Ekonomija Radovi vrijedni 15 miliona eura

Jugozapadna obilaznica biće završena tokom naredne godine

Veoma uspješna i plodotvorna decenijska saradnja Glavnog grada i IFC-a kroz realizaciju najznačajnih infrastrukturnih projekata najbolja je preporuka za unapređenje buduće saradnje i nove zajedničke investicije koje će doprinijeti daljem razvoju Podgorice, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Ivana Vukovića, sa saradnicima, predstavnika ERSTE banke i IFC-a koji borave u posjeti Glavnom gradu.

Vuković je izrazio zadovoljstvo što se partnerstvo Glavnog grada i IFC-a nastavlja jednako uspješno kao i u prethodnom periodu i uputio zahvalnost partnerima na podršci razvojnim projektima u Podgorici, uz čiju finasijsku pomoć se trenutno realizije izgradnju Jugozapadne obilaznice – najznačajnijeg projekta u oblasti putne infrastrukture vrijednog 15 miliona eura.

“Svakim novim projektom raste povjere je u rukovodstvo Glavnog grada, a mi smo na najbolji način i opravdali vaše povjerenje, a takav slučaj je i sa Jugozapadnom obilaznicom i smatram da je ovaj posao najbolja preporuka za realizaciju budućih projekata i temelj za unapređenje buduće saradnje“, naglasio je gradonačelnik.

On je saopštio da radovi na sve tri faze tog projekta teku i ispred plana i da će saobraćajnica koja se nalazio sa obje strane Morače biće završena do februara 2020. godine, a da za radove na mostu započete polovinom avgusta teče rok  od 450 kalendarskih dana pri čemu postoji realna šansa da izvođač i taj posao završi ranije.

Predstavnik IFC a Marko Sorže je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i pratnerstvom sa Glavnim gradom.

“Danas imamo prilku da se uvjeremo u napredak i rezultate projekta izgradnje Jugozapadne obilaznice i mosta na Morači na terenu, ali jednako tako da razmotrimo i mogućnoste buduće saradnje“, istakao je Sorže i dodao da je veoma zadovoljan što Glavni grad prilikom izbora finansijskog parntera unazad desetak godina u kontinuitetu ukazuje povjerenje upravo IFC-ju u odnosu na druge partnere.

Gradonačelnik je na kraju sastanka uručio zahvalnicu predstzavniku IFC-a Marku Soržeu za ukupan dopinos relizaciji važnih infrastrukturnih projekta u Podgorici kao i za trud i povjerenje koje je ukazivao upravi Glavnog grada u proteklom periodu.

Nakon sastnka rukovodsto Glavnog grada i predstavnici IFC-a i Erste banke, kao i izvođača radova kompanie Bemax obišli su radove na trasi Jugozapadne obilaznice.

Tom prilikom zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je zadooljstvo načinom i dinamikom izvođenja radova.

“Jugozapadna obilaznica predstavlja najvažnijih i najvrijednijih projekta koji se relizuje ne samo u Podgorici nego i u Crnoj Gori koji svojim značajem prevazilazi lokalni karakter, jer predstvalja vezu dva važna međunarodna koridora – magistralnog puta ka Petrovcu i magistralnog puta ka Cetinju. Vjerujem da ćemo izgradnjom ove saobraćajnice riješiti veoma izazove saobraćajne diionice i zagušenja u saobraćaju poput ulice Vojislavljevića, a takođe vjeujem da će izgradnja ove saobraćajnice podstaći i privredni razvoj okolnih naselja, ali je najvažnije što ona doprinosi razvoju komunalne infrastrukture u Glavnom gradu jer njenom izgradnjom buduće postojenje za prečišćavanje otpadnioh voda dobija puni značaj i smisao“, istakao je Vešović.

On je izrazio uvjerenje da će tokom sljedece godine promovisati izgrasdnju Jugozapadne obilaznice i mosta na Morači.

On je naglasio da je tokom javnog nadmetanja Glavni grad dobio ubjedljivo jeftiniju ponudu u odnosu na projetantske vrijednosti, ali i izvođača radova kompaniju Bemax koja ima ozbiljne refernce i reputaciju firme koja vrlo kvalitetno i na vrijeme izvodi radove.

Vešović je podsjetio da se u trupu Jugozapadne obilaznice nalazii tačka spajanja tri glavne cijevi koje sakuplaju fekalnu kanalizaciju sa teritorije cijele Podgorice.

“Dakle jedna je u Donjogoričkom bulevaru, druga je u bulevaru ka Petrovcu i upravo kroz Jugozapadnu obilaznicu vežemo te dvije glavne cijevi, a treću ćemo dobiti izgradnjom primarnog kolektora kojim povezujemo staro postrojenje sa novim kroz naselja Dajbabe i Dahna što podrazumijeva izgradnju još jednog mosta“, saopštio je zamjenik gradonačelnika.

On je naveo da je prošle nedjelje objavljen tender za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže, a da će tokom ovog mjeseca biti raspisan i tender za izgradnju primarnog kolektora i novog mosta na Morači čime započinje i fizička realizacija Postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Marko Sorže je nakon obilaka radova istakoa da IGC sa Glavnim gradom sarađuje deset godina i da snažno podržava investicije i razvojne projekte u Podgorici koji mijenjaju život građana.

“To su projekti koji imaju veliki uticaj na smanjenje saobraćaja u centru grada. Počeli smo 2010.godine, podržavajući Istočnu zaobilaznicu oko centra Podgorice i danas smo ovdje kako bismo se lično uvjerili i potvrdili napredak radova na Jugozapadnoj zaobilaznici”, zaključio je Sorže.

Direktor kompanije BEMAX Veselin Kovačević je govoreći o završetku radova pojasnio da će dionice 1 i 3 koje su počele ranije, jer je za njih bila gotova projektna dokumentacija, biti završene u roku , dok će dionica 2 je koncipirana u dvije faze projektovanja i izvođenja, a izvođači radova očekuju da će uz izuzetne napore i ovi radovi biti završeni u toku 2020.godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jasarko
Gost
Jasarko

a pominje li ko usko grlo krivi most….najvece usko grlo…

mrgud
Gost
mrgud

samo izbjegavate ulicu vojisavljevica . . . .kojom idemo svaki dan igrdno gorivo potrosimo . sve drugo bi radili a ovu ulicu ne . . .nemam komentara . .

Vlok 5
Gost
Vlok 5

Ok, to je vazno. Ali ulica Vojislavljevica i dsobracajni cep kod Delte i novih naselja kod Atlasa je vazniji. Spajanjem bulevara od Delte do Toloskih semafora novim bulevarom bio bi olaksavajuci potez. To je neophodno.

Mana
Gost
Mana

Ako misliš na bulevar koji bi bio od kružnog toka kod Delte pored studenske dvorane do raskrsnice Tološi-Blok nije loša ideja.

kosta
Gost
kosta

Sve to stoji ali,u grad je kolaps od saoracaja,Podgorici fali jos tri mosta prosirenja ulica,dodavanje novih,naravno i zaobilaznica,da bi se rijesio ovaj problem,i jos jedna mnogo bitna stvar,kontejneri uz magistralu nemogu nikako,ljudi dodju da bacaju smece zauzme pola puta nemos proc pa to nema nidje…ima jos dosta toga da se kaze,a dinamika rada je spora,vidi se da se jedva gura….u… Više »

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Hoće li zaobići još koji grad, osim Pg i Nk?

sasapg
Gost
sasapg

Gospodo draga, nemam nista protiv dionica 1,2,3,4,5,6,…. ali ulica Vojislavljevica je usko grlo grada Podgorice. Pominje se prosirenje mosta na moraci, a sada gradnja novog. Ne znam da lli shvataju da je ljudima glava u torbu svaki put kada iz Dahne idu prema Titexu i obratno. Da ljudima treba velika doya srece i bezobrazluka da bi stigli na vrijeme na… Više »

ACO
Gost
ACO

sve si u pravu volio bih da oni krenu jedan dan od 15 h tom ulicom od osmanagica do nk kruznog da vide sto je pakao …

BUD
Gost
BUD

Jeste ali ce ovom zaobilaznicom i donja gorica komansi most da rijese to

citalac
Gost
citalac

Tacno ali si zaboravio i godinu dana natezanja sa zemljoposjednicima duz trase koji ce dici cijwnu za 100 kvadrata dvorista u nebesa pa dok se i to rijesi…

Eburru
Gost
Eburru

Ne može se raditi Vojislavljevića dok joj se ne nadje alternativa, kao sto je npr ova zaobilaznica. Jer nema tih radova koji ne bi još vise zakrčili postojeću ulicu i usporili protok još vise

sasapg
Gost
sasapg

alternativa je da se most radi prvo i desni dio ulice (strana eko pumpe). Od Montenegro petrol pumpe do kruznog toka ako se zavrsi, manje vise guzve nece biti. Taj dio zakljucno sa kruznim tokom je usko grlo. Od kruznog toka kod lakovica-Voli do Montenegro petrol pumpe je manje problematican u bilo kojem pravcu.

Filip
Gost
Filip

Svaka cast, korisno za grad ali ul. vojislavljevica i most moraju ici u bulevar. To je usko grlo Podgorice. Barem pocnite kad ovo zavrsite u februar, mart.

Crnu
Gost
Crnu

VOJISLAVLJEVICA ULICA PRIORITEN N1

Montenegro100
Gost
Montenegro100

Ima par finih sakoa i kravata 👍🙈

Macan
Gost
Macan

Vojislavljevica je trebalo da bude prioritet a ne juzna obilaznica koja ce sluziti nekome, ko ce iz Bara, preko Podgorice, za Budvu ! 🙄
Vojislavljevica je najveci problem u gradu u oba smjera !
Juzna je mogla sacekati !

Kontraš
Gost
Kontraš

A što misliš, da će svi koji dolaze van Podgorice, a hoće da idu put Cetinja, ili preko Cetinja za primorije koristiti ulicu Vojislavljevića? Lakše i brže će biti da sa kružnog toka kod Našeg diskonta idu na novi pravac, pored Voli distributivnog centra, nego preko Zabijela. Jedino će oni koji idu za Danilovgrad i Nikšić koristiti ulicu Vojislavljevića.

volim te
Gost
volim te

pa najvise naroda ide za gornju goricu i donju goricu tuda da ne pricam danilobgrad i niksic tek … tako da je ta ulica usko grlo grada dje je svaki dan od pola sata do sat ceka se da bi je prosao

Shade
Gost
Shade

A volio bih da znam sto ce nam dionice 1 i 3, ako nema dionice 2 (mosta)?
Treba li da idem koliima dionicom 1, pa da preplivam Moracu, pa onda biciklom da nastavim?
Boli me briga sto cete da zavrsite dionicu 1 i 3 na vrijeme ako niste most zavrsili na vrijeme

Kontraš
Gost
Kontraš

Ja ne pročitah da neće biti na vrijeme. Piše da će biti gotov 450 dana od početka radova, a to je godina ipo, pa kada prođe taj rok možeš pričati o kašnjenju. Osmi ako nisi vidovit….

Grk u brk
Gost
Grk u brk

VOJISLAVLJEVICA ULICA OPSTINOOOO ALOOOOOO DOZOVITE SE U GLAVUuu
Moram velikim slovima dako procitate i sjetite se vise ulice koja je najfrekfentnija u pg dako je krenete raditi vise nekad za nikad u dom …

Coka
Gost
Coka

A ul vojislavljevica dako se nekad zavrsi a nece jikad

Ako
Gost
Ako

Uradite vi ulicu vojislavljevica a ne kako odgovara voliu i bemacu za kamione … sramota

citalac
Gost
citalac

Vidi se koliko si pametan čim komentarišeš nešto u šta se ne razumiješ!

cIKLON
Gost
cIKLON

hahah sto si mi ti pametan mora da zivis na malo brdo

cic
Gost
cic

ne no si ti ti pametna ili pametan… prodji svaki dan tom ulicom ujutru i uvece pa mi se javi a do tada SMR ako znas sto to znaci

Komso
Gost
Komso

Pa upravo se zuri sa ovom obilaznicom da bi se sa saobracaj preuzmjerio na tu stranu da se rastereti Zabjelo i ul. Vojislavljevica. Tek onda mogu da pocnu da rade.

RofZ
Gost
RofZ

znamo da su izbori “tek” krajem septembra, ali kumimo ve bogom, puštite ovo nedje početkom Jula, e ćemo poginut kao ove godine

Hello
Gost
Hello

Hoce li bit trka po zaobilaznici?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Prije neki dan rekoste do februara

RofZ
Gost
RofZ

do februara 1 i 3 faza valjda, a most kasnije

Boo
Gost
Boo

Rekli su za dionice 1 i 3 do kraja februara a dionica 2 krajem godine

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ovo je onaj Amfilohijev pop sa mojim nickom, koji koristi svaku priliku da zamuti ako može. Neka bude i do kraja godine. Samo da se uradi kako treba. I auto put će bit dogodine a vi mrzitelji Crne Gore crknite od muke.

Send this to a friend