Ekonomija

Jelić: Jesmo li lideri i kad se uporede prosječna plata i visina potrošačke korpe?

Vlada se konstantno hvali napretkom i liderskom pozicijom u regionu u ekonomskom smislu, ali ukoliko analiziramo minimalnu i prosječnu zaradu i uporedimo ih sa visinom potrošačke korpe – ima li razloga za hvalisanje, upitao je danas član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, Stefan Jelić.

Poručuje da građani treba da osjete benefite ekonomskog rasta i da je do tada svaka priča suvišna i vrijeđa zdrav razum.

“Minimalna potrošačka korpa, prema podacima Uprave za statistiku u prethodnom mjesecu iznosila je 643,10 eura. Za utvrđivanje vrijednosti minimalne potrošačke korpe, kao indikator uzima se četvoročlano domaćinstvo. Minimalna potrošačka korpa podrazumijeva zadovoljenje minimalnih potreba koje uključuju hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge, polazeći od od potrošnje koju su domaćinstva evidentirala u mjernom periodu”, ukazuje Jelić.

Dodaje da je prosječna (neto) zarada, bez poreza i doprinosa, u toku prethodne godine iznosila oko 510 eura, a minimalna zarada 193.

“Prosječna zarada u sektoru zdravstvene i socijalne zaštite iznosila je oko 550 eura, u sektoru obrazovanja 480 eura, u stručnim, naučnim i tehničkim djelatnostima 410 eura. Postavlja se pitanje, zbog čega mladi i obrazovani ljudi napuštaju našu zemlju? Jasno je. Idu, narodski rečeno, “trbuhom za kruhom” u one zemlje gdje će im mjesečna zarada u istim ovim oblastima biti od četiri do 10 puta veća nego u našoj zemlji, uz mogućnost kontinuiranog profesionalnog razvoja i usavršavanja”, ističe član Glavnog odbora SDP.

Naglašava da zdrave ekonomije konstatno ulažu u razvoj ljudskih resursa, jer dobar i profesionalan kadar doprinosi opštem razvoju društva.

“Primjera radi, hirurg u SAD, na godišnjem nivou, prema podacima Biznis insajdera, zaradi oko 230.000 dolara ili približno 19.000 dolara mjesečno. Njegov kolega u Crnoj Gori na mjesečnom nivou zarađuje oko 900 eura”, navodi Jelić.

On je upitao kako jedno četvoročlano domaćinstvo u kojem je, pretpostavimo, jedan član zaposlen i ima primanje od 193 eura može kvalitetno živjeti i podmiriti sve troškove na mjesečnom nivou.

“Prema zvaničnoj statistici, skoro 78.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu. Baš me interesuje! Mislite li i dalje da smo lideri u regionu i da se od fingiranih i nerealnih statističkih pokazatelja može (pre)živjeti”, pitao je Jelić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Turbo
Gost
Turbo

Kolika je prosjecna zarada ako se ne racuna najvecih 100 plata u CG?

Roko
Gost
Roko

U CG najveće plate imaju oni koji su završili školu za ugradnju.

awetinja
Gost
awetinja

Naravno da jesmo, niko nije ni blizu tome.

Garfild
Gost
Garfild

Ovo je jedino i bitno, visina plata u poredjenju sa cijenom osnovnih namirnica. I mi smo tu najgori u regionu! I dzabe 50 botova da se aktivira sad matematika je u ovom slucaju neumoljiva! Pa kako je krenulo za koju god cemo bjezati u Srbiju , BiH Makedoniju ili Cro da radimo.

Iosei
Gost
Iosei

Evo Jeliću, pozivam te da otvoriš makar trafiku od dva kvadrata i da zaposliš radnika za bar 300 eura, ne moraš više ali da platim sve doprinose i poreze. Kad to uspješno uradiš, onda se javi da glasam za tu tvoju SDPi koja samo ispaljuje demagoške floskule. Ako ne uspiješ, molim te da odeš u SAD pa se tamo uhvati… Više »

Trol
Gost
Trol

Realno momce ti sto su te instruirali da napravis ovaj pregled su 20 i kusur godina bili u vlasti… ne vidim da je ista bolje ili gore bez njih/vas… Lako je poredit i pricat… Moj ti je savjet (i ostatku boraca za vlast) da krenete trazit poslovne partnere i molit ih da otvaraju fabrike u CG… imamo bar njiva pa… Više »

Garfild
Gost
Garfild

A kako molim te da se iko ikoga dovede kad mora da se ugrade ovi iz vlasti za svaki novi kafic a kamo li neki veci biznis??!!

Send this to a friend