Ekonomija

Jedan ručak – gomila računa

Ugostitelji će i dalje, odnosno do januara naredne godine i početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji, gostu, recimo, prilikom ručka, morati da izdaju pet ili šest računa za aperitiv, predjelo, čorbu, glavno jelo, hljeb, desert. Tako je, kazali su Pobjedi iz Poreske Uprave, regulisano Zakonom o PDV, uredbom i pravilnikom koji regulišu izdavanje računa.

U protivnom, odnosno ukoliko na kraju kad gost završi sa ručkom donesu jedan račun po stavkama rizikuju kaznu do deset hiljada eura za firmu i do 2.000 eura za odgovorno lice.

Ugostitelji su se zbog ovog žalili i Poreskoj upravi, tvrdeći da takvu praksu punjenja čašice računima nemaju druge zemlje i da to predstavlja problem, naročito u sezoni.

Žalili su se i na kazne koje im, ukoliko ne donesu poseban račun za sve, izriču inspektori.

Problem je nedavno stigao i do skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, ekologiju i poljoprivredu koji će kandidovati ovo pitanje za raspravu.

Tragom ove inicijative, odnosno žalbi, Pobjeda je pitala Poresku upravu i Upravu za inspekcijske poslove da li ugostitelj pravi prekršaj ukoliko, recimo, na kraju ručka, gostu donese jedan račun po stavkama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove dobili su kratak odgovor “ovo je u direktnoj nadležnosti Poreske uprave”.

Iz Poreske su međutim kazali da su upoznati sa ovim primjedbama ugostitelja ali i saopštili da do primjene Zakona o fiskalizaciji gost će morati da dobije onoliko računa koliko je puta poručivao.

“U skladu sa regulativom koja je trenutno na snazi, obaveza izdavanja fiskalnog računa vezuje se za svaki pojedinačni promet i to u momentu izvršenja prometa, zbog čega svaka narudžbina mora biti praćena izdavanjem fiskalnog računa, bez obzira što se može raditi o istom kupcu/klijentu”, kazali su iz Poreske Uprave.

Oni podsjećaju da je obaveza izdavanja računa propisana Zakonom o porezu na dodatu vrijednost.

“Zakon u članu 31 predviđa da je poreski obveznik dužan da za izvršeni promet proizvoda, odnosno usluga izda račun ili drugi dokumenat koji služi kao račun. Takođe, Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost u članu 73 propisano je da su poreski obveznici koji isporuke proizvoda i usluga naplaćuju u gotovom dužni da promet iskazuju preko poreskih registar kasa, pri čemu je za svaku isporuku obavezno izdati račun”, pojasnili su iz ovog državnog organa.

Naglašavaju takođe i da Uredba o poreskoj registar kasi definiše ovo pitanje.

“U članu 8 propisuje se da se fiskalnim računom evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet proizvoda, odnosno usluga”, objasnili su iz Poreske uprave.

Poreska uprava je, kažu oni, upoznata sa primjedbama poreskih obveznika, posebno onih koji posluju u uslužnim i ugostiteljskim djelatnostima.

“Njihove primjedbe su u vezi sa potrebom da se obaveza izdavanja računa vezuje sa kompletnom uslugom koju restoran ili hotel pružaju tokom posjete njemu, a ne za posebne stavke ponude. Nastojaćemo da se ovo pitanje riješi kroz sistem elektronske fiskalizacije, kojom će biti uveden novi način evidentiranja prometa i prenosa podataka do Poreske uprave”, najavili su iz Poreske uprave.

Poslanica DPS i članica skupštinskog Odbora za turizam Marija Maja Ćatović kaže da je izdavanje računa na ovakav način izražen problem naročito u turističkoj sezoni, a posebno kad gost plaća karticom.

“Gosti iz zapadnih zemalja začuđeni su donošenjem velikog broja računa jer su naviknuti da na kraju, recimo, kada završe sa ručkom dobiju račun. Svi koji su putovali vani znaju da je to tako. Kod nas je zabunu unijelo pitanje kada je usluga završena nakon čega se daje račun. Tumačenja su različita. Da li, primjera radi, kad gost završi sa ručkom ili mu svako malo kad dobije piće, supu, glavno jelo, desert treba puniti čašicu računima… Smatram da je usluga završena kad gost završi ručak”, kaže Ćatović.

Ona je ovo pitanje kandidovala na skupštinskom Odboru za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu ističući da advokati smatraju da je usluga završena na kraju kad gost završi ručak a inspektori onda kad se donese piće, pa onda kada se donese predjelo…

Predsjednik skupštinskog Odbora za turizam, prostorno planiranje, poljoprivredu, ekologiju Petar Ivanović je predložio da se ovo pitanje kandiduje za raspravu zajedno sa skupštinskim Odborom za ekonomiju, finansije i budžet.

“Da zajedno pokušamo da damo doprinos preciziranju tog člana zakona o momentu završetka usluge”, kazao je Ivanović.

On, međutim, smatra da će od početka primjene Zakona o elektronskoj fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga riješiti ovaj problem.

Ivanović takođe ističe da nigdje u svijetu nije vidio da vam konobar svako malo donose račune.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Teško nama kad nam kapu kroje budžetski uhljebi, zato nam se iseljava narod iz Cg. Propala država sa bijednim platama, državni činovnici reketiraju građane. Zato svi hoće da rade u Policiji, Opštini, Ispekcijama

Mmmmmm
Gost
Mmmmmm

Ubili ste ugostiteljstvo od neradne nedelje pa do zabrane cigareta, plus ova nova pravila oko racuna ,barem 40 posto ce biti zatvoreno lokala pa ce se sjetiti vlada da im nedostaje dosta novca i recice ajmo da mijenjamo zakon,trebaju nam ugostitelji .SRAMOTA

Petar
Gost
Petar

Tako je i u Srbiji i u Hrvatskoj . Kad god nešto naručite stiže vam i račun! Mozda da u čašicu ubacuju samo neki predračun , a na kraju da prave pravi račun. Po meni je korisno da svaki put kada naručim dobijem račun jer imam bolju kontrolu koliko sam potrošio , posebno ako nas je više za stolom pa… Više »

Popara
Gost
Popara

Tumacenje zakona je katastrofa kao i svakog drugog, sve je slobodno tumacenje inspektora 100 inspektora 100 tumacenja… ali nije samo to problem bez fiskalizacije uvjek ce biti u vecini lokala onih kojima je cilj da plate sto manje pdva svaki drugi lokal ima duple programe izdaju se racuni koji izgledaju 1/1 a falsh a i veci prehrambeni lanci isto tako… Više »

J.j.j
Gost
J.j.j

Nisu problem zakoni i kase nego ugostitelji. Da im se dozvoli da kucaju na kraju oni pola nebi otkucali ali bi uredno naplatili i ostetili drzavu. Pa i sad ih ima koji cuvaju racune i stave gostu na sto racun od juce samo ako se uklopi porudzbina. Dodjes uvece a na racunu vrijeme od ujutro. Pitas konobara ciji je racun… Više »

Blaki
Gost
Blaki

Kako nam se Maja brine. Jel za Ćatovića Mline ili za radnu snagu. Plati meštra na kasi i nijedan se stranac neće čuditi.

Eto tako
Gost
Eto tako

Bas bih volio da vidim prijavljeni pdv kad bi se ukinulo donosenje racuna za svaku porudzbu, placali bi pdv taman kao privatni doktori i advokati, lijepo bi bilo da naprave probnih nekoliko mjeseci da vidimo svi kako naglo ‘opada posao’

Serdar
Gost
Serdar

Који “мозгови” измишљају ово. Под хитно их треба мицати да се не брукамо пред свијетом.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Jeste, na zapadu inače uopšte ne donose račune, paltiš odokativno.

Mila K
Gost
Mila K

Hahahaha, Jel se ovo neko šali neslavno? Zar stvarno misle da Zakon o fiskalizaciji bilo šta rješava? PU je ovih dana baš dobrano sama sebe ponizila. I ako se zadužuje roba po kom, a zašto bi se drugačije razdužuvala prilikom prodaje? Ugostitelji pružaju uslugu, međutim ni jedan gost ne želi da ne zna šta je stvarno suština njegovog ili njenog… Više »

Brzi gonzalez
Gost
Brzi gonzalez

Koja budalastina, Kad sve Moze Fino na jedan racun. Sto broj 22 je porucio to i to i na kraj se sve plati. Nema mi nista mrznije No Kad sjedimo i na sredinu stola mi 3-4 racuna. Narucim sokic za dijete i donese mi Jos jedan racun. Ili mi konobar kaze matematika ni Nije jaca strana, Pa Moram sa njim… Više »

Marko Radovic
Gost
Marko Radovic

Zakon je apsolutno na mjestu jer su vlasnici ugostiteljskih objekata u većini slučajeva lopovi bez granica. Posebno u sezoni. Kradu i goste, i radnike i državu. Barem polovina inspektora saradjuje sa njima u zločinu. Čak i direktori inspekcija. Treba da budu strogo kaznjavani svi koji u tome učestvuju. Radnici u ugostiteljskim objektima su često prinuðeni da budu saučesnici, ali ima… Više »

ish
Gost
ish

Sta je sa vlasnicima koji rade cisto i misle da je ovo najveca moguca glupost, da ne pricam o nametima, koje uporno dodaju, pritom se u narodu SMANJUJE platezna moc pa se sve svodi na puko prezivljavanje. Ocigledno nisi iz tog posla, zato i istovaras lopatama ovakve gluposti!

budala
Gost
budala

Onda kasa sluzi samo zbog poreza, a sabirajte uslugu na digitron

Etno selo
Gost
Etno selo

Kako retardiran zakon zamislite pun restoran u sezoni na primorju sto ce se cinjet od kucanja 😂😂😂

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Kaki bi ti to riješio?
Ostavio poštenom ugostitelju, da to on onako pošteno, kako samo ođe umiju, reguliše?

POJK
Gost
POJK

Kao i najveći broj stvari kod nas što jednostavno kad može složeno. Ovo je i dobro što nas očekuje od raznoraznih neplaćenih računa i bespotrebnog angažovanja advokata, izvršitelja i ostalih h.jena koje se navrame na žrtvu i oće svako svoj i to nemali dio nego najveći dio kolača. Na dvadesetak neplaćenih eura računa za održavanje advokati uzimaju 121€ izvršitelji 25,… Više »

Pavlje
Gost
Pavlje

Zakon koji su napisali sumari

Patriot
Gost
Patriot

Veću glupost davno nisam pročitao!

Dragan
Gost
Dragan

Extra zakon,ako je gost jos gladan a nema para moze se makar najesti racuna.

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Willi potpuno si u pravu a i 3 je tolko glupo da treba te sto su radili na zakon pitat jesu normalni

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Kao i uvijek, nije problem u zakonu nego u nakaranom tumačenju i još goroj primjeni

Willy
Gost
Willy

Ovaj zakon ima anomalija :
1.više računa gdje se duže konzumira postoji mogućnost da se neki račun,, izgubi” ispod stola.
2.da konobara prilikom sabiranja a oni to rade usmeno zakine gosta pa i sebe, jer napravi grešku u sabiranje.

Ojha
Gost
Ojha

Pa ti fino pogledaj račune i saberi sve, nema ništa loše u tome. Nego se naš narod stidi kad sabira računa da ne ispadne da nema para nego vjeruje konobaru.

Bruce lee
Gost
Bruce lee

Ili da gost namjerno zaturi racun ili vise njih. Kada je guzva nema tog konobara koji ce se sjetiti dje je koliko racuna izdao.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Konobar ne pamti, konobar zapisuje.
Zar stvarno misliš da konobari pamte koliko je tura bilo?

Send this to a friend