Ekonomija

Jovanović: Rekonstrukcija TE za ekološki čista Pljevlja

Realizacijom projekta ekološke rekonstrukcije prvog bloka Termoelektrane TE Pljevlja, Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu tehničko-ekološku sanaciju objekta starog 36 godina. U planu je i izgradnja toplotne stanice, čime će se intenzivirati proces toplifikacije i staviti tačka na rješavanje ekoloških problema Pljevalja, rekao je Vikend novinama izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline proizvodnja u EPCG Luka Jovanović.

Odluka o ekološkoj rekonstrukciji, vrijednoj 40 miliona eura i toplifikaciji Pljevalja donijeta je zbog prekida saradnje sa češkom kompanijom Škoda Praha, koja Vladi nije ponudila prihvatljiv model finansiranja izgradnje drugog bloka TE, pa je ovaj projekat trenutno na čekanju.

Evropski standardi

U međuvremenu, biće izvršena nadogradnja i rekonstrukcija postojeće opreme, čime će se ispuniti direktive EU u pogledu zaštite vazduha, vode i zemljišta i donekle osigurati stabilnost elektroenergetskog sistema.

U strukturi proizvodnih kapaciteta u regionu preovladavaju termokapaciteti i većina njih ne ispunjava zahtjeve evropske regulative iz oblasti zaštite životne sredine.

Ipak, primjenjujući nove direktive EU te termoelektrane će moći da rade od januara 2018. do 2023. godine još 20.000 sati.

“U takvoj situaciji je i sadašnje stanje prvog bloka, ali ekološkom rekonstrukcijom će mu se produžiti radni vijek za 20 godina, a time postići i dodatna stabilnost elektroenergetskog sistema”, kazao je Jovanović, koji je izabran za vođu ovog projekta.

U toku je javni poziv za izradu idejnog projekta ekološke rekonstrukcije, koji traje do 1. februara. Predviđeno vrijeme izrade projekta je sedam mjeseci, nakon čega će biti izabran izvođač radova i oprema koja će se instalirati u naredne tri godine.

Ranije investicije

Govoreći o ranijim rekonstrukcijama TE Pljevlja, Jovanović je rekao da je 2009. modernizovan sistem za kontrolu i upravljanje. Tada je zamijenjeno elektrofiltersko postrojenje, sistem pobude i rotor niskog pritiska na turbini uz povećanje snage bloka sa 210 na 218.5 megavati.

“Kasnijim rekonstrukcijama, između 2012. i 2016. godine, snaga bloka dostigla je 225 megavati. Višemilionskom investicijom došlo je do zamjene elektrofiltera i smanjena je emisija čestica prašine sa prosječnih 350 na oko 15 miligrama po metru kubnom. Takođe, sistem upravljanja zamijenjen je jedinstvenim i savremenim sistemom DCS, koji je u stanju da realizuje funkcije mjerenja, upravljanja, regulacije, signalizacije, tehnoloških zaštita, nadzora i praćenja ekonomičnosti rada bloka”, ukazao je Jovanović.

Planirana rekonstrukcija će, prema njegovim riječima, doprinijeti izgradnji sistema za otpadne vode, odsumporavanje, denitrifikaciju, a unaprijediće se i rad elektrofilterskog postrojenja i rekonstruisati sistem transporta nus produkata sagorijevanja.

U planu je i sistem pomoćnog goriva sa pomoćnom kotlarnicom, sistem unutrašnjeg transporta pepela i šljake, kao i mjere zaštite od buke koju proizvodi TEP.

Realna odluka o prekidu saradnje

Komentarišući okončanje saradnje sa Škoda Prahom, Jovanović je istakao da se godinu od potpisivanja ugovora sa Česima intenzivno pregovaralo.

“Partner nije obezbijedio prihvatljiv model finansiranja iako se radilo o ogromnom poslu, kako za Vadu, tako i za EPCG i Škoda Prahu. Uprkos naporima svih strana, na kraju je donijeta realna odluka, ali ona ne znači da smo odustali od realizacije tog projekta”, zaključio je Jovanović.

Ž.N.

Send this to a friend