Ekonomija

Do 5.000 eura za podršku vinogradarima i vinarima

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja i ove godine sa mjerama podrške iz Agrobudžeta, za koje se pokazalo veliko interesovanje u prošloj godini. Jedna od tih mjera je i podrška razvoju vinogradarstva i vinarstva.

“Danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2019. godinu, kroz koji vinogradari i vinari imaju mogućnost da unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku u iznosu od 50 do 60 odsto realizovane investicije”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako objašnjavaju, cilj podrške jeste podsticanje zasnivanja novih, modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina.

Iz Ministarstva ističu da se ovim javnim pozivom utvđuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

“Maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljive investicije, a do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Maksimalna prihvatljiva investicija je 10.000 eura, a minimalna 500 eura, dok maksimalna podrška iznosi do 5.000 eura. Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), elementi potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreže za zaštitu od ptica, kao i specifična opremu za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata (inox I barrique burad, muljača, aparat za destilaciju)”, navode oni.

Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja Zahtjeva za dodjelu podrške.

“Ukoliko su podnosioci zahtjeva u statusu pravnih lica, neophodno je da im je primarna djelatnost u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti. Prema uslovima javnog poziva, nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtjev za dodjelu podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Obrazac zahtjeva može se preuzeti sa sajta Ministarstva”, zaključuju oni.

Send this to a friend