Ekonomija

Javni dug Crne Gore preko četiri milijarde eura ili 70,77 odsto BDP-a

Vlada je danas na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, usvojila Izvještaj o javnom dugu na dan 31.decembar 2022. godine. U Izvještaju se navodi da ukupan javni dug Crne Gore iznosi 4.102,21 miliona eura, odnosno 70,77 odsto BDP-a.

“Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija (ukljuljući i 38.477 unci zlata, a koji su, na kraju 2022. godine, iznosili 111,75 miliona eura, neto javni dug Crne Gore, na dan 31.12.2022. godine, iznosi 3.990,46 miliona eura, odnosno 68,84 odsto BDP-a”, navodi Vlada.

Iz Vlade navode da stanje javnog duga u poslednje tri godine karakteriše smanjenje u apsolutnom iznosu, na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i 2022. godine nije bilo većih kreditnih zaduženja.

“Naime, u odnosu na 2020. godinu, u 2021. godini, javni dug je smanjen za 246,16 miliona eura, dok je u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu smanjen za 60,58 miliona eura. Posmatrano u odnosu na BDP, došlo je do pada javnog duga u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu, za 21,33 odsto, odnosno 13,24 odsto u 2022. godini u odnosu na 2021. godinu”, ističe Vlada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kenan
Gost
Kenan

Dzaba se mi prepucavamo ko je kriv kriva je i prosla i sadasnja vlada, bogati se Jos vise bogate a sirotinja Plaça poreze…..prije par nedelja pratim u Baru prva tura pica donesu racun posle toga pamte……..i to na par mjesta ,znaju to svi bogati se Jos vise bogate ……

Moje ime
Gost
Moje ime

Znaci da je u padu javni dug i da drzava smanjuje taj dug.
To je dobra vijest!
Predstavili ste je kao losu vijest.

Twitter
Gost
Twitter

Pisao vam je 2 godine komentator VrhLovćena šta je dps ostavio tih 4.milijarde a vi ste brisali komentare i pričali o 750.miliona. Šta bi cdm? Ne morate objaviti komentar poznati ste po tome…..

Cicka
Gost
Cicka

Apostoli su za dvije godine napravili skoro milijardu duga, zezas li se ti druze..???

Bratislav
Gost
Bratislav

Slusam prosjecna plata 750 ,ja radim na jugopetrol pumpi dje je plata 450 ,dje radnik ne zna sto ga sleduje ,to su cuveni investitori iz Grcke i domaci mebadzeri .

Teško
Gost
Teško

Sve mi se čini da su ovo izmišljeni predizborni podaci. Ne može 3 milijarde biti više od 4 milijarde, ni apsolutno, ni u procentima, kako god prevrću i obrću podatke. Osim ako je nešto novo u osnovnoj matematici.

Oklelo
Gost
Oklelo

Nije to toliko lose, koliko se sjecam 2021 je bio skoro 100%. Mada nama sve zavisi od sezone.

Djavo
Gost
Djavo

Scandal !

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

Ministar finansija ostavku odmah da procesuira. Evo ga dokaz da je gori od Spajića…

Tara
Gost
Tara

Sve ste slagali..mi stojimo na rubu propasti..grckog sindroma..

MilosNk
Gost
MilosNk

A vi se i dalje raspravljajte ko je crnogorac,srbin,albanac 🤣🤣. Ovo vam je zajednicka realnost a ne ono sto vam kaze SPC i politicari

Svetozar B
Gost
Svetozar B

Ti i tebi slični su i krivi. Umjesto da mičemo više Mila koji nas je i zadužio ti nešto pominješ hrišćane

markopodgorica
Gost
markopodgorica

a dje su sa kritičari da nam objasne kako idemo u bankrot zbog Jakova i Spajica

Hogar
Gost
Hogar

Evropa sad ☝️zadužili su nas do guše i sve pokrali,postali milioneri za nepunu godinu dana.

ШУБАРА
Gost
ШУБАРА

To je DPS radio i ostavio 4 milijarde

MilosNk
Gost
MilosNk

Tri za 30 godina jedna posle deset dana. Zamisli da su ovi bili 30 godina🤣🤣🤣 mada ni prosli nisu bolji

Bojan
Gost
Bojan

“na šta je u najvećem dijelu uticala činjenica da u toku 2021. i 2022. godine nije bilo većih kreditnih zaduženja” – 700 miliona nije veliko zaduženje? pa sad još ovo od Damjanovića? šta pričate to???

Send this to a friend