Ekonomija

Javni poziv za podršku kroz IPARD predstavljen proizvođačima iz Tivta i Herceg Novog

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja danas su poljoprivrednim proizvođačima sa teritorija opština Tivat i Herceg Novi predstavili mogućnosti podrške kroz prvi IPARD javni poziv, koji je otvoren do 15. maja.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisali su proizvođače o uslovima i kriterijumima koje moraju ispuniti, kako bi imali mogućnost da dobiju podršku kroz objavljeni javni poziv.

“Pojašnjeno je da su gotovo svi sektori poljoprivredne proizvodnje prihvatljivi za podršku, ali i naglašeno da se investicije mogu realizovati samo u jednom sektoru za koji su i konkurisali. Konkretno, poljoprivrednici koji apliciraju za investicije iz sektora biljne proizvodnje, ne mogu istovremeno aplicirati i za investicije iz sektora proizvodnje mlijeka, mesa i slično”, saopšteno je iz Ministarstva.

Poseban naglasak je stavljen na podršku u sektoru ribarstva i akvakulture, gdje je istaknuto da kao preduslov za apliciranje mmoraju imati godišnji kapacitet proizvodnje od najmanje 10 tona ribe ili školjaka, dok uz IPARD podršku mogu izgraditi i/ili rekonstruisati uzgajališta, mrestilišta, ali i kupiti potrebnu opremu.

Dalje interesovanje poljoprivrednika bilo je i pitanje pojašnjenja vlasništva nad investicijom.

“Istaknuto je, da nakon realizacije investicije, a prije podnošenja zahtjeva za isplatu sredstava podrške, investicija koja se podržava mora biti u vlasništvu korisnika podrške. Odnosno, ukoliko je u pitanju izgradnja i/ili rekonstrukcija objekta, objekat, ali i zemljište na kome se gradi/rekonstruiše mora biti u vlasništvu korisnika podrške, prije podnošenja zahtjeva za isplatu. Takođe, sva kupljena mehanizacija mora biti u vlasništvu korisnika podrške”, navode oni.

Proizvođači su informisani da se svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranici Ministarstvstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranici koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me.

Obrasci se mogu preuzeti i u regionalnim kancelarijama odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji, kao i u kancelarijama Ministarstva.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjetili su proizvođače da se kroz objavljeni Javni poziv, koji se odnosi na primarnu proizvodnju podržavaju projekti sa prihvatljivim troškovima u iznosu od od 10.000 do 500.000 eura, dok podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65 odsto, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70 odsto.

Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

“Korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom i koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima proizvodnje: mlijeka, mesa, jaja, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, uzgoja gljiva i pečuraka, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva, ribarstva”, ističu u Ministarstvu.

Tags
Send this to a friend