Ekonomija

Jović: Kašnjenje vakcinacije negativno utiče na turizam

Turizam predstavlja najvažniju privrednu djelatnost u Crnoj Gori, četvrtina BDP naše zemlje potiče od turizma, poručila je članica GO SDP-a Ana Jović.

“Kriza usljed korona-virusa razorila je crnogorski turizam u prethodnoj godini. Prihodi od turizma za prva tri kvartala prošle godine bilježe pad od 88 odsto u odnosu na isti period 2019.godine, a u ljetnjoj sezoni prihodi od turizma zabilježili su pad od 92 odsto”, navodi u saopštenju.

Jović ukazuje da kašnjenje vakcinacije može ugroziti imidž Crne Gore kao turističke destinacije. Imidž zemlje je u turističkom biznisu od presudnog značaja i on se ne gradi na tome što ćete u bilo čemu da zaostajete, dodaje, a pogotovu u nečemu tako značajnom kao što je zdravstvena sigurnost.

“Prilikom izbora destinacije koju će turisti željeti da posjete, značajno utiče i zdravstvena sigurnost zemlje sa aspekta kovida. Trenutna situacija sa korona virusom i dalje nam ne ide u prilog. Naša zemlja još uvijek čeka prve doze vakcina i još uvijek se ne zna tačan datum njihovog dolaska. Svakodnevno povećanje broja oboljelih direktno utiče na opadanje interesovanja inostranih gostiju. S obzirom da za 2-3 mjeseca počinje ljetnja turistička sezona, ako se broj oboljelih ne smanji, prevashodno u primorskim gradovima, izgubićemo sezonu”, ističe Jović.

Jović smatra da jedina solucija koja bi omogućila uspješnu turističku sezonu, jeste upravo vakcinacija

“Imajući u vidu da bi vakcinaciju trebalo započeti što prije, smatram da bi uz aktivnu kampanju vakcinacije u narednim sedmicama, Crna Gora mogla da napravi barem neke rezultate, jer crnogorski turizam ne može preživjeti dvije uzastopne sezone bez prihoda”, zaključuje u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran Kalezić
Gost
Zoran Kalezić

Situacija je da zadugo necemo imati turiste ni u sopstvenim nekretninama a kamoli platezne.Ako ovog ljeta cijene u hotelima budu identicne ili nize od prethodnog ,domaci turizam ce vidjeti ljude koji nisu imali mogucnosti do sada ,na za nas nedostizne troskove.

Vlada
Gost
Vlada

Planom je predvidjeno da se vakcinacija zavrsi u periodu od 3 godine, ici ce po fazama. Strpimo se malo, brzo ce to proc. Ove godine imamo novca za sve sto treba a sljedece i one tamo cemo jesti korijenje po sumama i gorama

Quo vadis MNE ?
Gost
Quo vadis MNE ?

Ništa do sezone 2025, kada se vakcinišemo.

marius
Gost
marius

Svakim danom sve vise zarazenih, na zalost narod i umire, a pricate o turizmu. O , dje mi to zivimo. Ako se ovakav trend nastavi, imamo realne sanse da postanemo zemlja zimbija.

Cheese
Gost
Cheese

Znate sto, sve je ovo tacno. Medjutim ajde da budemo malo ipak objektivniji i slozimo se da ukoliko budemo imali dovoljan broj vakcina na raspolaganju za imunizaciju minimum 50% stanovnistva, na ovako mali broj stanovnika mi to mozemo bez ikakve muke da odradimo za mjesec/dva. Ali samo pod uslovom da narod shvati koliko je bitna vakcinacija, a Boga mi iskren… Više »

Send this to a friend