Ekonomija

Jovanović: U prvom kvartalu više od 172 miliona eura bruto priliva stranih direktnih investicija

U prvom kvartalu 2019. godine došlo je do velikog povećanja priliva stranih direktih investicija, kako u bruto tako i u neto iznosu, kaže direktor Agencije za promociju stranih investicija, Miloš Jovanović.

“U prvom kvartalu imali smo oko 172 miliona eura bruto priliva stranih direktnih investicija, što je oko 32 odsto više, za isti period prethodne godine, dok smo imali oko 83 miliona neto priliva stranih direktnih investicija, što je povećanje za oko 63 posto u odnosu na isti period prosle godine”.

Skoro dvije godine od članstva naše države u NATO, da li se može reći da su dobri rezultati, posledica političke stabilnosti u zemlji i toga što smo članica ovog saveza?

„Investicije od strane članica NATO saveza u CG su se povećale za oko 66 posto u 2018. godini u odnosu na 2017. godinu. To je prevashodno inhibirano činjenicom da smo postali članica NATO saveza u prethodnom periodu i da su sve zemlje članice NATO saveza počele da investiraju u CG iz razloga što osjećaju da je CG mnogo kredibilnija i u svakom slučaju mnogo bolja destinacija za investicije od zemalja koje nisu članice NATO saveza“.

U koje sektore se najviše ulaže? Ko su najveći strani investitori u CG i iz kojih zemalja dolaze?

„Najviše se ulaže u sektore turizma, bankarstva i telekomunikacija. Očekujemo i velika ulaganja u sektorima energetike i saobraćaja , dakle u narednom petogodišnjem periodu na osnovu naših analiza, ekonomija će se razvijati najviše u sektorima turizma, saobraćaja, energetike i poljoprivrede”.

Kakva je investiciona klima u CG? Postoje li biznis barijere koje bi valjalo otkloniti?

„Možemo reći da je glavna manjkavost u sistemu CG siva ekonomija i sveukupni razvitak infrastrukture, na čemu CG predano radi. Ove godine su u procesu neki zakoni kojima će se poboljšati još više i sam biznis ambijent, smanjiti siva ekonomija, a kao što znate radimo na razvitku infrastukture, kako bi doprinijeli sveukupnom razvoju, ekonomskom razvoju Crne Gore”.

Trenutno se u CG realizuje niz višemilionskih projekata, koji su najznačajniji, i koja je njihova vrijednost?

„Najznačajniji projekti kako materijalnog tako i projekti koji donose nematerijalnu vrijednost su oblasti turizma, tj. turizma na jugu CG. Mi predano radimo na razvitku turizma na sjeveru CG i na povezivanju turizma i poljoprivrede, isto na sjeveru. Tako da očekujemo da će se taj trend nastaviti u narednom periodu, s tim da imamo nove najave za velike projekte takođe i u oblasti energetike i poljoprivrede”.

Do kraja 2019. prema riječima Jovanovića, planirana je realizacija projekata u oblasti turizma, zdravstva, energetike, i to u oblasti obnovljivih izvora energije. Očekujemo, kaže Jovanović i pravljenje novih hidrocentrala, vjetroelektrana i solarnih elektrana, dok je u oblasti turizma planirana realizacija većih projekata kako na jugu, tako i na sjeveru zemlje, u skladu sa razvitkom projekta ekonomskog državljanstva koji treba da dovede nove kredibilne investitore u CG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gero
Gost
Gero

Na pitanje ko su najveći investitori u CG nema odgovora. Novinar ne insistira na odgovoru na postavljeno pitanje. U nekoj ozbiljnoj redakciji bi, ili izbrisao pitanje ili dobio otkaz,jer upravo ljude najviše interesuje ko su investitori,mada bi se zdravorazumski moglo zaključiti da su to Turci.

Bnjj
Gost
Bnjj

Koliko je radnih mjesta otvoreno u CG da poslom preko čitave godine i kolike plate daju to je suština investicija

Send this to a friend