Ekonomija

Javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas Javni poziv za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane u 2019. godini. Poziv je prvi u nizu javnih poziva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, predviđenih Agrobudžetom za 2019. godinu.

“Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane: ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER”, saopšteno je iz Ministarstva.

Kako su dodali, ovim javnim pozivom uređuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

“Pravo na korišćenje podrške imaju pravna lica i preduzetnici, kojima je pretežna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje, koji su upisani u registre Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zavisno od sektora proizvodnje i vrste proizvoda i/ili Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove”, ističu oni.

Podrška za uvođenje, sertifikaciju i resertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane utvrđuje se u odnosu na procijenjenu vrijednost projekta, bez PDV-a.

“Maksimalno učešće budžetskih sredstava iznosi do 50 odsto ukupnih troškova, a najviše do 4.000 eura”, navode u Ministarstvu.

Prihvatljive investicije su investicije realizovane (završene) od 1.januara 2019. godine do datuma podnošenja prijave. Rok za podnošenje prijava je do 15. novembra 2019. godine.

“Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane u proizvodnji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda je preduslov za podizanje kvaliteta i dalji rast konkurentnosti domaćih proizvođača, kako bi obeybijedili ili poboljšali plasman na domaćem, posebno turističkom tržištu, ali i stvorili preduslove za izvoz na regionalno, evropsko i svjetsko tržište”, zaključuje se u saopštenju.

Send this to a friend