Ekonomija

Jovanović: Zbog Brajovićevog propusta sve izvjesnija rekonstrukcija Vlade

Nikola Jovanović

U Demokratskoj narodnoj partiji tvrde da je nakon objavljivanja informacije da je Vladi stiglo na naplatu 115 miliona eura za gradnju autoputa Bar-Boljare, a zbog propusta nekadašnjeg ministra saobraćaja i pomorsta a sada predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, sve izvjesnija rekonstrukcija Vlade.

<<<Cijena auto-puta može biti uvećana do 80 miliona eura<<<

“Posao oko izgradnje autoputa vodi se na netransparentan i sumnjiv način jer svako malo isplivavaju dodatni troškovi koji značajno povećavaju cijenu i opterećuju državnu kasu. Sada kada je Vladi stigao račun od 115 miliona eura za gradnju petlje Smokovac, elektro i vodovodne mrežu za autoput, zbog propusta tadašnjeg ministra saobraćaja a sadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića koji je sve to “zaboravio” da stavi u ugovor, pokušava se pod klauzulom nepredviđeni i naknadni radovi , kroz aneks ugovora, uvrstiti ono što se nazivaju osnovnim radovina”, saopštio je portparol Demokratske narodne partije Nikola Jovanović.

Prema njegovim riječima za brojne propuste i značajna uvećanja troškova izgradnje odgovoran je bivši ministar saobraćaja i sa pravom se postavlja pitanje da li će snositi odgovornost za ove propuste i nastalu štetu.

“Biće veoma zanimljivo posmatrati da li će u ovom slučaju reagovati Specijalno državno tužilaštvo i tužilac Milivoje Katnić ili su isti samo zaduženi sa politički progon Demokratskog fronta i ne primjećuju kriminal koji se dešava na svim nivoima u društvu u do sada nezabilježenom obimu”, naveo je on.

Jovanović ističe da je sigurno da će posao oko autoputa oštetiti državni budžet između 115 miliona eura koliko zahtijeva CRBS i 80 miliona po tumačenju Vlade.

“Zbog brojnih skandaloznih propusta upitno je da li će prioritetna dionica biti završena do 19. maja 2019. godine i da li će zbog prekoračenja roka biti povećani troškovi izgradnje. Ako je suditi po dosadašnjoj praksi u naknadnim pregovorima između Vlade i izvođača radova oko izgradnje petlje na Smokovcu onda je izvjesno da će ponovo građani platiti uvećane obaveze, ili kroz novo zaduženje ili kroz veće poreze i namete. Navikli na zloupotrebu tužilaštva u političke svrhe, i na ovom primjeru ćemo vidjeti da li će se zainteresovati za očiglednu višemilionsku štetu koja je nastala”, smatra on.

Jovanović navodi da isplivavanjem ovih informacija priče o rekonsturkciji Vlade dobijaju na težini, posebno nakon najava davanja pod zakup Aerodroma Crne Gore i pobune Socijaldemokratske partije oko toga jer je primijetno da su se izrodile određene koalicione tenzije čiji uzrok nije briga o opštem interesu već zaštita partijskog dijela kolača u vlasti.

“Dodatno, novo svjetlo na priču oko rekonstrukcije Vlade baca i očigledno sadejstvo Demokrata Crne Gore i premijera Duška Markovića oko izbornog zakonodavstva i identičnih predloga na tu temu. Sve ovo se može tumačiti kao svojevrsna poruka Brajoviću da više ne talasa oko dodjele koncesije za aerodrome  jer time može Socijaldemokratama namaknuti političku petlju oko vrata”, zaključio je Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lekso
Gost
Lekso

Za ovakav propust bi ministar saobracaja i citav njegov tim projektanata i tijela za kontrolu izgradnje bili otpusteni i bili pozvani na krivicnu odgovornost. Ovo je presmijesno pa da je put projektovala osoba koja nema dana skole a ne sve kvazi strucnjaci. Strucnjaci odlucili da prave autoput bez vode i struje i bez ukljucenja na njega. Pametnome dosta.

ludiponisan
Gost
ludiponisan

Da, da… ovo je momak koji je em gospodin obrazovan, presposoban, neko od koga i elita iz Demokrata trese. Zna im momak dosta a za razliku od njih i vladajuce strukture, cistog obraza. 👌💪

primorka
Gost
primorka

Nikola svaka cast, jedva cekam da te vidimo u Skupstinskim klupama!

VEZIR SULEJMAN
Gost
VEZIR SULEJMAN

Demagozi,politikanti,neprikriveni mrzitelji svega nesrpskog.Petlja i instalacije,nisu ni ulazile u prvobitni dogovor,pa je logično da se posebno obračunaju i plate.Doktore,gospodine Jovanoviću,to ti je kao kad adaptiraš kuću,ili katun,pa hoćeš poslije dogovora i kapiju i osvetljenje u avliju

Pitam se
Gost
Pitam se

Vidim razumijes se u problematiku, ako si iz pg prosetaj do pocetka autoputa nije ti daleko smokovac. S mosta se vidi da su cijevi tunela jedno 30m iznad nivoa puta. Ako su mislili u maju 2019. da autoput stave u pogon, a “nijesu” zaboravili petlju, onda kralju treba 2 lifta da naprave da penju i spustaju auta gore-dolje sa tunela… Više »

Send this to a friend