Ekonomija

Javnu upravu bi napustila 424 zaposlena

ilustracija

U periodu od 1. jula do 1. septembra bez posla u državnoj upravi ostalo je 339 zaposlenih, 96 na centralnom i 243 zaposlenih na lokalnom nivou. Njima u većini slučajeva nisu produženi ugovori zaključeni na određeno vrijeme, dok ima i onih koji su penzionisani, ali i proglašeni tehnološkim viškovima. Takođe, za sporazumni prekid radnog odnosa trenutno je u državi zainteresovano 424 zaposlenih, navodi se u Izvještaju o realizaciji plana optimizacije javne uprave za navedeni period koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici.

Podsjetimo, Vlada je početkom jula u cilju optimizacije najavila moratorijum za zapošljavanje u javnoj upravi, kao i otkaze za sve zaposlene na određeno vrijeme. Naime, u skladu sa Strategijom reforme javne uprave do 2020., a koju prati Plan optimizacije, planirano je smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi od tri na centralnom nivou i pet procenata na lokalnom do kraja 2018.

Takođe, do 2020. godine na centralnom nivou broj zaposlenih bi trebalo da bude manji pet odsto, dok je na lokanom nivou 10. Navedeno, u nominalu predstavlja ukupno smanjenje na centralnom nivou od 1.966, a na lokalnom 1.217, odnosno u 2018. na centralnom nivou 1.179, a na lokalnom 609 zaposlenih.

Kada je riječ o centralnom nivou, za 76 građana je prestao radni odnos zaključen na određeno vrijeme, od čega je najveći broj u sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja-31, dok se 18-oro penzionisalo i dvoje proglašeno tehnološkim viškom, pri čemu su im ispaćene otpremnine. Riječ je o osobama koje su bile zaposlene u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore i podgoričkoj Osnovnoj školi “18. oktobar”.

Komparativni podaci pokazuju da je u prosjeku 8,26 odsto građana je zaposleno na određeno u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno.

U Analizi je navedeno i da je do 1. septembra, 20 institucija sprovelo anketu o sporazumnom prestanku radnog odnosa prema kojoj je 67 osoba izrazilo interesovanje za sporazumni prestanak radnog odnosa uz otpremninu, i to 11 u ministarstvima, 51 u organima u sastavu i pet u javnim institucijama.

Iznos otpremnine će biti definisan u narednom periodu.

Prema dostupnim podacima, ukupan broj zaposlenih na loklanom niovu koji su angažovani na određeno vrijeme u izvještajnom periodu je 1.515, od kojih je za 201 radni odnos prestao.

“Na osnovu raspoloživih podataka, u izvještajnom periodu je 12 osoba proglašeno tehnološkim viškom, sedam je bilo radnih angažovanja putem internog tržišta rada, tri odluke su donešene o stavljanju na raspolaganje zaposlenih za potrebe internog tržišta rada. U privrednim društvima Herceg Novog, pet građana je proglašeno tehnološkim viškom, u privrednim društvima u Rožajima njih šest, a u organima lokalne uprave Tivta jedna sooba”, piše u dokumentu.

Navodi se i da je 30-oro građana na lokanom nivou penzionisano.

U Analizi Ministarstva javne uprave napominju da uži kabinet nije dao nijednu saglasnost na zapošljavanje, ali da je uočeno da je Opština Herceg Novi objavljivala oglas i nakon početka implementacije Plana optimizacije, iako za to nije imala saglasnost užeg kabineta.

Zaposleni su anketirani za sporazumni prestanak radnog odnosa i u organima lokalne uprave osam opština. Interesovanje za sporazumni prestanak je izrazilo njih 357 od čega najviše u Pljevljima-61 zaposleni u organima lokalne uprave, a 142 u javnim službama, a potom u Bijelom Polju, gdje je 58 osoba izrazilo interesovanje za sporazumni prestanak. Od njih 58, 36 je zaposleno u privrednim društvima, 18 u organima lokalne uprave i četiri u javnim ustanovama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Dobiju otpremninu u jednom Ministarstvu i predju u drugo Ministarstvo ili drugi državni organ. Znam lično osobu koja je za dvije godine promijenila 3(tri) državne firme, svud uzela otpremninu i otišla u penziju! A sigurno nije jedina.

Savo
Gost
Savo

Sad lijepo te koji su se prijavili da bi napustili posao odma udaljiti sa radnog mjesta i na ta mjesta dovesti motivisani kadar. Ti koji su se prijavili oni su ne motivisani i veca su steta nago korist kolektivu. Samo da se ne nadju pemetni da ljudima pred penziju dadu otpremnine

Send this to a friend