Ekonomija ČETVRTA FAZA PROJEKTA 1000 plus ODVIJA SE PLANIRANOM DINAMIKOM

Javni poziv za banke i građevinare do kraja sedmice, kamata neće ići preko 2,99 odsto

Marko Čanović

Do kraja nedjelje biće raspisan javni poziv za ponuđače stanova i za komercijalne banke u okviru četvrte faze projekta „1000 plus“, kazao je Pobjedi generalni direktor za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

On je naglasio da se realizacija četvrte faze odvija planiranom dinamikom.

“Imajući u vidu novinu, a to je da će javni poziv biti stalno otvoren za ponuđače već izgrađenih stanova, bilo novogradnje ili starogradnje, uz ispunjenje uslova, znatno ćemo unaprijediti ponudu stanova”, kazao je Čanović.

Dodaje da očekuju da će se uključiti i agencije za nekretnine.

“Nakon završetka javnog poziva za komercijalne banke, znaćemo koje će učestvovati u ovoj fazi i znaćemo uslove. Sigurno je da kamata neće biti veća nego u prethodnoj fazi, a to je 2,99 odsto. Očekujemo dosadašnje povoljnosti, a to su 50 odsto niže cijene za notarske usluge i niže cijene za životno i neživotno osiguranje u odnosu na tržišne”, naglasio je Čanović.

Nakon što budu znali kod kojih banaka građani mogu aplicirati i pod kojim uslovima, kao i koji su stanovi u opticaju, stvoriće se uslovi za raspisivanje javnog poziva za građane.

“Bitno je napomenuti da u ovom projektu mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove”, kazao je Čanović.

Naglašava da se dugoročni hipotekarni krediti dodjeljuju 40 odsto korisnicima čiji je član porodičnog domaćinstva zaposlen u javnom sektoru, 30 odsto bračnim parovima mlađim od 35 godina života i 30 odsto ostalim korisnicima.

“Prioritet imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, lica sa invaliditetom, domaćinstva čiji je član lice sa invaliditetom, domaćinstva sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladi koji su bili bez roditeljskog staranja i žrtve nasilja u porodici, a u ovoj fazi, imajući u vidu situaciju sa pandemijom kovid-19, koja je zadesila cjelokupno društvo, kao i sav teret koji su nosili i koji i dalje nose i zdravstveni radnici”, kazao je Čanović.

Podsjećamo da je „1000 plus” projekat socijalnog stanovanja za građane sa srednjim i nižim primanjima koji na tržištu ne mogu riješiti stambenu potrebu i sprovodi se u tri faze od 2010. godine. Do sada, kroz sve tri faze, 191 prioritetno lice riješilo je stambeno pitanje.

Čanović podsjeća da je treća faza ovog projekta uspješno završena za 377 porodica koje danas žive pod svojim krovom, čemu su prethodile brojne aktivnosti.

U osam opština bilo je dostupno 742 stana, a kredite je nudilo pet komercijalnih banaka kod kojih je sklopljeno 377 kreditnih ugovora, od čega 255 žena. Prijavilo se 1053 građanina.

“Ono što nas posebno ohrabruje jeste što su aplicirali i riješili stambeno pitanje građani svih starosnih struktura”, zaključuje Čanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovo
Gost
jovo

Pogledajte kolike su kamate u Njemackoj,ovo je pljacka gradana

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

50m2
60.000e plus notar i osiguranje
Na 20 godina
Vratis 85.000
1m2 = 1700e.

Guzve velike na projekat. Nema refinansiranja niti mogucnost otplate prije vremena ppd povoljnim uslovima..izvolite.

Nomad
Gost
Nomad

Oće ove minijature od stanova da prodaju po papreni cijenama.Kakonih nije sramota da prave ovako male stanove.Zar ne mogu uvesti neki normalni standard da stan bude uslova i prostran a ne što bi narod rekao skučen kao “ćumez”.A cijene kvadrata da ne padaju uprkos sve prisutnoj krizi je prosto nevjerovatno.Takođe država i opština trebala bi da naknadebintakse za stanove koji… Više »

REALNO
Gost
REALNO

Gospodo smanjite cijenu po metru kvadratnom, jer je svetska kriza prisutna ,inace cinite uslugu privilegovanim Investitorima i cuvate njihov biznis na ustrb siromasnih graana!!

Send this to a friend