Ekonomija

Jednoj banci klijenti ne vraćaju više od 43 odsto kredita

Jedna od 15 banaka u Crnoj Gori ima čak 43,2 odsto loših, odnosno kredita koje joj klijenti ne vraćaju ili debelo kasne sa otplatom. Pobjedi su iz Centralne banke kazali da još tri banke imaju loše kredite iznad sistemskog prosjeka, ali nijesu saopštili imena banaka jer ih u tome sprečava Zakon o bankama, odnosno dio koji definiše poslovnu tajnu.

Po posljednjim zvaničnim podacima, na kraju novembra prošle godine ukupni krediti su bili 2,986 milijardi eura od čega je 207,5 miliona loših.

“Kod četiri banke ovaj pokazatelj je iznad sistemskog prosjeka i kreće se u rasponu od 9,08 odsto do 43,24 odsto. Na kraju novembra 2018. učešće nekvalitetnih u ukupnim kreditima na nivou sistema iznosilo je 6,95 odsto”, naveli su Pobjedi iz Centralne banke.

Iz CBCG su objasnili da se po prirodi posla mora imati određeni procenat loših kredita.

“Kreditni rizik je karakterističan za bankarsko poslovanje i on se ne može u potpunosti eliminisati, već se može samo umanjiti. Dakle, određeni procenat loših kredita mora postojati usljed prirode bankarskog poslovanja. Poželjno je da procenat nekvalitetnih kredita bude što niži”, saopštili su iz CBCG.

Po posljednjim podacima sa kraja trećeg kvartala prošle godine, najviše kredita je dala CKB 381 milion eura, potom Sosijete ženeral banka 364 miliona, Erste 309 miliona, NLB 295 miliona, Hipotekarna 221 milion, Prva banka 209 miliona, Adiko 197 milion, Lovćen banka 124 miliona, Univerzal kapital banka 91 milion, Atlas banka 77 miliona, Komercijalna banka 68 miliona, Zirat banka 50 miliona, Zapad banka 40 miliona, IBM 18,5 miliona i Nova banka 10,6 miliona. Nema podataka koliko je od ovih ukupnih kredita pojedinačno kod svake od banaka loših.

Podsjetimo da iz Centralne banke podsjećaju da je Crna Gora rekorder u smanjenju loših kredita koji su 2011. iznosili preko 25 odsto, a sada nepunih sedam odsto. Iz banke, međutim, kažu da će i dalje podsticati smanjenje loših kredita.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bezbrižan
Gost
Bezbrižan

Nemam mnogo, ali lijepo im je kod mene kući : )

Migo polaznik
Gost
Migo polaznik

Već vidjeno! Sad će Vlada da skoči u pomoć sa 44 miliona eura!

Mila K
Gost
Mila K

Pročitati izvještaj kontrole iz 2015-e, pa se jednostavno može utvrditi da li se posao CB CG-a radio kako treba, a što nije bio slučaj od 2011-e godine.

A ovakva vijest iz CB CG prestavlja sve osim jačanje stabilnosti sistema i neselektivno obavljanje odgovornosti supervizora banaka.

mimo
Gost
mimo

Odlicno! “Žugić je kazao da je CBCG blagovremeno izvještavala o stanju u finansijskom sistemu i da je samo trebalo pažljivije čitati njihova saopštenju.” (citat iz jednog clanka od prije 15 dana) Dakle, CBCG i sad “suptilno” i “blagovremeno” upozorava na stanje u bankarskom sektoru, a na neukom gradjanstvu je da ovaj put “pazljivije cita” i tumaci sto CBCG zapravo kaze…… Više »

pasmasters
Gost
pasmasters

zugic nema kad od zaposljavanja familije i pokusavajuci da udomi scer kod jednog imucnog gejica

pasmasters
Gost
pasmasters

da li u te klijente spada dusko od radoje zugic i kci mu, tqjova arogantna sluzbenica u cb-u

marko
Gost
marko

Kako mozemo mi, obicni gradjani, da dobijemo informacije koja je to banka kako ne bismo usli u riyik da tamo cuvamo pare? Da li treba da je CBCG u sluzbi gradjana, i yasto se te informacije kriju od gradjana? Hocu da poslujem sa nekom od banaka u CG, zasto mi ne pruzite sve informacije na osnovu kojih cu da donesem… Više »

nemamime
Gost
nemamime

jes ti normalan? oni su i za atlas banku tvrdili da je sve u redu! a evo će morat iz budžeta građana da se nadoknadi rasulo u tu banku!

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Za sve kredite koji kasne (to spada u ovaj procenat) banke odvajaju na posebnom racunu novac – za svaki slucaj – i to se zove rezerva. ako iz tih rezervi moze da se podmiri ovaj iznos u kasnjenju, ova banka ne mora da ima nikakav negativan uticaj na profit, tj spremna je da se sa ovim nosi. (suprotno, ako banka… Više »

Milutin
Gost
Milutin

Cisto da dodam, rijetko kvalitetan komentar u moru gluposti i ulicarske price.

gost
Gost
gost

Pitanje za kolegu pionira – da li se taj novac u rezervi, cuva samo na papiru (vodi na posebnom racunu) ili se novac i fizicki odvaja u nekom sefu ili sl.? Koliko shvatam i Duskove banke su imale problema sa naplatom kredita, pa im rezerve nijesu bile dovoljne… Nek me neko ispravi ako grijesim?

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Banke npr nemaju ni sve depozite koji su iskazani u bilansima u papirnom obliku, nego na osnovu njih dio novca u papirnom obliku plasiraju u kredite. Nema govora o sefu, rezerve se odvajaju na posebnom racunu te banke i to iz tekuceg prihoda koji banka ostvaruje. Ako kredit padne u kasnjenje, povecavaju se rezerve jer se povecava sansa da se… Više »

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Ako rezerve nisu dovoljne, na kraju godine se iskazuje gubitak u poslovanju i taj gubitak se podmiruje iz kapitala

Titov pionir
Gost
Titov pionir

Evo smo sad dobili info da se podatak odnosi na banku koja vise nema licencu a to je IBM u koju je 4 januara uveden stecaj

Nikad vise
Gost
Nikad vise

Pitanje od milion eura. Koja je to ” jedna” banka.

Milos
Gost
Milos

PRVA !

Ljuta
Gost
Ljuta

E bilo je tesko pitanje…bravo@

Mrgud
Gost
Mrgud

Ne bi reko da je prva,da je ovaj tekst ne bi bio.

Kambodža
Gost
Kambodža

Ovo jasno pokazuje da nam je ekonomija u raspadu, jer po ovoj statistici nepobitna je činjenica da svi građani Cg žive od kredita.

Jahhhhhac
Gost
Jahhhhhac

Ne kupaju se u MELEONE…VEC U CENTE. .

Send this to a friend