Ekonomija

Ministarka traži veće plate za sve u zdravstvu, Vlada nema novca

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović zahtijeva povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, a ne samo ljekarima, međutim Vlada ističe da nema novca.

<<<Vlada nema novca za povećanje plata ljekarima i profesorima<<<

Borovinić Bojović je 1. marta uputila mišljenje Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, na čijem se čelu nalazi Milojko Spajić.

“Kao resorno ministarstvo zdravlja veoma smo zainteresovani za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID-19. Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, a Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine”, navodi Borovinić Bojović.

Kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona, a da su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, Ministarstvo zdravlja je mišljenja da bi trebalo da se održi preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima.

“Tek nakon ovih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Crne Gore se mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Iz navedenih razloga, potrebno je da nas obavijestite o terminu za održavanje ovog sastanka, u što kraćem roku”, istakla je ministarka zdravlja.

Međutim, Vlada je juče odbila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih kojim se traži povećanje plata, odnosno uvećanje koeficijenta za ljekare. Povećanja neće biti ni za ljekare subspecijaliste, specijaliste i doktore medicine.

Vlada je u obrazloženju, između ostalog, navela da to ne bi bilo u duhu socijalnog dijaloga, te da bi odredba da se plate utvrđuju mimo kolektivnog ugovora dovela do neravnopravnog položaja u odnosu na druge zaposlene u javnim ustanovama u sektoru zdravstva, prosvjete, nauke, kulture i socijalne zaštite.

“Na osnovu raspoloživih podataka utvrđeno je da fiskalni efekat istog u odnosu na koeficijente iz decembra 2020. godine na godišnjem nivou iznosi 13 miliona eura (za 1970 zaposlenih), ne računajući pripravnost, dežurstvo, noćni rad, prekovremeni, praznični i druge dodatke koji se uvećavaju povećanjem osnovnog koeficijenta. Takođe je utvrđeno da su predloženi koeficijenti uvećani od 30 do 70 odsto”, navodi Vlada u obrazloženju.

Ističu i da je granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost koeficijent za zaposlene uvećan 12 odsto u prošloj i dodatnih tri odsto u ovoj godini.

Podsjećamo, poslanici Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković i Raško Konjević tražili su da se zvanje ljekar subspecijalista doda odmah nakon predsjednika Privrednog suda, ljekar specijalista nakon predsjednika disciplinske komisije i doktor medicine nakon sudije suda za prekršaje.

Odluku Vlade na Tviteru je komentarisao Konjević.

<<<Konjević: Borovinić Bojović jedan dan jedno, drugi dan drugo, pa se čudimo što nam je epidemiološka situacija ovakva<<<

“Vlada Crne Gore odbila prijedlog SDP kojim smo između ostalog podržali zahtjev sindikata doktora. A Jelena Borovinić Bojović jedan dan jedno, drugi dan drugo. Pa se čudimo zašto nam je situacija sa epidemiološkom situacijom ovakva”, naveo je lider SDP-a Raško Konjević na Tviteru.

37

avatar
1000
37
0
0
 
36
tamjanSektaMadagaskarDanijelBnjjmala murtenica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tamjanSekta
Gost
tamjanSekta

Bog ti dao ono sto ti ja mislio….

Madagaskar
Gost
Madagaskar

Hahahahhaha PRC! A gde 800 meleona experti?

Danijel
Gost
Danijel

Populizam i Politikanstvo u Vučićevom Stilu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Da li ova i bivša vlast brinu o radnicima u privatnom sektoru,da se i njima poveća plata. Svi sektori trgovine, security, usluga idr rade za 222do 400e max plate ž to je bijeda

mala murtenica
Gost
mala murtenica

Je li ovo ona žena što je šetala zaražene popove po klinickom centru .

Bnjj
Gost
Bnjj

Dps je ostavio pustu zemlju

za po ure
Gost
za po ure

prodaj Majbaha dizi gorivo . mi smo znali vidite li sad I vi da ste nesposobni !

Maja V.
Gost
Maja V.

Dovidjenja.

Jakov
Gost
Jakov

Predstava

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Vjerujem da je ista na Vladi glasala prekjuče protiv

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Jeli ovo ona srbijanska ministatka zdravlja,a nije,kako liče,bože,bože,pljunuta ona?Ajmo anketu koja je ljepša?

JankoDjurovic
Gost
JankoDjurovic

Cista igra da ministarka zbg svoje nesposobnosti ispane dobra. Svi je kritikuju zbg slabih odluka vezane za koronu pa sad dobra je , evo se bori za vece plate. Ostavku daj , budi covjek-zena. Vidis da pojma nemas , preminulih previse , zarazenih previse.

konob@ric@69
Gost

Dddddddddd vi gospodo koji ste glasali za ovu vladu vjerujte ,jer kako kaze rukoljub “vjerom se mogu i brda pomjerit” pa vi vjerujte bice para.

Anonimous
Gost
Anonimous

Joooj, dušica draga. Ona traži parice, mada zna da parice neće dobiti. Ista foliraža je i sa lockdown-om. Ona bi ali joj ne daju…

MNE
Gost
MNE

Sve su rekli koliko cijene zdravstvene radike,nova vlada je sprdnja a ne vlada

Enko
Gost
Enko

Bravo ministarko…
Ovaj Konjević je imao dao sada vremena da trazi povećanje plata…ali nije
Sad kao navodno ga interesuju plate zdr.radnika
Kakva providna priča

Black
Gost
Black

Sram te bilo!

onako pitam
Gost
onako pitam

Ovoj ženi ništa ne ide od ruke, zašto jadnostavno ne podnese ostavku, pa zar ne vidi da svi to očekuju.

086
Gost
086

Ima Daka para,ima I crkva,mozda njima se obratit…

Prč
Gost
Prč

Ada ima kako nema para.pa bilo je para u budzetu sve dok niste dosli na vlast.koliko se sjecam bilo je para na pretek samo sto predhodna vlast to nije dijelila posteno,sto realno i nije,a dje su sad te pare kojima ste obecavali svima upola vece plate???

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Luj Viton ni tražio nije

najamnici
Gost
najamnici

S koca i konopca…

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Reko’ ja da je apostolka jjb duša jedna, no je
neshvaćena. Koliko samo života spasi od kad
je visoko postaviše u apostolat

Danjo
Gost
Danjo

A ima li neko da trazi pomoc za ljude kojima je zabranjen rad?

Dejo
Gost
Dejo

Predstava za naivne.

Nikola
Gost
Nikola

Hoće li Krivokapić da okupi direktore bolnica, da im viče, kako traže povećanje, a realno broj pregleda se smanjio pa i njihovo dnevno radno vrijeme 🧐. On je dobar u proračunu satnice!

Jel piso Mišo
Gost
Jel piso Mišo

A ona ko fol to nije znala

Desperado
Gost
Desperado

Ona k’o fol traži povećanje iako zna da od toga nema ništa.

🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Kakva je ovo farsa! Ovažena je bez srama!

Jelo
Gost
Jelo

Greote pih.

BBBB
Gost
BBBB

Ma nemoj bona puno ce ti bit

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

Sta ti sad glumis Mariju Terezu i furas populisticku politiku , kad su tvoji iz vlade rekli da nemaju novaca za zdrastvene radnike , koje su obecali prije izbora .

Lady
Gost
Lady

A popovima što pričešćuju u KBC?

Nop
Gost
Nop

Alooo… ne smijete se buniti zaboga, kao sto ni prosvetni radnici nisu smjeli. Nemoj da ti tvoj Zdravko lupi sakom o sto.

ŚAN
Gost
ŚAN

Jeli u bg pasaluk ili sumsku?

Ananas
Gost
Ananas

I sad ce njoj vlada izaci u susret I svi ce da je vole 🙂 o kakav providan scenario. PS zdravstveni radnici zasluzuju povecanje

Pješivac
Gost
Pješivac

Ostavka…

Send this to a friend