Ekonomija RAJKOVIĆ NEZAKONITO POKUŠAO DA NAPLATI DUG OD SKORO POLA MILIONA

Izvršitelj blokirao notarki službene račune pa oteo tuđi novac

Budva

Budvanski izvršitelj Darko Rajković pokušao je nezakonito da naplati od notarke Branke Vuksanović dug od skoro pola miliona eura, piše Dan.

Rajković je u postupku izvršenja blokirao i službene račune notarke Vuksanović na kojima se nalazi novac stranaka i tako praktično oteo tuđih oko 90.000 eura, a sa drugog računa koji predstavlja račun za rad notarske kancelarije, na kojima se nalaze sredstva za poreske obaveze (PDV, naknade za lične dohotke zaposlenih i troškovi poslovanja kancelarije) skinuo je još oko 50.000 eura. Time je potpuno onemogućio rad kancelarije.

Prema podacima Dana, novac koji je Rajković nezakonito skinuo sa službenog računa notarke za stranke pripada državljaninu Rusije koji je ove godine kupovao nekretninu u Budvi preko notarske kancelarije Vuksanović. Rajković je postupak izvršenja pokrenuo po presudi Osnovnog suda u Kotoru iz januara 2018. godine, kojom su Vuksanovićeva, Budvanin s.đ. i Podgoričanin V.Đ. obavezani da solidarno isplate 468.900 eura Budvankama S.V, N.M. i V.M.

Vuksanovićeva je kazala da je ta presuda donijeta zbog sporne kupoprodaje iz 2007. godine.

“Problem je što je izvršitelj zloupotrijebio tu presudu i to što sam mu na njegov zahtjev dostavila podatke o službenim računima moje notarske kancelarije. Rekao mi je da mu ih dostavim da ih ne bi blokirao. Blokadom službenih računa natjerao me je da tuđim novčanim sredstvima podmirujem privatne obaveze”, rekla je novinaru vidno uznemirena Vuksanovićeva.

Da je izvršitelj postupio nezakonito može se vidjeti iz rješenja Osnovnog suda u Kotoru od 2. i 5. septembra 2019. godine, u kojem se navodi da treba da se odblokiraju računi notara, da se utvrdi kolika je njena zarada, da se na tu zaradu sprovede izvršenje do njene polovine i da se izvrši povraćaj novca koji je nepravilno skinut. U Zakonu o notarima piše da novac koji mu je povjeren notar može da čuva u sefu ili na posebnom računu u banci ili drugoj finansijskoj organizaciji, koji ne može biti predmet prinudnog izvršenja protiv notara. Vuksanovićeva je ukazala da izvršitelj nije ispoštovao ni član Zakona u kojem između ostalog piše “Izvršenje na zaradi i penziji, kao i naknadi umjesto zarade, može se odrediti i sprovesti do iznosa od jedne polovine tih primanja”.

“Izvršitelj nije skinuo pola iznosa, kao što piše u zakonu, već sve sa računa”, kazala je Vuksanovićeva.

Zbog ovog slučaja reagovao je i predsjednik Notarske komore Crne Gore Branislav Vukićević.

“Notarska komora je mišljenja da predmet izvršenja po postupku u kojem je Branka Vuksanović bila u svojstvu fizičkog lica ne mogu biti novčana sredstva koja se nalaze na njenim poslovnim – notarskim računima. Takođe, novčana sredstva koja se nalaze na notarskim računima za stranke nikako ne mogu biti predmet izvršenja jer ova sredstva nisu sredstva notara, već sredstva stranaka koje učestvuju u pravnim poslovima i njima može da raspolaže isključivo notar”, piše u dopisu koji je Vukićević 19. avgusta ove godine uputio javnom izvršitelju Darku Rajkoviću.

Zbog nezakonitog postupanja tog izvršitelja, notarka se obratila i Ministarstvu pravde. Pravosudna inspektorka Anka Vučinić je u svom odgovoru poslatom 5. septembra navela da su kontaktirali sa Rajkovićem i da je on saopštio da nije dobio rješenje Osnovnog suda u Kotoru da novac mora da se vrati na notarski račun.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mićko
Gost
Mićko

Šta može očekivati obični smrtnik od takvih izvršitelja, kada ovako mimo zakona rade prema Notarima? Hoće li taj izvršitelj odgovarati zbog nezakonitog djelovanja ili će samo vratiti novac i nastaviti da radi kao da se ništa nije desilo?

Cirilo
Gost
Cirilo

U Kotoru sudski izvrsitelj…zena koja je bila u zatvoru zbog kradje u katastru.E kuku narodu sa takvom polumentom.Danas je pocasni gradjanin suda.Blago zemlji sa njima.

Kotor
Gost
Kotor

Tek ce da se pise o Rajkovicu, polako.

Kotor
Gost
Kotor

Lopov lopovaaa uvijek osjeti…

Vasiljevic
Gost
Vasiljevic

Sto se ovome covjeku ne oduzme licenca?

Pitch Black @
Gost
Pitch Black @

Sad će to bit malo teże rusu objasnit šta su stari neizmireni dugovi, aaa brankice.Evo konkretno meni je sve jasno,ti si nevina ko rosa u podne,samo još rujo tu priču da proguta.

Krnja jela
Gost
Krnja jela

Branka je super zena uz tebe smo baki

Sead Cirga
Gost
Sead Cirga

Izvrsitelji su legalizovani lopovi.

Zabjelo je majk
Gost
Zabjelo je majk

Kome sve dugujes jadan ne bio:)

Sead Cirga
Gost
Sead Cirga

Loš ti je posa

alo
Gost
alo

Sudski izvrsitelji = hijene

Bu2
Gost
Bu2

Puštite čovjeka da radi, bivši policajac, niko mu u BD ništa ne može, naplaćuje poništena rješenja, namjerno ih šalje na pogrešne adrese, i na kraju, lagano ti kaže da mu niko ništa ne može (ispostavilo se da je istina).

...
Gost
...

Ima za Rajkovića dosta materijala za odgovornost i kod drugih slucajeva…samo polako dolazi i on na red😉

Bu2
Gost
Bu2

znam za baš dosta slučajeva, ali čovjek ti lagano kaže da mu niko ništa ne može, na kraju se i ispostavi tako

Uskoro
Gost
Uskoro

Biće on bivši izvršitelj kao sto je i bivsi policicajac…Zvanje će mu biti BIVŠI

Bole
Gost
Bole

Otkud notarki dug od pola miliona eura? Nesto mi to ne lici na odgovorno lice.

asdasd
Gost
asdasd

duguje pola miliona, kancelarija nastavlja da radi a njoj ce se od platice od 500e skidat po 250e mjesecno naredeno dva vijeka.. da da

Send this to a friend