Ekonomija

Javni radovi u Baru i Ulcinju smanjuju nezaposlenost 

Od početka septembra, kod pet izvođača javnih radova, angažovano je 16 lica sa evidencije nezaposlenih iz Bara i Ulcinja. Njih šestoro rade kao personalni asistenti, sedam je gerontodomaćica, dok je troje u sklopu ostalih javnih radova.

Po riječima savjetnice za APZ u Područnoj jedinici Bar, za opštine Budva i Ulcinj, Tanje Barjaktarović javni radovi su jedan u nizu programa Zavoda za zapošljavanje koji se sprovodi u cilju smanjenja nezaposlenosti.

“Javni radovi, kao lokalni, tako i državni, podrazumijevaju angažovanje prioritetno teže zaposlivia lica sa ciljem unapređivanja njihovih radnih potencijala, znanja i vještina, omogućavajući im i bolju socijalnu uključenost”, objašnjava savjetnica Barjaktarović .

Realizuju se, kako dodaje, kroz programe stvaranja privremenih netržišnih poslova od javnog interesa u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, zaštite životne sredine, zaštite lica sa invaliditietom, pomoć starim licima, borbe protiv bolesti zavisnosti i u drugim oblastima od javnog interesa.

“U proteklih šest mjeseci Biro rada Bar, sa kancelarijama u Budvi i Ulcinju, kroz programe javnih radova, angažovao je  ukupno 35 nezaposlenih. Višegodišnjim projektom „Neka bude čisto“  realizovanim tokom ljetnje turističke sezone, radno je angažovano 12 teže zapošljivih  sa naše evidencije”, ističe Barjaktarović.

Send this to a friend