Ekonomija

Jelušić: Šetalište do Rafailovića ključni je projekat za turistički prestiž Budve

Foto: BokaNews

Direktor Javnog preduzeća Morsko dobro Predrag Jelušić očekuje skoro raspisivanje međunarodnog tendera za izradu arhitektonskog rješenja za šetalište u Budvi koje će obuhvatiti zaleđe Slovenske plaže i plaže u Bečićima, uključujući i njihovo povezivanje. Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kako Jelušić kaže u razgovoru za Dnevne novine, poslalo je zahtjeve svim nadležnim institucijama za izdavanje saglasnosti na urbanističko tehničke uslove.

“Priprema se planska dokumentacija. To je obiman materijal, obzirom da ima više planova koji tretiraju ovu zonu DUP Centar Budva, DUP Centar Bečići, kao i bazne studije. Ekipa koja je formirana unutar Ministarstva održivog razvoja i turizma upravo radi na objedinjavanju studija uz pripremu svih elemenata koji su bitni za predstojeći međunarodni konkurs. Izgradnja šetališta u dužini od pet kilometara, od Starog grada do lokacije Sole mio i “plavog kamena” u Rafailovićima, je projekat emancipacije Budve, nakon svega što se prethodnih decenija dešavalo u zaleđu ovog grada. Ovo je ključni projekat u metropoli turizma i za Crnu Goru, obzirom da u Budvi i dan danas imamo oko 45 odsto ukupnog prometa Crne Gore”, naglašava Jelušić.

Direktor Morskog dobra kaže da je kompanija na čijem je čelu izdvojila 300.000 eura za raspisivanje međunarodnog konkursa i izradu idejnog i glavnog projekta, za što već postoji veliko interesovanje renomiranih projektantskih i arhitektonskih kompanija. Postoji, takođe, i veliko interesovanje investitora za izgradnju hotela visoke kategorije duž sadašnjeg i budućeg šetališta.

“To će dati dodatni kvalitet. Ovaj projekat u sadržaju imaće pjacete trgove, zelene površine.. .Imaće sadržaje koji će biti drugačiji od sadašnjih koji mogu da funkcionišu svih 12 mjeseci. Jer, ovo je najudarniji dio Budve, najljepša promenada u Crnoj Gori i ona zaslužuje da bude u funkciji i rekreativaca i turista i građana. Moram istaći da imamo punu pažnju Vlade Crne Gore i lokalne uprave da zajedno, kao što smo radili projekat Sutomore, Pine u Tivtu, Dobrota u Kotoru, šetaliste pet Danica u Herceg Novom…. obezbijedimo Budvi novi kvalitet. To je ovom gradu neophodno. Budva jednostavo mora da ima ovaj projekat ako misli da ne izgubi turističku utakmicu i u samoj Crnoj Gori, kamoli u regionu. To je misija i cilj čitave ove naše inicijative”, kaže Jelušić, podsjećajući da će izgradnja šetališta koštati između 10 do 12 miliona eura i da ova investicija ne bi trebalo da predstavlja problem za Budvu, državu, i Morsko dobro.

Jelušić ističe da je za realizaciju projekta bilo od presudnog značaja to što DUP Budva Centar i dUp Centar Bečići nijesu stavljeni van snage.

“U lokalnom parlamentu su prevladali razum i argumenti koje su iznijeli odbornici DPS, pa su dva ključna projekta od javnog interesa Lungo mare i šetališta, dobila šansu za realizaciju. U suprotnom, mi ne bi bili u prilici da ova dva projekta koji su ključni za Budvu, za turizam, za urbanističko uređenje Budve, za njene građane, realizujemo”, kaže Jelušić.

Početak radova na šetalištu očekuje se tokom jeseni naredne godine, a u međuvremenu će Budva dobiti uređeni prostor na lokaciji ispod zgrade glavne gradske pošte, gdje su tokom sezone bile diskoteke.

“Nakon što su zakupci uklonili svoje objekte, shodno dogovoru, počeli smo realizaciju projekta hortikulturnog i parkovskog uređenja novonastale površine od preko 3.000 m2. Planirano je povezivanje pješačke staze od ‘gornjeg’ šetališta do Slovenske plaže, postavljanje parkovskih klupa, ozelenjavanje i obilježavanje ‘pet friendly’ parkovske površine. Svi ovi radovi biće završeni do početka naredne turističke sezone. Ovakvo rješenje treba da bude u funkciji lokalnog stanovništva i turista sve do kompletne rekonstrukcije šetališta Budva-Bečići, kojom će biti obuhvaćen kompletan potez najatraktivnije zone na budvanskoj rivijeri”, ističe Jelušić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gonzo
Gost
Gonzo

Budva , nazovi metropola , bez bolnice , pozorišta , i bez imalo duše.

Milo
Gost
Milo

Budva itekako ima dusu, no na zalost nagrdise nam je sa visespratnicama koje zauzimaju sve vise i vise prostora. No uprkos tome, gradska vlast radi sve kako bi se sacuvalo ovo zelenih povrsina sto imamo i uspijeva u tome. Otkupili su park/plac izmedju Poste i hotela Budva, a u toku su pregovori da se otkupi 3 hektara zemljista na Slovenskoj… Više »

KRALJ NIKOLA I
Gost
KRALJ NIKOLA I

u budvu vratit marovice a u PG Mugosu jer nam poseljacise i HN I BD I PG.. ovaj markovic sa ekipom napravi mali mojkovac i berane od ovih gradova!!

motika
Gost
motika

selo je selo , kralju

jpmd
Gost
jpmd

Aj pa novi Trokadero za godinu-dvije 🗼

June
Gost
June

Oće li biti ležaljki po šetalištu ?🙈💶🎓

Magarica
Gost
Magarica

Budva selo je.

Milo
Gost
Milo

Budva kao i svaki nas grad zasluzuju jedno lijepo setaliste. No, vjekovni san da se setalistem poveze Budva sa Prznom – Svetim Stefanom – i na kraju Petrovcem kroz Buljaricu jos uvijek ce ostat nedosanjani san 🙂 No bolje je da se barem nesto radi, a ovaj projekat je od vitalnog znacaja za rivijeru Budve koja zeli da se profilise… Više »

Thor
Gost
Thor

Gospodine Jelusicu, ukupan turisticki promet Crne Gore se ostvaruje u procentu od 63.7% u Budvi, sto je rast za 2.8% u odnosu na proslu godinu. Budvanska Rivijera je motor koji vuce Crnogorski turizam naprijed. Gotovo sve destinacije imaju pozitivan ekonomski rast: Kotor, Tivat, Zabljak, Plav, Rozaje, Pljevlja, Mojkovac, Kolasin, Bar, Ulcinj, H.Novi, Cetinje, Podgorica. Ulcinj i Tivat su ove godine… Više »

Građanin Kejn
Gost
Građanin Kejn

Koliko mene sjećanje služi, od Starog grada do Rafailovića postoji šetalište.

Vukka
Gost
Vukka

“…je projekat emancipacije Budve, nakon svega što se prethodnih decenija dešavalo u zaleđu ovog grada”. Inače, lik je bio u vrhu cg turizma cijelo vrijeme

Ne vjerujem
Gost
Ne vjerujem

Ovaj je i prošle godine očekivao skoro raspisivanje tendera za projekat šetališta… Koliko će tek najavljivati tender za izgradnju

JaDo
Gost
JaDo

On je “očekivač”🎓

Bnjj
Gost
Bnjj

A puteve da napravite od TV do Bd treba 2 sata i do Bara isto, zatim do Bg treba čitav dan da putuješ jedan kamion ili autobus zapriječi put nemožeš ga preteći satima i ko će posle takvog maltretiranja svakodnevnog da dođe na odmor u Cg, to nije odmor nego mučilište

Bojan
Gost
Bojan

Sad konkurs za idejni projekat, to je gospodo trebalo prošle godine kad je dogovoreno rušenje, ovako turisti će i narednu sezonu da uživaju u razvaljenom šetalištu. Na svakih 20 metara izlijepite idejni projekat možda će im bit lakše

Veliki mali
Gost
Veliki mali

Šetalište u kotoru?
Možda od galiona do peluzice?
Niste se sjetili?

🚜🙋‍♂️
Gost
🚜🙋‍♂️

Nema, zakljucala ona baba zgradu opstine i promijenila bravu. Tako ste glasali.

June
Gost
June

Sveto voli Budvu 😈

Send this to a friend