Ekonomija

Javni poziv za davanje u zakup nepokretnosti na lokaciji Šas i Fraskanjel

U cilju realizacije novih investicija u poljoprivredi, koje će, kroz održivu valorizaciju prirodnih resursa, omogućiti dalje unapređenje domaće proizvodnje, otvaranje novih radna mjesta i biznis mogućnosti, Vlada Crne Gore ponudila je u zakup još jedan kompleks nekorišćenog poljoprivrednog zemljišta.

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini objavila je danas javni poziv za davanje u zakup novih 192 hektara zemljišta na lokalitetima Šas i Fraskanjel, u opštini Ulcinj, što je do sada najveća površina koja je oglašena kroz ovaj projekat.

Podsjećamo, da se na lokalitetu Šas, na višedecnijski zapuštenom zemljištu, već uspješno realizuje investicija na dijelu kompleksa koji je krajem prošle godine zakupila kompanija „Voli“. Zemljište je obrađeno, započeta je plastenička proizvodnja i proizvodnja povrća na otvorenom, a uspostavljaju se zasadi agruma.

Uspješno se realizuju i investicije na ostalim zakupljenim lokalitetima u opštinama Nikšić (Grahovo), Podgorica (Golubovci), Ulcinj (Briska Gora) i Kotor (Vranovići).

Ukupno oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na do sada zakupljenim lokalitetima biće valorizovano kroz zasnivanje poljoprivredne proizvodnje i prerade, u oblasti maslinarstva, vinogradarstva, proizvodnje ljekovitog i aromatičnog bilja, povrtarstva i voćarstva.

Ukupne investicije kroz projekte koji se realizuju na zakupljenom zemljištu prelaze 12 miliona eura, uz otvaranje značajnog broja novih radnih mjesta i angažovanje još većeg broja sezonskih radnika.

“Realizacija projekata na zakupljenim lokalitetima donijeće mnogostruke benefite. Donijeće novu vrijednost poljoprivrednoj proizvodnji i ekonomiji Crne Gore, unaprijediće turističku ponudu, obezbijediće suspstituciju određenih proizvoda i pretpostavke za njihov izvoz. Pozitivne efekte državne odluke da valorizuje neiskorišćeno poljoprivredno zemljište osjetiće i lokalno stanovništvo na ovim područjima, kroz razne oblike kooperantskih odnosa za koje su iskazali opredjeljenje investitori. Napominjemo važnost i činjenice da će navedeni projekti imati značajan efekat i za životnu sredinu, valorizacijom napuštenog i opožarenog zemljišta”, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Javnim pozivom, zemljište na lokalitetima KO Šas i KO Fraskanjel daje se na 30 godina, za poljoprivrednu proizvodnju.

Da bi se kvalifikovao, ponuđač, između ostalog, treba da dostavi investicioni program sa osvrtom na visinu investicije ne manju od dva miliona eura, broj novih radnih mjesta, obim i strukturu proizvodnje, plan korišćenja zemljišta.

Ponuđač se obavezuje da će najmanje 80 odsto ukupno zakupljene površine biti u funkciji proizvodnje, kao i da u roku od pet godina od zaključenja ugovora o zakupu ispuni sve obaveze navedene u investicionom programu.

“S obzirom na kontinuirano interesovanje investitora da ulažu u poljoprivredu i preradu, kao sektore koji ostvaruju rast, koji imaju perspektivu, ali i sve izdašniju podršku iz nacionalnog budžeta i EU fondova, očekujemo uspješnu realizaciju i novog javnog poziva za zakup 192 hektara zemljišta u Ulcinju”, poručuju na kraju.

Send this to a friend