Ekonomija

Jovanović smatra da je prinudna naplata poreza puna nezakonitost

Građani su sa pravom zbunjeni i šokirani enormnim iznosima poreske obaveze koju Podgorica želi prinudno da naplati iz zarada, penzija i drugih ličnih primanja kao i iz pokretne i neporketne imovine.

Smatra član predsjedništva DNP i funkcioner DF-a, Nikola Jovanović. Dodaje da je prinudna naplata poreza u Podgorici puna nezakonitos.

Kako navodi, Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada je velikom broju građana Podgorice dostavila rješenja o prinudnoj naplati poreza na nepokretnostima u kojima im se nalaže da u roku od 10 dana plate porez, kamate zbog neblagovremenog plaćanja i troškove postupka.

“Prije svega, treba da znaju da u velikom broju ova rješenja sadrže netačne ili pogrešne podatke na osnovu kojih im je obračunat porez, pa bi prije svega trebali da dobro provjere svaku stavku i da ukoliko primijete nepravilnosti iskoriste svoje zakonsko pravo na žalbu u roku od 15 dana koja se izjavljuje Glavnom administratoru. Žalba se predaje preko Uprave lokalnih javnih prihoda, ul.” Vuka Karadžića” br.16”, navodi se u saopštenju.

Jovanović dodaje da je posebno važno istaći činjenicu da ukoliko im nije odstavljeno osnovno rješenje o utvrđivanju poreske obaveze, da su time narušena njihova prava iz upravnog postupka da budu blagovremeno obaviješteni i pravo da iskoriste  žalbu na utvrđeni iznos.

Objašnjava da kamate koje su obračunate po osnovu duga, a koje u velikom broju slučaja dosežu iznos visine poreza na nepokretnost, su obračunate suprotno zakonu jer ovaj postupak mora da se vodi bez odugovlačenja a mi imamo slučaj da se postupak pokreće tek nakon pet godina.

“Ovo sve zbog izmjena i dopuna zakona o Poreskoj administraciji kojim je produžen rok za zastara u postupku utvrđivanja poreza koji ističe u nakon pet godina. Zbog toga je Uprava lokalnih javnih prihoda u 2017-oj godini požurila da iskoristi rok i od građana prinudno naplati sve od 2012-te godina”, ističe on.

Jovanović navodi da ako je nekome stiglo rješenje za plaćanje poreza iz 2011-te, treba da zna da je nastupio rok zastare na koji obavezno treba da se pozove u žalbi jer na zastaru organ ne pazi po službenoj dužnosti i neće je konstatovati osim ukoliko se stranka na nju pozove.

Prema njegovim riječima, u većini slučajeva lokalni organ je rješenja donio kršeći osnovna načela upravnog i poreskog postupka, zbog čega savjetujem svakome da ispita navode i iskoristi pravo žalbe.

Tako se, kako kaže,  često dešava da dolazi do neslaganja osnovnih podataka, imena i prezimena i matičnog broja, da se pripiše imovina koja uopšte ne pripada poreskom obvezniku, da se nepravilno navede kvadratura i slično.

Smatra da je zbog svega  izuzetno važno da građani pribave osnovna rješenja i izvrše uvid u ove podatke. Takođe treba da znaju da shodno Zakonu o porezu na nepokretnosti imaju pravo na umanjenje poreske obaveze.

Ističe da porez na nepokretnosti, koji poreskom obvezniku služe kao glavno mjesto stanovanja, umanjuje se za 20 odsto za poreskog obveznika i po 10 odsto za svakog člana njegovog domaćinstva, a najviše do 50 odsto poreske obaveze, što uprava u većini slučajeva nije primijenila.

“Samo po ovom osnovu poreska obaveza se može umanjiti za 50 odsto ukoliko u tom domačinstvu živi pet članova porodice, o čemu treba dostaviti uz žalbu i potvrde o prebivalištu. U ovom postupku žalba ne odlaže izvršenje rješenja, i od krucijalno je tražiti odlaganje naplate poreske obaveze u žalbi sve dok se ne okonča postupak po pravnim ljekovima jer ukoliko se to propusti i dođe do nepravilne naplate poreza građani zaštitu svojih prava I povraćaj sredstava mogu da ostvare jedino u sudskom postupku”, navodi on.

Inače, kako je kazao, ova rješenja o prinudnoj naplati su ujedno opomena za plaćanje duga a nakon 10 dana postaju izvršne isprave zbog čega dalji postupak ide direktnim dostavljanjem za prinudnu naplatu, bez angažovanja javnog izvršitelja.

Smatra da lokalni poreski organ očigledno radi po sistemu „ako prođe, prođe“, što zbog neprofesionalnog rada, što zbog očiglednih grešaka koje prave, na kraju ispaštaju isključivo građani i njihova imovina.

Ističe da kako u samom organu ne postoji dovoljno stručnog, savjesnost i zakonitog rada, jedini način da se otklone brojne nepravilnosti jeste da se građani sami angažuju i ispitaju osnovanost i zakonitost rješenja.

“I da obavezno iskoriste pravo na žalbu, kako bi se djelimično sanirala šteta zbog ovakvog postupanja i kako ne bi bili prinuđeni da plaćaju ono što im je na neosnovan način i suprotno zakonu nametnuto”, zaključuje se u obraćanju.

Že.B.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jasarko
Gost
jasarko

E dje su nasli u januar prinudnu naplatu..osjetice ovaj potez u aprilu..17og jel?

borislavBobo
Gost
borislavBobo

Jovanovicu, bori se i protiv pogresnih ustaljenih tumacenja..novi zakon o poreskoj administraciji kojim se mijenja rok zastarelosti ima se primjenivati samo na dogadjaje ubuduce a ne na godine koje su protekle, tj. samo se za nezastarela potraživanja može produziti rok ali ne i na one porske obaveze za koja je prije donošenja novog zakona o poreskoj admnistraciji nastupila zastarelost.Ovu kristalno… Više »

Zunluf
Gost
Zunluf

Kako za koga.Za naknade je važila retroaktivnost ( majke 3+ ).
Nego, daleko smo mi od pravne države

podgoričanka
Gost
podgoričanka

Jako kavitetan momak! Odlican pravnik, odlican covjek, u svemu naj.!

daga
Gost
daga

Vodi ga kuci,podgoricanka,eto blizu ti je.A bit ce mu Df “upumpao” u glavu malo vise fukarluka.

Send this to a friend