Ekonomija

Je li bolje biti podstanar ili podići kredit za stan?

Ilustracija

Davno je zaboravljeno vrijeme pomame za kreditima. Međutim, kako se tržište nekretnina oporavlja, a negde treba i živeti, postavlja se pitanje, šta je bolje ili isplativije-zadužiti se, na primjer za 80.000 eura za neki prosječni stan ili plaćati kiriju?

Kirija u takvom stanu košta oko 350 eura, rata 20 godišnjeg kredita oko stotinu eura više, piše Dnevnik.hr.

Biti ili imati-podstanarstvo ili kredit? Mnogi su mišljenja kako je, bez obzira na velike finansijske izdatke, kredit bolje rješenje, jer biti svoj na svome sigurnije je rješenje. Međutim, sljedećih 20 do 30 godina nismo na svome. Vlasnik je stana, sve do otplate kredita-banka.

Kao i u svemu, imamo argumente pro et contra. Ako niste stalno zaposleni, često se selite ili mijenjate posao ulazak u kredit, koji mnogi finansijski analitičari zovu nužno zlo, nije pametno rješenje. Doduše u tim uslovima ne znamo koja bi vam banka i odobrila kredit.

S druge strane planirate li dugoročno, u koliko toliko sigurnim uslovima, kredit je bolja opcija. Nakon predugog vremena otplate kredita ipak ste vlasnici nekretnine.

Zanimljivo je da stranci, za razliku od nas Balkanaca, nemaju toliku potrebu posjedovati nekretninu.

Iznenađuje činjenica da je u nerazvijenim zemljama mnogo češća praksa posjedovati nekretninu nego je unajmiti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gomila
Gost
Gomila

U Njemačkoj, naprimjer, 60% ljudi su podstanari. Mogu kupiti stan prije nego mi, ali ne žele. Često se sele, mijenjaju posao iz grada u grad, čak i oni sa visokim primanjima često nemaju stan. Što će im? Para imaju, i njihova djeca će imati, imaju gdje živjeti, u hotel ako hoće. A ovdje kod nas uzme kredit da ga otplaćuje… Više »

pero
Gost
pero

kupis brate u spuz ili zetu(cijevnu ona je najbilza pg) plac po povoljnoj cijeni i kupis montaznu kucu oko 70m2 sve to za 35 000e i svoj na svome.. samo sto nas narod oce ustrogi centar ili se gadi zete u kojoj bi jos mogao da se bavi poljoprivredom za sebe ako ne za prodaju to je druga prica..

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Da nije ko kod mene uzeo kredit od ovih 2,69 milijardi.

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Bolje kupit stan da je mene nekad bio stan. 🖖🖖🖖🖖🖖🖖🖖🖖🖖

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Onaj ko nema riješeno stambeno pitanje, a nije osnovao familiju neka je i ne osniva ođe. Idite napolje i započnite život dostojan čovjeka. Oni koji su pak familijarni ljudi, a postanari su znaju dobro kako im je i bez mog savjeta ali ako ikako mogu otić vani neka idu neće pogriješit. U CG može da preživi samo onaj ko je… Više »

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Kako ovo pišeš Realni na ovaj Dan!?…Pa nismo glasali za Državu da se selimo iz nje! Ali kad već pišeš trebao si pomenuti ove što su nas opljačkali ..Družina pod šifrom DPS

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Bolje je kupiti stan. Otplatiče se kad svi rade. Mene interesuje što može ovaj niksicanin da stvori za tri dana. Neću da ga omalovazavam. Ali bih mu rekao.

Baro
Gost
Baro

Ja imam teoriju…na primorju se isplati uzeti stan na kredit pod uslovom da imas dva mjeseca-jul i avgust,negdje boraviti na selu.Ta dva mjeseca izdajes stan turistima i otplatis kredit onih narednih 10mjeseci u kojima zivis u tom stanu.

Bor
Gost
Bor

I ovo je trebala biti kao neka analiza?

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Imam 42 godine. Završeno više obrazovanje. Nekad radio u državnoj službi, otpao zbog knjižice. Tada nije bilo moguće uzeti kredit. Dok imam zdravlja, a fizički sam slomljen zaradiću za golo preživljavanje. Nažalost kao što snaga izdaje tako izbor zanimanja zbog godina opada. Mi koji smo podstanari u ovim godinama realno smo ničija briga, ali uzeti kredit i posle vrćeg perioda… Više »

Sova
Gost
Sova

To bi značilo da država preuzme posao koji rade banke. Ne mogu se sjetiti nijedne države koja je to uradila. Moguće je da sam Koštunica (nijesam obaviješten).

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Tačno tako. Zaduži se država u ime građana. I stanovi se otkupe i izdaju kao socijalni. Takvi stanovi su svuda po svijetu.

Nikola
Gost
Nikola

Kada su banke uzimale kredite od drzave. Kako se to zove?

mirko
Gost
mirko

mi smo podigli kredit 50.000e na 20 g i sagradili kucu 130m2 i uselili ,doduse na placu koji smo prethodno kupilo…sad nam rata,koliko nekada kirija

Pero Milacic
Gost
Pero Milacic

Dobro je sto svi imamo sigurne poslove…
A dje druze,ne bih smio uzet burek na dvije rate a ne stan

Gran
Gost
Gran

Ja živim u Holandiju u jednom malom gradiću živio sam u jednosobna stan kad sam htio uzeti veći stan od nekih 80 m2 koštao me je samo stan bez ičega 750e i odlučim se i kupim kuću rata mi 590e na 20god. Naravno tu ima još troškova struja , gas , smeće , voda to dodje josdodatnih 270e isplati se… Više »

KLM
Gost
KLM

MUKA KAKO GOD OKRENES

Send this to a friend