Ekonomija

Jačati saradnju u cilju boljeg upravljanja vodama

Predstavnici država sliva Drima danas su se okupili u Podgorici na petoj konferenciji koja se održava u cilju unapređenja dijaloga i stvaranja uslova za rješavanje problema u oblasti vodoprivrede i održivo upravljanje vodnim resursima ovog sliva.

Zemlje potpisinice Drimske deklaracije (2011. godine), među kojima su Albanija, Kosovo, Makedonija, Grčka i Crna Gora, obavezale su se da će zajedničkim djelovanjem raditi na obezbjeđivanju integralnog upravljanja vodnim resursima u slivu Drima, u cilju očuvanja ekosistema, kao i promocije održivog razvoja u širem prekograničnom slivu rijeke Drim.

“Prvog dana konferencije u Podgorici istaknut je vidljiv napredak u uspostavljanju zajedničkog i harmonizovanog upravljanja vodama, ali da predstoji još dosta rada na aktivnostima koje se moraju sprovesti da bi cjelokupni sliv Drima funkcionisao na održiv način”, saopšteno je iz Ministarstva poljoptivrede i ruralnog razvoja.

Drimska deklaracija, kako navode, propisuje veći broj mjera, koje je potrebno ostvariti u cilju kvalitetnijeg upravljanja vodnim resursima u ovom slivu.

“Sprovođenje ovih mjera je prepoznato i podržano od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF), koji sa 5,5 miliona dolara finansira projekat ‘Omogućavanje prekogranične saradnje i integralnog upravljanja vodnim resursima u proširenom slivu rijeke Drim’“, dodaju oni.

Otvarajući konferenciju, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić, podsjetio je na značaj ovog projekta, ističući da je cilj projekta da se objedine svi postojeći podaci, prepoznaju izvori zagađenja i moguća rješenja, kao i da se definišu najbolji modeli zajedničkog dijaloga zemalja, kroz radne grupe u okviru projekta za posebne oblasti.

Žugić je istakao da je ovaj projekat važan i kao platforma za definisanje i obezbjeđenje finansijske podrške za druge prekogranične projekte čijom bi realizacijom mogli da se rješavaju konkretni zajednički problemi u slivu, kao što su pitanje rijeke Bojane i Skadarskog jezera.

A.G.

Send this to a friend