodroma pa mi mozemo samo od budzeta zivjet narednih 25 ili 30 god koliko ce to bi t unosan posao i pametno odradjen posao. Ka prodaja Telekoma.

Send this to a friend