Ekonomija

Joković- Gašparikova: Nastavak saradnje na planu ekonomskog razvoja, borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti životne sredine

Joković i Gašparikova/ foto: MPŠV

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković primio je u posjetu Danielu Gašparikovu, stalnu predstavnicu UNDP-a u Crnoj Gori. Sagovornici su analizirali ključne izazove u oblastima poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštiti životne sredine, uz poruku da će u narednom periodu proširiti saradnju kako bi na najbolji mogući način pomogli održivom razvoju Crne Gore.

Kako su saopštili iz tog resora, Gašparikova je Jokoviću čestitala na imenovanjima, istakavši uvjerenje da će u budućnosti intenzivno sarađivati, posebno u dijelu zajedničkih projekata na polju ekonomskog razvoja ruralnih područja i zaštite životne sredine.

Gašparikova je podsjetila na niz projekata u oblasti vodoprivrede, smanjenja emisija s efektom staklene bašte i klimatskih promjena, kao i na dogovorene i usaglašene aktivnosti saradnje sa Vladom Crne Gore za period 2023-2027.

“Joković se osvrnuo na širok spektar oblasti koje se nalaze u resoru na čijem je čelu, naglasivši opredeljenje Vlade Crne Gore i resornog ministarstva za povećanjem proizvodnje u poljoprivrednom sektoru u cilju obezbjeđivanja dovoljnosti u snabdijevanju, snažnijem uvezivanju sektora turizma i poljoprivrede kao i rješavanju zatečenih problema, sa posebnim fokusom na sektor šumarstva i intenzivnijem povlačenju sredstava iz evropskih fondova”, navode iz Ministarstva.

Tokom razgovora, kako se navodi, sagovornici su se fokusirali na Regionalni projekat „Integralno upravljanje rizicima od poplava u slivu rijeke Drim na Zapadnom Balkanu“, koji se finansira od strane Adaptacionog fonda i obuhvata sve neophodne aktivnosti koje je potrebno sprovesti u zemljama sliva rijeke Drim u cilju zaštite od poplava i povećanja otpornosti na klimatske promjene.

“Istaknuto je da program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori ogleda se kroz uspješno vođenje zajedničkih projekata, uz opredeljenje da se saradnja nastavi i dodatno ojača”, zaključili su iz resora.

Send this to a friend